Station Heerlen

Station Heerlen is een belangrijk spoorwegknooppunt in de stad Heerlen, gelegen in de provincie Limburg. Het station werd geopend op 1 mei 1896 en heeft sindsdien een rijke geschiedenis gekend. In dit artikel wordt uitgebreid ingegaan op de geschiedenis van het station, de ligging in de stad Heerlen, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van Station Heerlen

De geschiedenis van Station Heerlen begint in 1896, toen het station werd geopend als onderdeel van de spoorlijn Sittard – Herzogenrath. Het oorspronkelijke stationsgebouw was een eenvoudig houten gebouw, dat in 1909 werd vervangen door een groter, stenen gebouw. In de jaren ’20 en ’30 van de vorige eeuw groeide Heerlen snel, mede door de bloeiende mijnindustrie. Hierdoor werd het station al snel te klein en werd er in 1940 een nieuw stationsgebouw geopend, ontworpen door architect Sybold van Ravesteyn.

In de jaren ’70 en ’80 nam het belang van de mijnindustrie af en werd het station minder druk. Desondanks bleef het station een belangrijk knooppunt in de regio. In 1995 werd het stationsgebouw van Van Ravesteyn gesloopt en vervangen door een nieuw, modern gebouw. Dit gebouw, ontworpen door architect Jo Coenen, is het huidige stationsgebouw van Heerlen.

Ligging in de stad Heerlen

Station Heerlen is gelegen in het centrum van de stad, op loopafstand van diverse winkels, horecagelegenheden en culturele instellingen. Het station ligt aan de Spoorstraat, een belangrijke verkeersader in de stad. Aan de noordzijde van het station bevindt zich het busstation, waar diverse stads- en streekbussen vertrekken en aankomen. Aan de zuidzijde van het station ligt het Maankwartier, een nieuw stadsdeel met woningen, winkels, horeca en kantoren.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Heerlen is een belangrijk knooppunt in de regio en er vertrekken en arriveren dan ook diverse treinen. De belangrijkste treinverbindingen vanaf Station Heerlen zijn:

  • Intercity naar Maastricht en Sittard
  • Intercity naar Roermond, Eindhoven, ‘s-Hertogenbosch, Utrecht Centraal en Schiphol Airport
  • Stoptrein naar Kerkrade Centrum
  • Stoptrein naar Maastricht Randwyck
  • Stoptrein naar Sittard
  • Stoptrein naar Aachen Hbf (Duitsland)

Daarnaast zijn er ook diverse busverbindingen vanaf het busstation naast het treinstation.

Parkeermogelijkheden

In de directe omgeving van Station Heerlen zijn er diverse parkeermogelijkheden voor de auto. Aan de noordzijde van het station bevindt zich een parkeerterrein waar men tegen betaling kan parkeren. Aan de zuidzijde van het station, in het Maankwartier, is er een parkeergarage met ruim 1.000 parkeerplaatsen. Ook hier kan men tegen betaling parkeren. In de directe omgeving van het station zijn er ook diverse parkeerplaatsen op straat, waar men tegen betaling kan parkeren.

Fietsenstalling

Station Heerlen beschikt over een bewaakte fietsenstalling, waar men tegen betaling de fiets kan stallen. Daarnaast zijn er ook diverse onbewaakte fietsenstallingen in de directe omgeving van het station, waar men gratis de fiets kan stallen.

Restaurants en winkels

In de directe omgeving van Station Heerlen zijn er diverse restaurants en winkels te vinden. In het stationsgebouw zelf zijn er enkele winkels en horecagelegenheden, zoals een supermarkt, een kiosk en een broodjeszaak. In het Maankwartier, aan de zuidzijde van het station, zijn er diverse winkels en horecagelegenheden te vinden, waaronder een supermarkt, een bakker, een koffiebar en diverse restaurants.

Op loopafstand van het station bevindt zich het centrum van Heerlen, waar men een ruim aanbod aan winkels en horecagelegenheden kan vinden. Enkele bekende winkelstraten in het centrum van Heerlen zijn de Saroleastraat, de Promenade en de Geleenstraat.

Hotels in de buurt

Er zijn diverse hotels in de buurt van Station Heerlen waar men kan overnachten. Enkele hotels in de directe omgeving van het station zijn:

  • Hotel Heerlen, gelegen op ongeveer 1 kilometer van het station
  • Van der Valk Hotel Heerlen, gelegen op ongeveer 1,5 kilometer van het station
  • Hotel Kasteel Terworm, gelegen op ongeveer 2 kilometer van het station
  • Hotel De Rousch, gelegen op ongeveer 2,5 kilometer van het station

Daarnaast zijn er ook diverse bed & breakfasts en vakantiewoningen in de omgeving van Heerlen te vinden.

Station Heerlen is dus een belangrijk knooppunt in de regio en biedt diverse faciliteiten en voorzieningen voor reizigers. Met zijn centrale ligging in de stad Heerlen is het station een ideale uitvalsbasis voor een bezoek aan de stad en de omliggende regio.

Plaats een reactie