Station Heiloo

Station Heiloo is een belangrijk spoorwegstation in de Noord-Hollandse gemeente Heiloo. Het station werd geopend op 1 mei 1865 en is sindsdien een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio. In dit artikel wordt uitgebreid ingegaan op de geschiedenis van het station, de ligging in de stad Heiloo, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van Station Heiloo

De geschiedenis van Station Heiloo gaat terug tot de 19e eeuw. Het station werd geopend op 1 mei 1865 als onderdeel van de spoorlijn tussen Alkmaar en Uitgeest, die werd aangelegd door de Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij (HIJSM). Het oorspronkelijke stationsgebouw was van het type SS 3e klasse, een standaardontwerp dat op meerdere plaatsen in Nederland werd toegepast. In 1898 werd het stationsgebouw vervangen door een nieuw gebouw van het type SS 4e klasse, dat tot 1983 dienst heeft gedaan.

In de loop der jaren zijn er diverse aanpassingen en uitbreidingen aan het station en de spoorlijn verricht. Zo werd in 1903 het spoor verdubbeld en werd in 1929 een nieuw seinhuis in gebruik genomen. In 1983 werd het oude stationsgebouw gesloopt en vervangen door een moderner gebouw, dat nog steeds in gebruik is. In 2000 werd het station uitgebreid met een derde perron, om de groeiende reizigersaantallen beter te kunnen verwerken.

Ligging in de stad Heiloo

Station Heiloo is gelegen aan de westkant van de stad Heiloo, nabij de kruising van de Kennemerstraatweg en de Stationsweg. Het station ligt op ongeveer 1,5 kilometer afstand van het centrum van Heiloo en is zowel per auto, fiets als te voet goed bereikbaar. In de directe omgeving van het station bevinden zich diverse woonwijken, bedrijventerreinen en recreatiegebieden, waardoor het station een belangrijke functie vervult voor zowel forenzen als recreanten.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Heiloo wordt bediend door de treinen van de Nederlandse Spoorwegen (NS). Er rijden zowel stoptreinen als intercity’s op het traject tussen Alkmaar en Uitgeest, waardoor er een goede verbinding is met de omliggende steden en dorpen. De stoptreinen stoppen op alle tussengelegen stations, terwijl de intercity’s alleen stoppen op de grotere stations zoals Alkmaar, Castricum en Uitgeest.

De belangrijkste bestemmingen vanuit Station Heiloo zijn Alkmaar, Amsterdam, Haarlem, Den Haag, Rotterdam en Utrecht. In de spits rijden er extra treinen om de grote reizigersaantallen te kunnen verwerken. Daarnaast zijn er in het weekend en tijdens vakantieperiodes vaak extra treinen naar populaire bestemmingen zoals het strand van Zandvoort en de Keukenhof in Lisse.

Parkeermogelijkheden voor de auto

In de directe omgeving van Station Heiloo zijn er diverse parkeermogelijkheden voor de auto. Aan de noordzijde van het station bevindt zich een groot parkeerterrein waar gratis geparkeerd kan worden. Dit parkeerterrein is bereikbaar via de Stationsweg en biedt plaats aan enkele honderden auto’s. Aan de zuidzijde van het station, aan de Kennemerstraatweg, zijn er ook enkele parkeerplaatsen beschikbaar. Deze parkeerplaatsen zijn echter beperkt in aantal en zijn voornamelijk bedoeld voor kort parkeren.

Daarnaast zijn er in de omliggende woonwijken en bedrijventerreinen ook diverse parkeermogelijkheden, al zijn deze vaak beperkt tot vergunninghouders of betaald parkeren. Het is daarom aan te raden om gebruik te maken van het parkeerterrein aan de noordzijde van het station.

Fietsenstalling

Bij Station Heiloo is er een ruime fietsenstalling aanwezig, waar reizigers gratis hun fiets kunnen stallen. De fietsenstalling bevindt zich aan de noordzijde van het station, direct naast het parkeerterrein voor auto’s. Er zijn zowel overdekte als onoverdekte fietsenrekken beschikbaar, waardoor er voldoende plaats is voor het stallen van fietsen. Daarnaast zijn er ook enkele OV-fietsen te huur, waarmee reizigers eenvoudig hun reis per fiets kunnen vervolgen.

Restaurants en winkels in de buurt

In de directe omgeving van Station Heiloo zijn er diverse restaurants en winkels te vinden. Aan de Kennemerstraatweg, op loopafstand van het station, bevinden zich enkele horecagelegenheden zoals een pizzeria, een Chinees-Indisch restaurant en een snackbar. Daarnaast zijn er in het centrum van Heiloo, op ongeveer 1,5 kilometer afstand van het station, diverse winkels en supermarkten te vinden.

Op het station zelf zijn er geen winkels of horecagelegenheden aanwezig. Wel is er een automaat waar reizigers terecht kunnen voor een kop koffie of een snack. Voor uitgebreidere horeca- en winkelvoorzieningen zijn reizigers aangewezen op het centrum van Heiloo of de omliggende steden zoals Alkmaar en Castricum.

Hotels in de buurt

Er zijn enkele hotels en bed & breakfasts te vinden in de omgeving van Station Heiloo. Op ongeveer 1 kilometer afstand van het station bevindt zich Hotel Fletcher Heiloo, een comfortabel hotel met diverse faciliteiten zoals een restaurant, bar en vergaderzalen. Daarnaast zijn er in het centrum van Heiloo enkele kleinschalige bed & breakfasts te vinden, waar reizigers kunnen overnachten in een huiselijke sfeer.

Voor een groter aanbod aan hotels en andere accommodaties zijn reizigers aangewezen op de omliggende steden zoals Alkmaar, Castricum en Egmond aan Zee. Deze plaatsen zijn goed bereikbaar met de trein vanaf Station Heiloo, waardoor het eenvoudig is om vanuit Heiloo de omgeving te verkennen en te overnachten in een van de vele hotels in de regio.

Plaats een reactie