Station Heino

Station Heino is een spoorwegstation in het Overijsselse dorp Heino, gelegen aan de spoorlijn Zwolle – Enschede. Het station werd geopend op 1 januari 1881 en is sindsdien een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in het dorp Heino, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van Station Heino

De geschiedenis van Station Heino begint in de tweede helft van de 19e eeuw, toen de spoorlijn Zwolle – Enschede werd aangelegd. Deze spoorlijn, ook wel bekend als de Staatslijn C, werd in fasen geopend tussen 1865 en 1881. Het station Heino werd geopend op 1 januari 1881, tegelijk met de opening van het trajectdeel tussen Zwolle en Almelo. Het oorspronkelijke stationsgebouw was van het type KNLS, een standaardontwerp dat op meerdere stations langs de lijn werd toegepast. Dit gebouw werd in 1972 gesloopt en vervangen door een eenvoudiger, moderner gebouw.

In de loop der jaren zijn er diverse veranderingen geweest in het treinverkeer op Station Heino. Zo werd in 1938 de stoomtractie vervangen door dieselelektrische tractie en werden er in de jaren ’60 en ’70 enkele sporen opgebroken. Sinds 2001 wordt het station bediend door Syntus, dat in 2017 werd overgenomen door Keolis Nederland. Tegenwoordig is Station Heino een onbemand station, waar reizigers gebruik kunnen maken van een kaartautomaat en een OV-chipkaart oplaadpunt.

Ligging in het dorp Heino

Station Heino is gelegen aan de westelijke rand van het dorp, aan de Stationsweg. Het station ligt op loopafstand van het centrum van Heino, waar diverse winkels, horecagelegenheden en andere voorzieningen te vinden zijn. De omgeving van het station is overwegend landelijk, met weilanden en akkers. Ten zuiden van het station bevindt zich het landgoed De Gunne, een historische buitenplaats met een 18e-eeuws landhuis en een park in Engelse landschapsstijl.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Heino wordt bediend door de stoptreinen van de Blauwnet-lijn Zwolle – Enschede, die wordt geëxploiteerd door Keolis Nederland. Deze treinen rijden doorgaans twee keer per uur in beide richtingen, met een reistijd van ongeveer 15 minuten naar Zwolle en 50 minuten naar Enschede. In de spitsuren kan de frequentie oplopen tot vier treinen per uur. Naast de stoptreinen zijn er ook enkele sneltreinen die het station passeren zonder te stoppen.

De treinen op Station Heino worden gereden met dieselelektrisch materieel van het type LINT, dat speciaal is ontworpen voor regionale spoorlijnen met relatief lage reizigersaantallen. Deze treinstellen bieden een comfortabele reiservaring met ruime zitplaatsen, airconditioning en gratis wifi.

Parkeermogelijkheden en fietsenstalling

In de directe omgeving van Station Heino zijn er diverse parkeermogelijkheden voor auto’s. Aan de Stationsweg, direct naast het station, bevindt zich een kleine parkeerplaats met gratis parkeergelegenheid. Daarnaast zijn er in het centrum van Heino diverse andere parkeerplaatsen waar men gratis kan parkeren, zoals bij de supermarkt en het gemeenschapshuis.

Voor reizigers die met de fiets naar het station komen, is er een overdekte fietsenstalling aanwezig. Deze stalling biedt plaats aan ongeveer 100 fietsen en is voorzien van verlichting en beveiligingscamera’s. Daarnaast zijn er enkele fietsklemmen beschikbaar voor het stallen van bromfietsen en scooters.

Restaurants, winkels en hotels in de buurt

In de nabijheid van Station Heino zijn er diverse horecagelegenheden en winkels te vinden. In het centrum van het dorp, op loopafstand van het station, bevinden zich onder andere een supermarkt, een bakker, een slager, een drogisterij en enkele kledingwinkels. Daarnaast zijn er diverse cafés en restaurants, waar men terecht kan voor een kop koffie, een lunch of een diner.

Op het gebied van overnachtingsmogelijkheden zijn er in Heino en omgeving enkele opties. In het dorp zelf is er een bed & breakfast gevestigd, terwijl in de omliggende dorpen en het buitengebied diverse hotels, vakantieparken en campings te vinden zijn. Voor een uitgebreider aanbod aan accommodaties kan men terecht in de nabijgelegen steden Zwolle en Deventer.

Conclusie

Station Heino is een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio, met goede verbindingen naar Zwolle en Enschede. Het station is goed bereikbaar met zowel de auto als de fiets en biedt diverse parkeermogelijkheden en een fietsenstalling. In de nabije omgeving zijn er diverse winkels, horecagelegenheden en overnachtingsmogelijkheden te vinden, waardoor het station een aantrekkelijke locatie is voor zowel forenzen als toeristen. Met zijn rijke geschiedenis en landelijke ligging vormt Station Heino een karakteristiek onderdeel van het Overijsselse spoorwegnet.

Plaats een reactie