Station Helmond Brouwhuis

Station Helmond Brouwhuis is een belangrijk spoorwegstation in de stad Helmond, gelegen in de wijk Brouwhuis. Het station werd geopend op 1 juni 1987 en is sindsdien een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in de stad Helmond Brouwhuis, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van het station

De geschiedenis van Station Helmond Brouwhuis begint in de jaren ’80 van de vorige eeuw. De wijk Brouwhuis was destijds in volle ontwikkeling en er ontstond behoefte aan een betere verbinding met de rest van de stad en de omliggende regio. In 1987 werd het station geopend als onderdeel van de spoorlijn Eindhoven – Venlo. Het station werd ontworpen door architect ir. Cees Douma, die ook verantwoordelijk was voor het ontwerp van andere stations in Nederland, zoals Station Almere Buiten en Station Lelystad Centrum.

Station Helmond Brouwhuis is een zogenaamd ‘eilandstation’, wat betekent dat de perrons zich tussen de sporen bevinden en toegankelijk zijn via een reizigerstunnel. Het station beschikt over twee perrons en vier sporen, waarvan twee doorgaande sporen voor het treinverkeer tussen Eindhoven en Venlo. De andere twee sporen worden gebruikt voor het stoppen van de stoptreinen op het station.

Ligging in de stad Helmond Brouwhuis

Station Helmond Brouwhuis is gelegen in het zuidoosten van de stad Helmond, in de wijk Brouwhuis. De wijk Brouwhuis is een typische jaren ’80 woonwijk met veel eengezinswoningen en enkele voorzieningen, zoals winkels en scholen. Het station ligt aan de rand van de wijk, nabij de kruising van de Deltaweg en de Rivierensingel. Vanaf het station is het ongeveer 15 minuten fietsen naar het centrum van Helmond.

De omgeving van het station is de afgelopen jaren flink opgeknapt. Zo is er een nieuwe reizigerstunnel aangelegd, zijn de perrons vernieuwd en is er een nieuwe fietsenstalling gerealiseerd. Ook zijn er plannen om de directe omgeving van het station verder te ontwikkelen, met onder andere de bouw van nieuwe woningen en voorzieningen.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Helmond Brouwhuis wordt bediend door stoptreinen van de Nederlandse Spoorwegen (NS). De treinen rijden op de spoorlijn Eindhoven – Venlo en stoppen ook op de andere stations in Helmond, namelijk Station Helmond, Station Helmond ’t Hout en Station Helmond Brandevoort. De treinen rijden in beide richtingen twee keer per uur, met een extra trein in de spitsuren.

De reistijd van Station Helmond Brouwhuis naar Eindhoven Centraal bedraagt ongeveer 20 minuten. In de andere richting is het ongeveer 30 minuten naar Station Venlo. Vanaf Eindhoven Centraal en Venlo zijn er goede aansluitingen op andere treinen naar de rest van Nederland en naar het buitenland.

Parkeermogelijkheden voor de auto

In de directe omgeving van Station Helmond Brouwhuis zijn er verschillende parkeermogelijkheden voor de auto. Aan de noordzijde van het station, aan de Deltaweg, is er een gratis parkeerterrein met ruimte voor ongeveer 100 auto’s. Aan de zuidzijde van het station, aan de Rivierensingel, zijn er ook enkele parkeerplaatsen beschikbaar. Deze parkeerplaatsen zijn eveneens gratis.

Daarnaast zijn er in de wijk Brouwhuis diverse parkeerplaatsen op straat, waar men gratis kan parkeren. Houd er wel rekening mee dat het in de directe omgeving van het station tijdens de spitsuren druk kan zijn met parkerende reizigers.

Fietsenstalling

Station Helmond Brouwhuis beschikt over een ruime fietsenstalling aan de noordzijde van het station, aan de Deltaweg. De fietsenstalling is overdekt en biedt plaats aan ongeveer 500 fietsen. Het stallen van fietsen in de fietsenstalling is gratis. Daarnaast zijn er enkele fietskluizen beschikbaar, waar men tegen betaling een fiets veilig kan stallen.

Restaurants en winkels in de buurt

In de directe omgeving van Station Helmond Brouwhuis zijn er enkele horecagelegenheden en winkels te vinden. Aan de Deltaweg, op loopafstand van het station, is er een cafetaria waar men terecht kan voor een snelle hap. Verder zijn er in de wijk Brouwhuis enkele supermarkten en andere winkels te vinden, zoals een bakker, een slager en een drogisterij.

Voor een uitgebreider aanbod aan restaurants en winkels kan men het beste naar het centrum van Helmond gaan. Hier zijn diverse horecagelegenheden, zoals caf├ęs, restaurants en lunchrooms, en een groot winkelaanbod te vinden.

Hotels in de buurt

In de directe omgeving van Station Helmond Brouwhuis zijn er geen hotels te vinden. Voor een overnachting kan men het beste naar het centrum van Helmond gaan, waar enkele hotels en bed & breakfasts gevestigd zijn. Vanaf het station is het ongeveer 15 minuten fietsen naar het centrum, of men kan de trein nemen naar Station Helmond en vanaf daar verder reizen naar de gewenste accommodatie.

Station Helmond Brouwhuis is een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio Helmond en biedt goede verbindingen met de rest van Nederland. Met de diverse parkeermogelijkheden, de fietsenstalling en de nabijgelegen voorzieningen is het station een prettige plek om te vertrekken of aan te komen voor zowel forenzen als recreatieve reizigers.

Plaats een reactie