Station Helmond

Station Helmond is een belangrijk spoorwegknooppunt in de stad Helmond, gelegen in de provincie Noord-Brabant. Het station werd geopend op 1 juli 1866 en is sindsdien een belangrijke schakel in het openbaar vervoer van de stad en de regio. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in de stad, welke treinen er vertrekken en aankomen, de parkeermogelijkheden voor auto’s, de fietsenstalling, restaurants en winkels in de buurt en hotels om te overnachten.

Geschiedenis van het station

De geschiedenis van Station Helmond gaat terug tot de 19e eeuw. Het station werd geopend op 1 juli 1866 als onderdeel van de spoorlijn Eindhoven – Venlo, die werd aangelegd door de Maatschappij tot Exploitatie van Staatsspoorwegen. Het oorspronkelijke stationsgebouw was een standaardtype dat op meerdere plaatsen in Nederland werd gebruikt. In 1880 werd het station uitgebreid met een extra spoor en een goederenloods.

In 1914 werd het stationsgebouw vervangen door een nieuw gebouw, ontworpen door architect George Willem van Heukelom. Dit gebouw had een opvallende klokkentoren en was voorzien van een wachtkamer voor de reizigers. In de loop der jaren werd het station verder uitgebreid en gemoderniseerd. Zo werd in 1953 de spoorlijn geëlektrificeerd en werden er nieuwe perrons aangelegd.

In 1987 werd het stationsgebouw opnieuw vervangen, ditmaal door een modern gebouw met een glazen pui en een grote stationshal. Dit gebouw is ontworpen door architect Rob Steenhuis en is nog steeds in gebruik. In 2013 werd het station verder gemoderniseerd met onder andere nieuwe perronoverkappingen en een nieuwe fietsenstalling.

Ligging in de stad Helmond

Station Helmond is gelegen in het centrum van de stad, aan de noordzijde van het stadscentrum. Het station ligt aan de spoorlijn Eindhoven – Venlo en is goed bereikbaar vanuit de omliggende wijken en dorpen. Het busstation bevindt zich direct naast het treinstation, waardoor er goede overstapmogelijkheden zijn tussen trein en bus. Ook zijn er diverse fiets- en wandelroutes die langs het station lopen, waardoor het station goed bereikbaar is voor voetgangers en fietsers.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Helmond wordt bediend door zowel stoptreinen als intercity’s. De stoptreinen worden verzorgd door Arriva en de intercity’s door NS. De belangrijkste verbindingen vanaf Station Helmond zijn:

 • Intercity Eindhoven – Helmond – Venlo – Roermond – Sittard – Maastricht
 • Intercity Eindhoven – Helmond – Venlo – Roermond – Sittard – Heerlen
 • Stoptrein Eindhoven – Helmond – Deurne
 • Stoptrein Nijmegen – Venray – Helmond – Eindhoven

Daarnaast zijn er tijdens de spits extra treinen die stoppen op Station Helmond. In totaal stoppen er op werkdagen ongeveer 100 treinen per dag op het station.

Parkeermogelijkheden voor auto’s

In de directe omgeving van Station Helmond zijn er diverse parkeermogelijkheden voor auto’s. Aan de voorzijde van het station bevindt zich een parkeerterrein met ongeveer 100 parkeerplaatsen. Dit parkeerterrein is gratis en heeft geen maximale parkeerduur. Daarnaast zijn er in de omgeving van het station diverse parkeergarages en -terreinen waar tegen betaling geparkeerd kan worden. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

 • Parkeergarage City (ongeveer 300 meter van het station)
 • Parkeerterrein Kasteel-Traverse (ongeveer 400 meter van het station)
 • Parkeergarage Boscotondo (ongeveer 500 meter van het station)

De tarieven voor het parkeren in de parkeergarages en op de parkeerterreinen variëren, maar liggen over het algemeen tussen de €1,50 en €2,00 per uur.

Fietsenstalling

Station Helmond beschikt over een ruime fietsenstalling aan de voorzijde van het station. Deze fietsenstalling biedt plaats aan ongeveer 1000 fietsen en is gratis te gebruiken. De fietsenstalling is overdekt en voorzien van verlichting, waardoor het stallen van de fiets veilig en comfortabel is. Daarnaast zijn er in de directe omgeving van het station diverse fietskluizen te huur, waarin de fiets extra veilig gestald kan worden.

Restaurants en winkels in de buurt

In de directe omgeving van Station Helmond zijn er diverse restaurants en winkels te vinden. Aan de voorzijde van het station bevindt zich een kleine stationswinkel waar onder andere koffie, broodjes en tijdschriften verkrijgbaar zijn. Daarnaast zijn er in het centrum van Helmond, op loopafstand van het station, diverse horecagelegenheden en winkels te vinden. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

 • Restaurant De Waard (ongeveer 300 meter van het station)
 • Eetcafé De Barrier (ongeveer 400 meter van het station)
 • Winkelcentrum Elzas Passage (ongeveer 500 meter van het station)
 • Winkelstraat Veestraat (ongeveer 600 meter van het station)

Hotels in de buurt

Er zijn diverse hotels in de buurt van Station Helmond waar reizigers kunnen overnachten. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

 • Golden Tulip Hotel West-Ende (ongeveer 300 meter van het station)
 • Hotel Restaurant St. Lambert (ongeveer 500 meter van het station)
 • Hotel Fitland Helmond (ongeveer 1 kilometer van het station)

Deze hotels bieden diverse kamertypes en faciliteiten, zoals gratis wifi, ontbijt en parkeergelegenheid. De prijzen voor een overnachting variëren, maar liggen over het algemeen tussen de €70 en €100 per nacht voor een tweepersoonskamer.

Station Helmond is een belangrijk knooppunt in het openbaar vervoer van de stad en de regio. Met een rijke geschiedenis, goede bereikbaarheid en diverse voorzieningen in de buurt, is het station een belangrijke schakel voor reizigers en inwoners van Helmond en omstreken.

Plaats een reactie