Station Hemmen-Dodewaard

Station Hemmen-Dodewaard is een voormalig spoorwegstation in de Nederlandse provincie Gelderland, gelegen tussen de dorpen Hemmen en Dodewaard. Het station werd geopend op 1 november 1882 en gesloten op 24 mei 1936. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in de stad Hemmen-Dodewaard, welke treinen er vertrokken en aankwamen op het station, wat de parkeermogelijkheden waren voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling was, welke restaurants en winkels er in de buurt waren en of er hotels in de buurt waren om te overnachten.

Geschiedenis van het station

Station Hemmen-Dodewaard werd geopend op 1 november 1882 als onderdeel van de spoorlijn Elst – Dordrecht, ook wel de Betuwelijn genoemd. Deze spoorlijn werd aangelegd door de Maatschappij tot Exploitatie van Staatsspoorwegen (SS) en was bedoeld om de verbinding tussen de provincies Gelderland en Zuid-Holland te verbeteren. Het station werd ontworpen door architect K.H. van Brederode, die verantwoordelijk was voor meerdere stationsgebouwen in Nederland.

Station Hemmen-Dodewaard was een zogenaamd ‘haltegebouw’, wat betekent dat het een relatief klein station was met beperkte faciliteiten. Het stationsgebouw bestond uit een wachtruimte voor reizigers, een loket voor de verkoop van treinkaartjes en een woning voor de stationschef. Aanvankelijk was er ook een goederenloods aanwezig, maar deze werd in de loop der jaren afgebroken.

De spoorlijn Elst – Dordrecht was in eerste instantie vooral bedoeld voor goederenvervoer, maar al snel werd duidelijk dat er ook behoefte was aan personenvervoer. In de beginjaren stopten er dagelijks vier treinen in beide richtingen op station Hemmen-Dodewaard. In de loop der jaren nam het aantal treinen dat stopte op het station echter af, mede door de opkomst van de auto en de bus als vervoersmiddel.

Uiteindelijk werd station Hemmen-Dodewaard op 24 mei 1936 gesloten voor personenvervoer. Het stationsgebouw bleef nog enige tijd in gebruik als woning voor de stationschef, maar werd uiteindelijk in 1975 gesloopt. Het voormalige stationsgebied is tegenwoordig in gebruik als woonwijk.

Ligging in de stad Hemmen-Dodewaard

Station Hemmen-Dodewaard was gelegen aan de zuidelijke rand van het dorp Hemmen, op de grens met het dorp Dodewaard. Het station lag aan de Stationsstraat, die de verbinding vormde tussen de dorpen Hemmen en Dodewaard. De spoorlijn Elst – Dordrecht liep in oost-westelijke richting langs het station.

De omgeving van het station was voornamelijk agrarisch van aard, met enkele boerderijen en landerijen in de directe nabijheid. Aan de noordzijde van het station lag het landgoed Hemmen, dat bestond uit een kasteel, een kerk en enkele boerderijen. Aan de zuidzijde van het station lag het dorp Dodewaard, met enkele winkels en horecagelegenheden.

Vertrekkende en aankomende treinen

Zoals eerder vermeld, stopten er in de beginjaren dagelijks vier treinen in beide richtingen op station Hemmen-Dodewaard. Deze treinen verzorgden de verbinding tussen de steden Elst en Dordrecht, met tussenstops op diverse andere stations langs de spoorlijn. In de loop der jaren nam het aantal treinen dat stopte op het station echter af, mede door de opkomst van de auto en de bus als vervoersmiddel.

Na de sluiting van het station in 1936 werd het personenvervoer op de spoorlijn Elst – Dordrecht steeds verder afgebouwd. Tegenwoordig is de spoorlijn nog wel in gebruik voor goederenvervoer, maar er stoppen geen treinen meer op de locatie van het voormalige station Hemmen-Dodewaard.

Parkeermogelijkheden en fietsenstalling

Tijdens de periode dat station Hemmen-Dodewaard in gebruik was, waren er beperkte parkeermogelijkheden voor auto’s in de directe omgeving van het station. Er was een kleine parkeerplaats aanwezig bij het stationsgebouw, maar deze bood slechts plaats aan enkele auto’s. De meeste reizigers maakten dan ook gebruik van de fiets om naar het station te komen.

Er was een eenvoudige fietsenstalling aanwezig bij het station, waar reizigers hun fiets konden stallen tijdens hun treinreis. Na de sluiting van het station in 1936 werden de parkeerplaats en de fietsenstalling opgeheven.

Restaurants, winkels en hotels in de buurt

In de directe omgeving van station Hemmen-Dodewaard waren enkele horecagelegenheden en winkels te vinden. In het dorp Dodewaard, gelegen ten zuiden van het station, waren enkele winkels en een café aanwezig. In het dorp Hemmen, gelegen ten noorden van het station, was een herberg te vinden waar reizigers konden eten en drinken.

Er waren geen hotels in de directe omgeving van het station. Reizigers die op zoek waren naar een overnachtingsmogelijkheid moesten uitwijken naar omliggende dorpen en steden, zoals Zetten, Elst of Nijmegen.

Conclusie

Station Hemmen-Dodewaard was een klein spoorwegstation in de Nederlandse provincie Gelderland, gelegen tussen de dorpen Hemmen en Dodewaard. Het station werd geopend in 1882 en gesloten in 1936, waarna het stationsgebouw in 1975 werd gesloopt. Tegenwoordig is de locatie van het voormalige station in gebruik als woonwijk. Hoewel het station al lang niet meer bestaat, blijft het een interessant stukje spoorweggeschiedenis in de Betuwe.

Plaats een reactie