Station Hengelo Gezondheidspark

Station Hengelo Gezondheidspark is een relatief nieuw treinstation in de stad Hengelo, gelegen in de provincie Overijssel. Het station werd geopend op 9 december 2012 en is sindsdien een belangrijk knooppunt voor reizigers die de gezondheidszorginstellingen in de omgeving willen bezoeken. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in de stad Hengelo, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van het station

De aanleg van Station Hengelo Gezondheidspark werd in 2009 gestart als onderdeel van het project “Hengelo Gezondheidspark”. Dit project had als doel om de bereikbaarheid van de gezondheidszorginstellingen in de omgeving te verbeteren en om de ontwikkeling van het gebied rondom het station te stimuleren. Het station is gelegen aan de spoorlijn Almelo – Hengelo – Enschede, die in 1865 werd geopend. De bouw van het station kostte ongeveer 6 miljoen euro en werd gefinancierd door de gemeente Hengelo, de provincie Overijssel en het Rijk.

Station Hengelo Gezondheidspark werd op 9 december 2012 officieel geopend door toenmalig staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, Wilma Mansveld. Sinds de opening is het station een belangrijk knooppunt voor reizigers die de gezondheidszorginstellingen in de omgeving willen bezoeken, zoals het ZGT Hengelo (ziekenhuis) en diverse zorginstellingen voor ouderen en mensen met een beperking.

Ligging in de stad Hengelo

Station Hengelo Gezondheidspark is gelegen in het noordoosten van de stad Hengelo, nabij de wijk Tuindorp ’t Lansink. Het station ligt op ongeveer 2 kilometer afstand van het centrum van Hengelo en op ongeveer 1,5 kilometer afstand van het reguliere treinstation Hengelo. Het station is goed bereikbaar met de auto, fiets en het openbaar vervoer. In de directe omgeving van het station bevinden zich diverse gezondheidszorginstellingen, zoals het ZGT Hengelo (ziekenhuis), diverse zorginstellingen voor ouderen en mensen met een beperking, en een aantal bedrijven en kantoren.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Hengelo Gezondheidspark wordt bediend door de stoptreinen van vervoerder Keolis Nederland, die op de spoorlijn Almelo – Hengelo – Enschede rijden. De treinen rijden in een halfuursdienst tussen Almelo en Enschede, met tussenstops op de stations Hengelo Gezondheidspark, Hengelo, Hengelo Oost en Enschede Kennispark. In de spitsuren rijden er extra treinen, waardoor er een kwartierdienst ontstaat. De reistijd van Station Hengelo Gezondheidspark naar het centrum van Hengelo bedraagt ongeveer 3 minuten, naar Enschede ongeveer 15 minuten en naar Almelo ongeveer 20 minuten.

Parkeermogelijkheden

In de directe omgeving van Station Hengelo Gezondheidspark zijn er diverse parkeermogelijkheden voor de auto. Aan de noordzijde van het station bevindt zich een parkeerterrein met ongeveer 100 gratis parkeerplaatsen. Daarnaast zijn er in de omgeving van het station diverse parkeerplaatsen op straat, waar ook gratis geparkeerd kan worden. Voor bezoekers van het ZGT Hengelo (ziekenhuis) zijn er aparte parkeerterreinen beschikbaar, waar tegen betaling geparkeerd kan worden.

Fietsenstalling

Station Hengelo Gezondheidspark beschikt over een overdekte fietsenstalling met ongeveer 200 fietsparkeerplaatsen. De fietsenstalling is gratis te gebruiken en is gelegen aan de noordzijde van het station, nabij de hoofdingang. Daarnaast zijn er in de directe omgeving van het station diverse fietsenrekken waar fietsen gestald kunnen worden.

Restaurants en winkels

In de directe omgeving van Station Hengelo Gezondheidspark zijn er enkele horecagelegenheden en winkels te vinden. In het ZGT Hengelo (ziekenhuis) bevindt zich een restaurant waar bezoekers en patiënten terecht kunnen voor een maaltijd, een kop koffie of een snack. Daarnaast zijn er in de nabijgelegen wijk Tuindorp ’t Lansink enkele cafés en restaurants te vinden. Voor winkels kunnen bezoekers van het station het beste naar het centrum van Hengelo gaan, waar een uitgebreid winkelaanbod te vinden is.

Hotels in de buurt

Er zijn enkele hotels in de omgeving van Station Hengelo Gezondheidspark waar bezoekers kunnen overnachten. Op ongeveer 1 kilometer afstand van het station bevindt zich het Van der Valk Hotel Hengelo, dat beschikt over ruime kamers, een restaurant en diverse vergaderfaciliteiten. Daarnaast zijn er in het centrum van Hengelo diverse andere hotels en bed & breakfasts te vinden, zoals het Hampshire City Hotel Hengelo en het Stravinsky Slapen hotel. Deze hotels zijn goed bereikbaar met de auto, fiets of het openbaar vervoer vanaf Station Hengelo Gezondheidspark.

Station Hengelo Gezondheidspark is een belangrijk knooppunt voor reizigers die de gezondheidszorginstellingen in de omgeving willen bezoeken. Met goede parkeermogelijkheden, een fietsenstalling en diverse horecagelegenheden en winkels in de buurt, is het station een prettige plek om te vertrekken of aan te komen voor een bezoek aan de stad Hengelo en de omliggende gezondheidszorginstellingen.

Plaats een reactie