Station Hengelo Oost

Station Hengelo Oost is een belangrijk spoorwegstation in de stad Hengelo, gelegen in de provincie Overijssel. Het station werd geopend op 1 oktober 1865 en heeft sindsdien een rijke geschiedenis gekend. In dit artikel wordt uitgebreid ingegaan op de geschiedenis van het station, de ligging in de stad Hengelo Oost, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van het station

Station Hengelo Oost werd geopend op 1 oktober 1865 als onderdeel van de spoorlijn Almelo – Salzbergen, die werd aangelegd door de Staatsspoorwegen. Het oorspronkelijke stationsgebouw was een standaardtype dat op meerdere plaatsen in Nederland werd gebruikt. In de loop der jaren is het station meerdere keren verbouwd en uitgebreid. In 1899 werd het stationsgebouw vervangen door een nieuw gebouw, ontworpen door architect Eduard Cuypers. Dit gebouw werd in 1965 gesloopt en vervangen door een moderner gebouw, ontworpen door architect Koen van der Gaast.

In de jaren ’70 en ’80 van de vorige eeuw werd het station gemoderniseerd en uitgebreid met extra sporen en perrons. In 2000 werd het station opnieuw verbouwd en kreeg het een nieuwe stationshal, ontworpen door architect Rob Steenhuis. Deze verbouwing maakte deel uit van een grootschalige vernieuwing van het stationsgebied, waarbij ook een nieuw busstation en een parkeergarage werden gerealiseerd.

Ligging in de stad Hengelo Oost

Station Hengelo Oost is gelegen in het oostelijke deel van de stad Hengelo, nabij het stadscentrum. Het station ligt aan de spoorlijn Almelo – Salzbergen en is een belangrijk knooppunt voor treinverkeer in de regio. Het station is goed bereikbaar met het openbaar vervoer, met diverse buslijnen die het station aandoen. Daarnaast is het station ook goed bereikbaar met de auto en de fiets.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Hengelo Oost wordt bediend door zowel stoptreinen als intercity’s. De belangrijkste treinverbindingen vanaf het station zijn:

  • Intercity’s tussen Schiphol en Enschede, met stops in onder andere Amsterdam, Amersfoort, Deventer en Almelo.
  • Intercity’s tussen Den Haag/Rotterdam en Enschede, met stops in onder andere Utrecht, Amersfoort, Deventer en Almelo.
  • Stoptreinen tussen Apeldoorn en Enschede, met stops in onder andere Deventer, Almelo en Hengelo.
  • Stoptreinen tussen Zwolle en Enschede, met stops in onder andere Almelo, Wierden en Nijverdal.

Daarnaast zijn er ook enkele internationale treinverbindingen vanaf Station Hengelo Oost, zoals de Intercity Berlijn tussen Amsterdam en Berlijn, met stops in onder andere Deventer, Almelo, Hengelo en Bad Bentheim.

Parkeermogelijkheden

In de directe omgeving van Station Hengelo Oost zijn er diverse parkeermogelijkheden voor de auto. Er is een parkeergarage bij het station, waar tegen betaling geparkeerd kan worden. Daarnaast zijn er in de omgeving van het station diverse parkeerterreinen en -garages waar tegen betaling geparkeerd kan worden. Ook zijn er enkele gratis parkeermogelijkheden op loopafstand van het station.

Fietsenstalling

Station Hengelo Oost beschikt over een bewaakte fietsenstalling, waar fietsen veilig gestald kunnen worden. De fietsenstalling is geopend van maandag tot en met vrijdag van 06:00 tot 01:00 uur en op zaterdag en zondag van 07:00 tot 01:00 uur. Daarnaast zijn er ook onbewaakte fietsenrekken in de directe omgeving van het station, waar fietsen gratis gestald kunnen worden.

Restaurants en winkels

In de directe omgeving van Station Hengelo Oost zijn diverse restaurants en winkels te vinden. In de stationshal zelf zijn enkele horecagelegenheden en winkels gevestigd, zoals een kiosk, een broodjeszaak en een bloemenwinkel. In de directe omgeving van het station zijn diverse restaurants, cafés en winkels te vinden, zowel in het stadscentrum van Hengelo als in de omliggende wijken.

Hotels in de buurt

Er zijn diverse hotels in de buurt van Station Hengelo Oost waar overnacht kan worden. Enkele voorbeelden van hotels in de omgeving zijn:

  • Hotel ’t Lansink, een sfeervol hotel gevestigd in een monumentaal pand op loopafstand van het station.
  • Van der Valk Hotel Hengelo, een modern hotel met uitgebreide faciliteiten, gelegen op enkele minuten rijden van het station.
  • City Hotel Hengelo, een comfortabel hotel in het stadscentrum van Hengelo, op loopafstand van het station.

Station Hengelo Oost is een belangrijk knooppunt voor treinverkeer in de regio en biedt diverse faciliteiten voor reizigers. Met een rijke geschiedenis, goede bereikbaarheid en diverse voorzieningen in de directe omgeving is het station een belangrijke schakel in het openbaar vervoer van Hengelo en omstreken.

Plaats een reactie