Station Hillegom

Station Hillegom is een spoorwegstation in de Nederlandse plaats Hillegom, gelegen in de provincie Zuid-Holland. Het station werd geopend op 3 oktober 1891 en is sindsdien een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in de stad Hillegom, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van het station

Station Hillegom werd geopend op 3 oktober 1891 als onderdeel van de spoorlijn Haarlem – Leiden, die werd aangelegd door de Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij (HIJSM). Het oorspronkelijke stationsgebouw was een standaardtype dat op meerdere plaatsen in Nederland werd gebruikt. In 1954 werd het stationsgebouw vervangen door een nieuw, moderner gebouw. Dit gebouw werd in 1993 gesloopt en vervangen door een eenvoudigere constructie, bestaande uit een abri en een kaartjesautomaat.

In 2000 werd het station gesloten in verband met de ingrijpende spoorverdubbeling tussen Leiden en Haarlem. Tijdens deze werkzaamheden werd het station volledig vernieuwd en kreeg het een nieuw eilandperron met twee sporen. Op 10 december 2000 werd het station heropend en sindsdien is het weer in gebruik.

Ligging in de stad Hillegom

Station Hillegom is gelegen aan de zuidwestelijke rand van de stad, nabij de wijk Elsbroek. Het station ligt aan de spoorlijn Haarlem – Leiden, die de stad van noordwest naar zuidoost doorsnijdt. De omgeving van het station is voornamelijk woonwijk, met enkele bedrijven en winkels in de directe nabijheid. Het centrum van Hillegom ligt op ongeveer 1,5 kilometer afstand van het station en is zowel te voet als met de fiets goed bereikbaar.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Hillegom wordt bediend door de Sprinters van de Nederlandse Spoorwegen (NS) op de verbinding Haarlem – Leiden. Deze treinen rijden doordeweeks overdag twee keer per uur in beide richtingen. In de avonduren en in het weekend rijden de treinen één keer per uur. De reistijd naar Haarlem bedraagt ongeveer 15 minuten, terwijl de reistijd naar Leiden ongeveer 20 minuten is.

Naast de reguliere Sprinters zijn er tijdens het bollenseizoen (april en mei) extra treinen die stoppen op station Hillegom. Dit zijn de zogenaamde Keukenhof Express-treinen, die speciaal worden ingezet om bezoekers van de Keukenhof in Lisse naar het station te vervoeren. Vanaf het station rijden er dan pendelbussen naar de Keukenhof.

Parkeermogelijkheden

In de directe omgeving van station Hillegom zijn er diverse parkeermogelijkheden voor automobilisten. Aan de noordzijde van het station, aan de 2e Loosterweg, bevindt zich een gratis parkeerterrein met ruimte voor ongeveer 100 auto’s. Aan de zuidzijde van het station, aan de Marconistraat, is er eveneens een gratis parkeerterrein met ruimte voor ongeveer 50 auto’s. Beide parkeerterreinen zijn onbewaakt, maar wel voorzien van verlichting.

Fietsenstalling

Station Hillegom beschikt over een onbewaakte fietsenstalling aan de noordzijde van het station, aan de 2e Loosterweg. Hier kunnen reizigers hun fiets gratis stallen. De stalling is voorzien van verlichting en er zijn fietsklemmen aanwezig om de fietsen aan vast te zetten. Aan de zuidzijde van het station, aan de Marconistraat, zijn er enkele fietsklemmen beschikbaar, maar deze zijn beperkt in aantal.

Restaurants en winkels in de buurt

In de directe omgeving van station Hillegom zijn er enkele horecagelegenheden en winkels te vinden. Aan de noordzijde van het station, aan de 2e Loosterweg, bevindt zich een snackbar waar reizigers terecht kunnen voor een snelle hap. Aan de zuidzijde van het station, aan de Marconistraat, is er een bakkerij waar men terecht kan voor vers brood en gebak. Voor een uitgebreider aanbod aan winkels en horecagelegenheden kunnen reizigers terecht in het centrum van Hillegom, dat op ongeveer 1,5 kilometer afstand van het station ligt.

Hotels in de buurt

In de nabije omgeving van station Hillegom zijn er enkele overnachtingsmogelijkheden te vinden. Op ongeveer 1 kilometer afstand van het station, aan de Haarlemmerstraat, bevindt zich Hotel Villa Flora. Dit hotel biedt comfortabele kamers en een restaurant waar men terecht kan voor ontbijt, lunch en diner. Op ongeveer 2 kilometer afstand van het station, aan de Stationsweg, ligt Hotel De Nachtegaal. Dit hotel beschikt over ruime kamers en een restaurant met een uitgebreide menukaart. Beide hotels zijn zowel met de auto als met de fiets goed bereikbaar vanaf het station.

Station Hillegom is een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio en biedt diverse faciliteiten voor een comfortabele reis. Met de treinverbindingen naar Haarlem en Leiden, de parkeermogelijkheden, fietsenstalling, horecagelegenheden en overnachtingsmogelijkheden in de buurt, is het station een ideale uitvalsbasis voor zowel forenzen als toeristen die de omgeving willen verkennen.

Plaats een reactie