Station Hilversum Sportpark

Station Hilversum Sportpark is een belangrijk spoorwegstation in de stad Hilversum, gelegen in de provincie Noord-Holland. Het station werd geopend op 10 juni 1874 en heeft sindsdien een rijke geschiedenis gekend. In dit artikel wordt uitgebreid ingegaan op de geschiedenis van het station, de ligging in de stad Hilversum Sportpark, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van het station

Station Hilversum Sportpark werd geopend op 10 juni 1874 als onderdeel van de Gooilijn, een spoorlijn die Amsterdam met Amersfoort en verder met Zutphen verbindt. Het station werd gebouwd door de Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij (HIJSM) en was oorspronkelijk bedoeld als tijdelijk station voor de duur van de aanleg van de spoorlijn. Echter, door de groei van Hilversum en de toenemende vraag naar vervoer, werd besloten om het station permanent te maken.

In de loop der jaren heeft het station verschillende verbouwingen en uitbreidingen ondergaan. In 1892 werd het stationsgebouw vervangen door een nieuw gebouw, ontworpen door architect D.A.N. Margadant. Dit gebouw werd in 1911 uitgebreid met een extra verdieping en een nieuwe stationshal. In 1921 werd het station verder uitgebreid met een derde perron en in 1935 werd een vierde perron toegevoegd.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het station zwaar beschadigd door bombardementen. Na de oorlog werd het station hersteld en in 1958 werd het huidige stationsgebouw, ontworpen door architect Koen van der Gaast, in gebruik genomen. In de jaren ’80 en ’90 van de vorige eeuw werd het station gemoderniseerd en werden de perrons verhoogd om het in- en uitstappen van reizigers te vergemakkelijken.

Ligging in de stad Hilversum Sportpark

Station Hilversum Sportpark is gelegen in het zuiden van de stad Hilversum, in de wijk Hilversum Sportpark. Het station ligt aan de Soestdijkerstraatweg, een belangrijke verkeersader in de stad. In de directe omgeving van het station bevinden zich diverse sportfaciliteiten, zoals het sportpark Crailoo, het sportpark Berestein en het sportpark Loosdrecht. Ook het Mediapark, waar veel mediabedrijven gevestigd zijn, ligt op korte afstand van het station.

De ligging van het station maakt het een belangrijk knooppunt voor zowel forenzen die in Hilversum werken als voor bezoekers van de diverse sportevenementen en -faciliteiten in de omgeving. Daarnaast is het station een belangrijke schakel in het openbaar vervoer tussen Amsterdam, Utrecht en Amersfoort.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Hilversum Sportpark wordt bediend door zowel intercity- als sprintertreinen. De intercitytreinen verbinden het station met Amsterdam Centraal, Schiphol, Utrecht Centraal en Amersfoort. De sprintertreinen stoppen op alle tussengelegen stations en bieden een verbinding met onder andere Weesp, Naarden-Bussum, Baarn en Soest.

De treinen op station Hilversum Sportpark worden geëxploiteerd door de Nederlandse Spoorwegen (NS). De dienstregeling is over het algemeen frequent, met vier intercity’s en vier sprinters per uur in beide richtingen tijdens de spitsuren. Buiten de spitsuren rijden er twee intercity’s en twee sprinters per uur in beide richtingen.

Parkeermogelijkheden

In de directe omgeving van station Hilversum Sportpark zijn er verschillende parkeermogelijkheden voor automobilisten. Aan de Soestdijkerstraatweg, direct naast het station, bevindt zich een parkeerterrein waar gratis geparkeerd kan worden. Dit parkeerterrein heeft een beperkt aantal plaatsen en kan tijdens drukke periodes vol zijn.

Op ongeveer 10 minuten lopen van het station bevindt zich parkeergarage Gooische Brink, waar tegen betaling geparkeerd kan worden. Deze parkeergarage biedt ruimte aan meer dan 400 auto’s en is 24 uur per dag geopend. Daarnaast zijn er in de omliggende straten en wijken diverse mogelijkheden om (betaald) te parkeren.

Fietsenstalling

Station Hilversum Sportpark beschikt over een bewaakte fietsenstalling, gelegen aan de Soestdijkerstraatweg. Deze fietsenstalling biedt plaats aan ruim 1.000 fietsen en is geopend van maandag tot en met vrijdag van 06:00 tot 22:00 uur. Op zaterdag en zondag is de fietsenstalling gesloten. Het stallen van een fiets in de bewaakte fietsenstalling is gratis.

Naast de bewaakte fietsenstalling zijn er rondom het station diverse onbewaakte fietsenrekken waar fietsen gratis gestald kunnen worden. Het is belangrijk om de fiets goed op slot te zetten, aangezien fietsendiefstal een veelvoorkomend probleem is rondom stations.

Restaurants en winkels

In de directe omgeving van station Hilversum Sportpark zijn er diverse restaurants en winkels te vinden. Aan de Soestdijkerstraatweg bevinden zich enkele horecagelegenheden, waaronder een pizzeria, een Chinees-Indisch restaurant en een snackbar. Op ongeveer 10 minuten lopen van het station ligt het winkelcentrum Hilvertshof, waar een groot aantal winkels en horecagelegenheden te vinden zijn.

Op het station zelf zijn er geen winkels of horecagelegenheden aanwezig. Wel is er een kaartautomaat waar treinkaartjes gekocht kunnen worden en een OV-chipkaart opgeladen kan worden.

Hotels in de buurt

Er zijn verschillende hotels te vinden in de omgeving van station Hilversum Sportpark. Op ongeveer 10 minuten lopen van het station bevindt zich het Amrâth Hotel Lapershoek Arenapark, een viersterrenhotel gevestigd in een monumentale Gooische villa. Dit hotel beschikt over 80 kamers, een restaurant, een bar en vergaderfaciliteiten.

Op ongeveer 15 minuten lopen van het station ligt het Tulip Inn Media Park Hilversum, een driesterrenhotel met 46 kamers, een restaurant en vergaderfaciliteiten. Dit hotel is met name geschikt voor zakelijke reizigers die een bezoek brengen aan het nabijgelegen Mediapark.

Daarnaast zijn er in het centrum van Hilversum, op ongeveer 20 minuten lopen van het station, diverse andere hotels en bed & breakfasts te vinden.

Station Hilversum Sportpark is een belangrijk knooppunt in het openbaar vervoer van de stad Hilversum en de omliggende regio. Met zijn rijke geschiedenis, goede bereikbaarheid en diverse faciliteiten is het station een onmisbare schakel in het dagelijkse leven van vele reizigers.

Plaats een reactie