Station Hilversum

Station Hilversum is een belangrijk spoorwegknooppunt in de stad Hilversum, gelegen in de provincie Noord-Holland. Het station werd geopend op 10 juni 1874 en heeft sindsdien een rijke geschiedenis gekend. In dit artikel wordt uitgebreid ingegaan op de geschiedenis van het station, de ligging in de stad Hilversum, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van het station

Station Hilversum werd geopend op 10 juni 1874 als onderdeel van de Gooilijn, de spoorlijn tussen Amsterdam en Amersfoort. Het oorspronkelijke stationsgebouw was ontworpen door architect K.H. van Brederode en had een typische chaletstijl. In 1892 werd het station uitgebreid met een extra perron en een voetgangersbrug. In 1911 werd het stationsgebouw vervangen door een nieuw gebouw, ontworpen door architect D.A.N. Margadant. Dit gebouw had een opvallende Jugendstil-architectuur en was voorzien van een grote stationshal, een wachtkamer en een stationsrestauratie.

In 1921 werd de spoorlijn tussen Hilversum en Utrecht geopend, waardoor het station een belangrijk knooppunt werd in het Nederlandse spoorwegnet. In de jaren ’30 van de vorige eeuw werd het station opnieuw uitgebreid met extra perrons en sporen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het station zwaar beschadigd door bombardementen, maar na de oorlog werd het station weer hersteld en in gebruik genomen.

In de jaren ’70 en ’80 van de vorige eeuw werd het station gemoderniseerd en aangepast aan de groeiende reizigersaantallen. In 1992 werd het stationsgebouw opnieuw vervangen door een modern gebouw, ontworpen door architect Rob Steenhuis. Dit gebouw heeft een opvallende glazen gevel en een grote stationshal met diverse winkels en horecagelegenheden. In 2011 werd het station opnieuw gemoderniseerd en uitgebreid met een nieuwe fietsenstalling en een parkeergarage.

Ligging in de stad Hilversum

Station Hilversum is gelegen in het centrum van de stad Hilversum, op loopafstand van diverse winkels, horecagelegenheden en culturele instellingen. Het station ligt aan de Stationsstraat, een belangrijke verkeersader in de stad. Aan de noordzijde van het station bevindt zich het busstation, waar diverse streek- en stadsbussen vertrekken en aankomen. Aan de zuidzijde van het station ligt het centrum van Hilversum, met onder andere het winkelgebied Hilvertshof, de Grote Kerk en het Raadhuis van Hilversum.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Hilversum is een belangrijk knooppunt in het Nederlandse spoorwegnet en wordt bediend door diverse treinseries. De belangrijkste treinverbindingen vanaf station Hilversum zijn:

  • Intercitytreinen tussen Amsterdam Centraal en Amersfoort, met een frequentie van 4 treinen per uur.
  • Intercitytreinen tussen Schiphol Airport en Amersfoort, met een frequentie van 2 treinen per uur.
  • Sprintertreinen tussen Utrecht Centraal en Weesp, met een frequentie van 2 treinen per uur.
  • Sprintertreinen tussen Hoofddorp en Utrecht Centraal, met een frequentie van 2 treinen per uur.

Daarnaast zijn er tijdens de spitsuren extra treinverbindingen beschikbaar, zoals de Intercitytreinen tussen Amsterdam Centraal en Harderwijk en de Sprintertreinen tussen Utrecht Centraal en Almere Oostvaarders.

Parkeermogelijkheden voor de auto

In de directe omgeving van station Hilversum zijn diverse parkeermogelijkheden voor de auto beschikbaar. Aan de noordzijde van het station bevindt zich een parkeergarage met ruimte voor 450 auto’s. Deze parkeergarage is 24 uur per dag geopend en biedt zowel kort- als langparkeren aan. De tarieven voor het parkeren in deze garage variëren van €1,80 per uur tot €10,00 per dag.

Aan de zuidzijde van het station zijn diverse parkeerterreinen en -garages beschikbaar, zoals de parkeergarage Gooische Brink en het parkeerterrein Schapenkamp. Deze parkeergelegenheden bieden zowel kort- als langparkeren aan en hanteren vergelijkbare tarieven als de parkeergarage aan de noordzijde van het station.

Fietsenstalling

Station Hilversum beschikt over een ruime fietsenstalling, gelegen aan de noordzijde van het station. Deze fietsenstalling biedt plaats aan ruim 3.000 fietsen en is 24 uur per dag geopend. Het stallen van fietsen in deze stalling is gratis. Daarnaast zijn er in de fietsenstalling diverse faciliteiten beschikbaar, zoals een fietsreparatieservice en een oplaadpunt voor elektrische fietsen.

Restaurants en winkels in de buurt

In de directe omgeving van station Hilversum zijn diverse restaurants en winkels te vinden. In de stationshal zelf zijn enkele horecagelegenheden en winkels gevestigd, zoals een Albert Heijn To Go, een Starbucks en een Broodzaak. Aan de zuidzijde van het station, in het centrum van Hilversum, zijn diverse winkelstraten te vinden met een breed aanbod aan winkels en horecagelegenheden. Enkele voorbeelden hiervan zijn de Groest, de Kerkstraat en het winkelcentrum Hilvertshof.

Hotels in de buurt

Er zijn diverse hotels te vinden in de directe omgeving van station Hilversum, variërend van budgethotels tot luxe hotels. Enkele voorbeelden van hotels in de buurt van het station zijn:

  • Amrâth Hotel Lapershoek Arenapark: een 4-sterrenhotel gelegen op ongeveer 1 kilometer afstand van het station.
  • Tulip Inn Media Park Hilversum: een 3-sterrenhotel gelegen op ongeveer 1,5 kilometer afstand van het station.
  • Hotel Villa Trompenberg: een sfeervol hotel gelegen in een monumentale villa op ongeveer 1 kilometer afstand van het station.

Daarnaast zijn er diverse bed & breakfasts en vakantiewoningen beschikbaar in de omgeving van station Hilversum, voor reizigers die op zoek zijn naar een meer persoonlijke en huiselijke accommodatie.

Station Hilversum is een belangrijk knooppunt in het Nederlandse spoorwegnet en biedt reizigers diverse faciliteiten en voorzieningen. Met zijn centrale ligging in de stad Hilversum en de goede bereikbaarheid per auto en fiets, is het station een ideale uitvalsbasis voor zowel zakelijke als toeristische reizigers.

Plaats een reactie