Station Hoevelaken

Station Hoevelaken is een relatief jong treinstation in de gemeente Nijkerk, gelegen in het dorp Hoevelaken. Het station werd geopend op 9 december 2012 en is sindsdien een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in de stad Hoevelaken, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van Station Hoevelaken

De plannen voor de aanleg van een treinstation in Hoevelaken ontstonden al in de jaren ’90. De gemeente Nijkerk en de provincie Gelderland zagen de noodzaak voor een betere openbaar vervoersverbinding in de regio. In 2000 werd het plan voor de aanleg van het station goedgekeurd door de gemeenteraad van Nijkerk en de provincie Gelderland. De bouw van het station begon in 2011 en werd in december 2012 voltooid.

Station Hoevelaken is gebouwd op de plek waar de spoorlijn Amersfoort – Apeldoorn de rijksweg A1 kruist. Het station is ontworpen door architectenbureau Movares en kenmerkt zich door een moderne en strakke vormgeving. Het station is voorzien van twee perrons, die met een loopbrug met elkaar zijn verbonden. De loopbrug is tevens toegankelijk voor fietsers en voetgangers die de A1 willen oversteken.

Ligging in de stad Hoevelaken

Station Hoevelaken ligt aan de westkant van het dorp Hoevelaken, vlakbij de kruising van de spoorlijn Amersfoort – Apeldoorn en de rijksweg A1. Het station is goed bereikbaar met de auto, fiets en het openbaar vervoer. Vanaf het station is het ongeveer 15 minuten lopen naar het centrum van Hoevelaken, waar diverse winkels en horecagelegenheden te vinden zijn.

In de directe omgeving van het station bevinden zich enkele bedrijventerreinen, zoals De Beek en Horstbeek. Ook zijn er enkele woonwijken in de buurt, zoals de wijk Hoevelaken-West. Het station is daarmee niet alleen een belangrijk knooppunt voor reizigers, maar ook voor forenzen die in de omgeving werken of wonen.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Hoevelaken wordt bediend door de Valleilijn, een regionale spoorlijn die loopt tussen Amersfoort en Ede-Wageningen. De treinen op deze lijn worden geëxploiteerd door vervoerder Connexxion. Er rijden twee treinen per uur in beide richtingen. In de spitsuren rijden er extra treinen, waardoor er dan vier treinen per uur rijden.

De treinen op de Valleilijn stoppen op alle tussengelegen stations, zoals Barneveld, Lunteren en Ede-Centrum. In Amersfoort bestaat er een goede aansluiting op de intercitytreinen van de NS, waardoor reizigers eenvoudig kunnen overstappen op treinen naar andere bestemmingen in Nederland.

Parkeermogelijkheden

Station Hoevelaken beschikt over een ruime parkeerplaats met gratis parkeergelegenheid voor auto’s. Er zijn ongeveer 200 parkeerplaatsen beschikbaar, waardoor er meestal voldoende plek is om de auto te parkeren. De parkeerplaats is goed verlicht en wordt regelmatig gecontroleerd door de politie en beveiligingsdiensten, waardoor de veiligheid van de geparkeerde auto’s gewaarborgd is.

Fietsenstalling

Naast de parkeerplaats voor auto’s is er ook een fietsenstalling aanwezig bij Station Hoevelaken. Deze fietsenstalling biedt plaats aan ongeveer 100 fietsen en is overdekt, waardoor de fietsen beschermd zijn tegen regen en andere weersinvloeden. De fietsenstalling is gratis te gebruiken en wordt eveneens regelmatig gecontroleerd door de politie en beveiligingsdiensten.

Restaurants en winkels in de buurt

In de directe omgeving van Station Hoevelaken zijn er enkele horecagelegenheden en winkels te vinden. Op loopafstand van het station bevindt zich bijvoorbeeld een supermarkt, waar reizigers terecht kunnen voor een snelle boodschap. Ook zijn er enkele fastfoodrestaurants en een tankstation in de buurt.

Voor een uitgebreider aanbod aan winkels en horecagelegenheden kunnen reizigers terecht in het centrum van Hoevelaken. Hier zijn diverse winkels, zoals kledingwinkels, drogisterijen en supermarkten, evenals verschillende restaurants en cafés te vinden.

Hotels in de buurt

Er zijn enkele hotels en bed & breakfasts in de omgeving van Station Hoevelaken waar reizigers kunnen overnachten. Een voorbeeld hiervan is Hotel De Klepperman, gelegen op ongeveer 2 kilometer afstand van het station. Dit hotel beschikt over comfortabele kamers en diverse faciliteiten, zoals een restaurant, bar en wellnesscentrum.

Daarnaast zijn er in de nabijgelegen stad Amersfoort diverse hotels te vinden, variërend van budgethotels tot luxe hotels met uitgebreide faciliteiten. Vanaf Station Hoevelaken is het ongeveer 15 minuten met de trein naar Amersfoort, waardoor deze stad een goede uitvalsbasis kan zijn voor reizigers die in de omgeving van Hoevelaken willen overnachten.

Conclusie

Station Hoevelaken is een modern en goed bereikbaar treinstation in de gemeente Nijkerk. Het station biedt een goede verbinding met de omliggende steden en dorpen en is voorzien van diverse faciliteiten, zoals een ruime parkeerplaats en fietsenstalling. In de omgeving van het station zijn enkele winkels en horecagelegenheden te vinden, evenals overnachtingsmogelijkheden. Kortom, Station Hoevelaken is een belangrijk knooppunt voor reizigers en forenzen in de regio.

Plaats een reactie