Station Hollandsche Rading

Station Hollandsche Rading is een spoorwegstation in de Nederlandse plaats Hollandsche Rading, gelegen in de provincie Utrecht. Het station werd geopend op 1 juni 1885 en is sindsdien een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in de stad Hollandsche Rading, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van het station

Station Hollandsche Rading werd geopend op 1 juni 1885 als onderdeel van de spoorlijn Hilversum – Utrecht, die werd aangelegd door de Nederlandsche Centraal-Spoorweg-Maatschappij (NCS). Het oorspronkelijke stationsgebouw was een standaardtype NCS 3e klasse, dat op meerdere stations langs de lijn werd gebruikt. In 1911 werd het stationsgebouw uitgebreid met een extra wachtkamer en een dienstwoning voor de stationschef. In 1969 werd het stationsgebouw gesloopt en vervangen door een eenvoudigere constructie, die in 2006 op zijn beurt weer werd vervangen door het huidige stationsgebouw.

In de loop der jaren zijn er diverse aanpassingen geweest aan het spoor en de perrons. Zo werd in 1958 het derde spoor tussen Utrecht en Hilversum in gebruik genomen, waardoor er meer treinen konden rijden en de dienstregeling kon worden uitgebreid. In 2007 werd het station gemoderniseerd en werden de perrons verhoogd, zodat reizigers gemakkelijker in en uit de trein konden stappen.

Ligging in de stad Hollandsche Rading

Station Hollandsche Rading ligt aan de noordwestelijke rand van de plaats Hollandsche Rading, vlakbij de grens met de gemeente Hilversum. Het station ligt aan de spoorlijn Hilversum – Utrecht, die deel uitmaakt van de zogenaamde Gooilijn. Deze spoorlijn verbindt Amsterdam met Amersfoort en verder met het oosten van het land. Het station ligt op loopafstand van het centrum van Hollandsche Rading en is goed bereikbaar met de fiets, auto en het openbaar vervoer.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Hollandsche Rading wordt bediend door de Sprinters van de Nederlandse Spoorwegen (NS). Er rijden twee Sprinters per uur in beide richtingen: één richting Utrecht Centraal en één richting Hilversum en verder naar Amsterdam Centraal. In de spitsuren rijden er extra treinen. De reistijd naar Utrecht Centraal bedraagt ongeveer 15 minuten, terwijl de reistijd naar Hilversum en Amsterdam Centraal respectievelijk 7 en 40 minuten bedraagt.

Naast de Sprinters zijn er ook enkele Intercity’s die het station passeren, maar deze stoppen niet in Hollandsche Rading. Reizigers die gebruik willen maken van een Intercity kunnen overstappen op station Hilversum of Utrecht Centraal.

Parkeermogelijkheden voor de auto

In de directe omgeving van Station Hollandsche Rading zijn er diverse parkeermogelijkheden voor de auto. Aan de noordzijde van het station, aan de Tolakkerweg, bevindt zich een gratis parkeerterrein met ruimte voor ongeveer 100 auto’s. Aan de zuidzijde van het station, aan de Oosterspoorlaan, zijn er ook enkele parkeerplaatsen beschikbaar. In de omliggende straten is het eveneens mogelijk om gratis te parkeren, maar het aantal beschikbare plaatsen is beperkt.

Fietsenstalling

Station Hollandsche Rading beschikt over een fietsenstalling aan de noordzijde van het station, aan de Tolakkerweg. Hier kunnen reizigers hun fiets gratis en onbewaakt stallen. Er is ruimte voor ongeveer 100 fietsen. Aan de zuidzijde van het station, aan de Oosterspoorlaan, zijn er ook enkele fietsklemmen beschikbaar.

Restaurants en winkels in de buurt

In de directe omgeving van Station Hollandsche Rading zijn er enkele horecagelegenheden en winkels te vinden. Op loopafstand van het station bevindt zich een café-restaurant, waar reizigers terecht kunnen voor een kop koffie, een lunch of een diner. Verder zijn er in het centrum van Hollandsche Rading enkele winkels, waaronder een supermarkt, een bakker en een drogisterij. Voor een uitgebreider winkelaanbod kunnen reizigers terecht in het nabijgelegen Hilversum of Utrecht.

Hotels in de buurt

In de omgeving van Station Hollandsche Rading zijn er enkele overnachtingsmogelijkheden. Op korte afstand van het station bevindt zich een bed & breakfast, waar reizigers kunnen overnachten in een huiselijke sfeer. In het nabijgelegen Hilversum en Utrecht zijn er diverse hotels te vinden, variërend van eenvoudige budgethotels tot luxe viersterrenhotels. Reizigers die op zoek zijn naar een bijzondere overnachting kunnen terecht in een van de vele vakantiehuizen, landhuizen of kastelen in de omgeving.

Station Hollandsche Rading is een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio Utrecht en biedt diverse faciliteiten en voorzieningen voor een comfortabele reis. Met zijn gunstige ligging en goede bereikbaarheid is het station een ideale uitvalsbasis voor het verkennen van de omgeving en het bezoeken van de nabijgelegen steden Hilversum en Utrecht.

Plaats een reactie