Station Holten

Station Holten is een belangrijk knooppunt in de gemeente Rijssen-Holten in de provincie Overijssel. Het station werd geopend op 1 september 1888 en is sindsdien een belangrijke schakel in het openbaar vervoer van de regio. In dit artikel wordt uitgebreid ingegaan op de geschiedenis van het station, de ligging in de stad Holten, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van het station

Station Holten werd geopend op 1 september 1888 als onderdeel van de spoorlijn Deventer – Almelo. Deze spoorlijn werd aangelegd door de Staat der Nederlanden en was bedoeld om de verbinding tussen het westen en oosten van Nederland te verbeteren. Het oorspronkelijke stationsgebouw was van het type Staatsspoorwegen (SS) en werd ontworpen door architect K.H. van Brederode. Het gebouw bestond uit een hoog middendeel met twee lagere zijvleugels en was opgetrokken uit baksteen.

In de loop der jaren heeft het station diverse veranderingen ondergaan. Zo werd in 1908 een extra spoor aangelegd om het groeiende treinverkeer te kunnen verwerken. In 1938 werd het stationsgebouw verbouwd en uitgebreid met een extra verdieping. Tijdens de Tweede Wereldoorlog liep het station schade op door bombardementen, maar het werd na de oorlog weer hersteld.

In de jaren ’70 en ’80 van de vorige eeuw nam het belang van het station af, mede door de opkomst van de auto. Het stationsgebouw raakte in verval en werd uiteindelijk in 1988 gesloopt. In 1990 werd een nieuw, kleiner stationsgebouw geopend, ontworpen door architect Rob Steenhuis. Dit gebouw bestaat uit een eenvoudige, rechthoekige constructie met een plat dak en grote glazen puien.

Ligging in de stad Holten

Station Holten is gelegen aan de zuidwestelijke rand van het dorp Holten, op ongeveer 1,5 kilometer van het centrum. Het station ligt aan de spoorlijn Deventer – Almelo en wordt bediend door de stoptreinen van de Nederlandse Spoorwegen (NS). Het station heeft twee perrons, die met elkaar verbonden zijn door een voetgangersbrug. Aan de noordzijde van het station bevindt zich een parkeerterrein en een fietsenstalling.

De omgeving van het station is de afgelopen jaren flink opgeknapt. Zo is er een nieuw busstation aangelegd en zijn er diverse voorzieningen bijgekomen, zoals een supermarkt, een kiosk en een bloemenwinkel. Ook zijn er plannen om in de nabije toekomst een stationsplein aan te leggen met extra parkeerplaatsen en fietsenstallingen.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Holten wordt bediend door de stoptreinen van de NS op de trajecten Zwolle – Enschede en Apeldoorn – Almelo. Deze treinen stoppen elk half uur op het station, zowel in de richting van Deventer en Zwolle als in de richting van Almelo en Enschede. In de spitsuren rijden er extra treinen, waardoor er een kwartierdienst ontstaat. Op zaterdag en zondag rijden de treinen elk half uur.

Naast de stoptreinen zijn er ook enkele goederentreinen die gebruikmaken van het spoor bij Holten. Deze treinen rijden voornamelijk ’s nachts en in de vroege ochtenduren.

Parkeermogelijkheden voor de auto

Aan de noordzijde van het station bevindt zich een parkeerterrein waar reizigers gratis hun auto kunnen parkeren. Dit parkeerterrein biedt plaats aan ongeveer 100 auto’s en is doorgaans voldoende om aan de vraag te voldoen. In de nabije toekomst zijn er plannen om het aantal parkeerplaatsen uit te breiden en een stationsplein aan te leggen.

Fietsenstalling

Station Holten beschikt over een fietsenstalling aan de noordzijde van het station. Deze stalling biedt plaats aan ongeveer 200 fietsen en is gratis te gebruiken. Er zijn plannen om in de toekomst extra fietsenstallingen te realiseren bij het nieuw aan te leggen stationsplein.

Restaurants en winkels in de buurt

In de directe omgeving van het station zijn enkele voorzieningen te vinden, zoals een supermarkt, een kiosk en een bloemenwinkel. Voor een uitgebreider aanbod aan winkels en horecagelegenheden kunnen reizigers terecht in het centrum van Holten, dat op ongeveer 1,5 kilometer van het station ligt. Hier zijn diverse restaurants, caf├ęs en winkels te vinden.

Hotels in de buurt

Er zijn enkele hotels en bed & breakfasts te vinden in de omgeving van station Holten. Zo is er het AC Hotel Holten, dat op ongeveer 2 kilometer van het station ligt en beschikt over moderne kamers en een restaurant. Daarnaast zijn er diverse bed & breakfasts in de omgeving, zoals Bed & Breakfast De Noordkamp, dat op ongeveer 1,5 kilometer van het station ligt en beschikt over comfortabele kamers en een uitgebreid ontbijt.

Station Holten is dus een belangrijk knooppunt in de gemeente Rijssen-Holten en biedt diverse voorzieningen voor reizigers. Met de geplande uitbreidingen en verbeteringen zal het station in de toekomst nog beter kunnen inspelen op de behoeften van de reizigers en de omgeving.

Plaats een reactie