Station Hoogeveen

Station Hoogeveen is een belangrijk spoorwegknooppunt in de stad Hoogeveen, gelegen in de provincie Drenthe. Het station werd geopend op 1 oktober 1868 en is sindsdien een belangrijk onderdeel van het openbaar vervoer in de regio. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in de stad, de treinen die er vertrekken en aankomen, parkeermogelijkheden, fietsenstalling, nabijgelegen restaurants, winkels en hotels.

Geschiedenis van het station

Station Hoogeveen werd geopend op 1 oktober 1868 als onderdeel van de spoorlijn Zwolle – Groningen, die werd aangelegd door de Staatsspoorwegen. Het oorspronkelijke stationsgebouw was van het type SS 3e klasse en werd ontworpen door architect K.H. van Brederode. In 1890 werd het station uitgebreid met een extra spoor en een goederenloods. In 1905 werd het stationsgebouw vervangen door een nieuw gebouw van het type NCS 4e klasse, ontworpen door architect G.W. van Heukelom.

In de loop der jaren werd het station meerdere malen verbouwd en uitgebreid. In 1965 werd het stationsgebouw opnieuw vervangen, ditmaal door een modern gebouw ontworpen door architect Cees Douma. Dit gebouw is nog steeds in gebruik en heeft in 2013 een grondige renovatie ondergaan.

Ligging in de stad Hoogeveen

Station Hoogeveen is gelegen aan de westkant van de stad, aan de Stationsstraat. Het station ligt op loopafstand van het centrum van Hoogeveen, waar diverse winkels, restaurants en andere voorzieningen te vinden zijn. De omgeving van het station is de afgelopen jaren flink opgeknapt, met onder andere de aanleg van een nieuw busstation en een verbeterde openbare ruimte rondom het station.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Hoogeveen wordt bediend door twee treinseries: de Intercity tussen Zwolle en Groningen en de Sprinter tussen Zwolle en Emmen. De Intercity rijdt twee keer per uur in beide richtingen en stopt onderweg op alle tussengelegen stations. De Sprinter rijdt eveneens twee keer per uur in beide richtingen en stopt op alle tussengelegen stations.

Naast de reguliere treindiensten zijn er ook enkele internationale treinen die station Hoogeveen aandoen, zoals de EuroNight naar Berlijn en de Intercity naar Bremen en Hamburg. Deze treinen rijden echter niet dagelijks en zijn voornamelijk bedoeld voor reizigers die een langere reis maken.

Parkeermogelijkheden

Rondom station Hoogeveen zijn er diverse parkeermogelijkheden voor automobilisten. Aan de voorzijde van het station is een parkeerterrein met gratis parkeerplaatsen voor reizigers. Daarnaast zijn er in de directe omgeving van het station diverse parkeergarages en -terreinen waar tegen betaling geparkeerd kan worden. Ook zijn er enkele parkeerplaatsen voor mindervaliden beschikbaar.

Fietsenstalling

Station Hoogeveen beschikt over een bewaakte fietsenstalling, waar reizigers hun fiets veilig kunnen stallen. De fietsenstalling is gelegen aan de voorzijde van het station en is geopend van maandag tot en met vrijdag van 06:00 tot 22:00 uur. In het weekend is de fietsenstalling gesloten. Naast de bewaakte fietsenstalling zijn er ook diverse onbewaakte fietsenrekken rondom het station waar reizigers hun fiets kunnen stallen.

Restaurants en winkels in de buurt

In de directe omgeving van station Hoogeveen zijn diverse restaurants en winkels te vinden. Aan de Stationsstraat, de straat waaraan het station gelegen is, zijn enkele horecagelegenheden te vinden, zoals een pizzeria, een Chinees restaurant en een snackbar. In het centrum van Hoogeveen, op loopafstand van het station, zijn diverse winkels en restaurants te vinden, waaronder een supermarkt, kledingwinkels en diverse eetgelegenheden.

Hotels in de buurt

Er zijn enkele hotels in de buurt van station Hoogeveen waar reizigers kunnen overnachten. Op loopafstand van het station is het Hotel Hoogeveen gelegen, een driesterrenhotel met diverse faciliteiten zoals een restaurant, bar en vergaderzalen. Daarnaast zijn er in de omgeving van Hoogeveen diverse bed & breakfasts en vakantieparken te vinden, die geschikt zijn voor zowel korte als langere verblijven.

Station Hoogeveen is een belangrijk knooppunt in het openbaar vervoer van de regio en biedt reizigers diverse faciliteiten en voorzieningen. Met de recente renovatie en verbeteringen in de omgeving van het station is het een prettige plek om te vertrekken of aan te komen voor zowel lokale als internationale reizigers.

Plaats een reactie