Station Hoorn Kersenboogerd

Station Hoorn Kersenboogerd is een belangrijk treinstation in de stad Hoorn, gelegen in de wijk Kersenboogerd. Het station werd geopend op 31 mei 1983 en is sindsdien een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in de stad Hoorn Kersenboogerd, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van het station

De bouw van Station Hoorn Kersenboogerd begon in 1981, als onderdeel van de uitbreiding van de wijk Kersenboogerd in Hoorn. Het station werd ontworpen door architect Cees Douma en werd op 31 mei 1983 officieel geopend. Het station is gelegen aan de spoorlijn Zaandam – Enkhuizen, die in 1885 werd aangelegd. In de loop der jaren is het station meerdere malen gerenoveerd en uitgebreid om aan de groeiende vraag van reizigers te voldoen.

Ligging in de stad Hoorn Kersenboogerd

Station Hoorn Kersenboogerd ligt in het zuiden van de stad Hoorn, in de wijk Kersenboogerd. De wijk is een van de grootste wijken van Hoorn en is gebouwd in de jaren ’80 en ’90 van de vorige eeuw. Het station ligt op ongeveer 3 kilometer afstand van het historische centrum van Hoorn en is goed bereikbaar met het openbaar vervoer, de fiets en de auto. In de directe omgeving van het station bevinden zich diverse voorzieningen, zoals winkels, scholen en sportfaciliteiten.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Hoorn Kersenboogerd wordt bediend door de Nederlandse Spoorwegen (NS). Er zijn twee perrons, die via een loopbrug met elkaar verbonden zijn. De treinen die op het station stoppen, zijn de Sprinters tussen Hoofddorp en Hoorn Kersenboogerd en de Intercity’s tussen Amsterdam Centraal en Enkhuizen. De Sprinters rijden doordeweeks overdag vier keer per uur en in de avonduren en in het weekend twee keer per uur. De Intercity’s rijden doordeweeks overdag twee keer per uur en in de avonduren en in het weekend één keer per uur.

Naast de treinverbindingen zijn er ook diverse busverbindingen van en naar Station Hoorn Kersenboogerd. Deze worden verzorgd door Connexxion en EBS. De belangrijkste buslijnen zijn lijn 13 (Hoorn Station – Kersenboogerd), lijn 14 (Hoorn Station – Kersenboogerd) en lijn 315 (Hoorn – Amsterdam).

Parkeermogelijkheden

In de directe omgeving van Station Hoorn Kersenboogerd zijn er diverse parkeermogelijkheden voor de auto. Aan de noordzijde van het station bevindt zich een groot parkeerterrein, waar gratis geparkeerd kan worden. Dit parkeerterrein is 24 uur per dag toegankelijk en biedt plaats aan ongeveer 200 auto’s. Aan de zuidzijde van het station zijn er ook enkele parkeerplaatsen beschikbaar, maar deze zijn beperkter in aantal.

Fietsenstalling

Station Hoorn Kersenboogerd beschikt over een ruime fietsenstalling, die zich aan de noordzijde van het station bevindt. De fietsenstalling is gratis te gebruiken en biedt plaats aan ongeveer 1000 fietsen. Er zijn zowel overdekte als niet-overdekte fietsenrekken beschikbaar. Daarnaast zijn er ook enkele OV-fietsen te huur bij het station, waarmee reizigers eenvoudig hun reis kunnen vervolgen.

Restaurants en winkels in de buurt

In de directe omgeving van Station Hoorn Kersenboogerd zijn er diverse restaurants en winkels te vinden. Op loopafstand van het station bevindt zich een winkelcentrum met onder andere een supermarkt, een drogisterij, een bakker en een bloemenwinkel. Daarnaast zijn er enkele horecagelegenheden in de buurt, zoals een pizzeria, een snackbar en een Chinees-Indisch restaurant. Voor een uitgebreider aanbod aan winkels en horeca kunnen reizigers terecht in het centrum van Hoorn, dat op ongeveer 3 kilometer afstand van het station ligt.

Hotels in de buurt

Er zijn enkele hotels in de buurt van Station Hoorn Kersenboogerd waar reizigers kunnen overnachten. Op ongeveer 2 kilometer afstand van het station bevindt zich het Van der Valk Hotel Hoorn, dat beschikt over ruime kamers, een restaurant, een bar en een wellnesscentrum. Daarnaast zijn er in het centrum van Hoorn diverse kleinere hotels en bed & breakfasts te vinden, zoals Hotel de Magneet, Hotel de Keizerskroon en B&B de Posthoorn. Deze accommodaties zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer, de fiets of de auto.

Station Hoorn Kersenboogerd is een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio Hoorn en biedt diverse voorzieningen en faciliteiten voor een comfortabele reis. Met de trein- en busverbindingen, parkeermogelijkheden, fietsenstalling en nabijgelegen winkels en horeca is het station een ideale uitvalsbasis voor zowel forenzen als toeristen die de stad Hoorn en de omliggende regio willen verkennen.

Plaats een reactie