Station Hoorn

Station Hoorn is een belangrijk spoorwegknooppunt in de stad Hoorn, gelegen in de provincie Noord-Holland. Het station werd geopend op 20 mei 1884 en is sindsdien een belangrijk onderdeel van het openbaar vervoer in de regio. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in de stad Hoorn, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van Station Hoorn

De geschiedenis van Station Hoorn gaat terug tot de 19e eeuw. In 1884 werd het station geopend als onderdeel van de spoorlijn Zaandam – Enkhuizen, die werd aangelegd door de Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij (HIJSM). Het oorspronkelijke stationsgebouw was ontworpen door architect A.L. van Gendt en had een karakteristieke vorm met een hoog middendeel en lagere zijvleugels. In 1898 werd de spoorlijn Hoorn – Medemblik geopend, waardoor Hoorn een belangrijk spoorwegknooppunt werd in de regio.

In de loop der jaren zijn er diverse aanpassingen en uitbreidingen geweest aan het station en het spoor. In 1969 werd het oude stationsgebouw gesloopt en vervangen door een nieuw, moderner gebouw. Dit gebouw is ontworpen door architect Cees Douma en bestaat uit een betonnen constructie met veel glas. In 1983 werd de spoorlijn Hoorn – Medemblik omgevormd tot een museumspoorlijn, waar nu de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik rijdt. In 2000 werd het station opnieuw verbouwd en uitgebreid met een extra perron en een nieuwe stationshal.

Ligging in de stad Hoorn

Station Hoorn is gelegen aan de noordwestelijke rand van het stadscentrum van Hoorn. Het station ligt op loopafstand van diverse bezienswaardigheden, zoals de historische haven, het Westfries Museum en de Grote Kerk. Het station is goed bereikbaar met het openbaar vervoer, zowel met de trein als met de bus. Er zijn diverse buslijnen die het station verbinden met andere delen van de stad en omliggende plaatsen, zoals Enkhuizen, Alkmaar en Purmerend.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Hoorn is een belangrijk knooppunt voor treinverkeer in de regio. Er vertrekken en arriveren treinen van en naar diverse bestemmingen, zowel regionaal als landelijk. De belangrijkste treinverbindingen vanaf Station Hoorn zijn:

  • Intercitytreinen naar Amsterdam Centraal, Schiphol Airport, Den Haag Centraal en Rotterdam Centraal
  • Sprinters naar Hoofddorp, Haarlem en Alkmaar
  • Stoptreinen naar Enkhuizen en Hoorn Kersenboogerd
  • Museumstoomtram naar Medemblik

Daarnaast zijn er tijdens de spits extra treinen naar Amsterdam en Alkmaar. In de weekenden en op feestdagen kan de dienstregeling afwijken.

Parkeermogelijkheden

In de directe omgeving van Station Hoorn zijn er diverse parkeermogelijkheden voor auto’s. Er is een parkeergarage aan de noordzijde van het station, genaamd ’t Jeudje, waar tegen betaling geparkeerd kan worden. Aan de zuidzijde van het station is er een P+R terrein, waar men tegen een lager tarief kan parkeren. Daarnaast zijn er in de omliggende straten enkele parkeerplaatsen, maar deze zijn vaak beperkt beschikbaar en soms alleen voor vergunninghouders.

Fietsenstalling

Bij Station Hoorn is er een bewaakte fietsenstalling aanwezig, waar men tegen betaling de fiets veilig kan stallen. Daarnaast zijn er rondom het station diverse onbewaakte fietsenrekken waar men gratis de fiets kan plaatsen. Het is aan te raden om de fiets goed op slot te zetten, gezien het risico op diefstal op stations altijd aanwezig is.

Restaurants en winkels

In de directe omgeving van Station Hoorn zijn er diverse restaurants en winkels te vinden. In de stationshal zelf zijn er enkele eetgelegenheden, zoals een broodjeszaak en een kiosk. Op loopafstand van het station zijn er diverse horecagelegenheden, variërend van cafés en lunchrooms tot restaurants met verschillende keukens. Ook zijn er enkele supermarkten en andere winkels in de buurt van het station te vinden.

Hotels in de buurt

Er zijn diverse hotels en bed & breakfasts in de buurt van Station Hoorn waar men kan overnachten. Enkele voorbeelden zijn:

  • Hotel De Keizerskroon, gelegen op loopafstand van het station en het stadscentrum
  • Hotel Petit Nord, een kleinschalig hotel in het centrum van Hoorn
  • Bed & Breakfast De Posthoorn, gevestigd in een historisch pand nabij de haven

Daarnaast zijn er in de omgeving van Hoorn diverse vakantieparken en campings waar men kan verblijven.

Station Hoorn is een belangrijk knooppunt voor het openbaar vervoer in de regio en biedt diverse faciliteiten en voorzieningen voor reizigers. Met zijn centrale ligging in de stad en goede verbindingen met andere plaatsen is het station een ideale uitvalsbasis voor een bezoek aan Hoorn en omgeving.

Plaats een reactie