Station Horst-Sevenum

Station Horst-Sevenum is een belangrijk spoorwegknooppunt in de provincie Limburg, gelegen tussen de dorpen Horst en Sevenum. Het station werd geopend op 1 juni 1866 en is sindsdien een belangrijke schakel in het openbaar vervoer van de regio. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in de stad Horst-Sevenum, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van het station

Station Horst-Sevenum werd geopend op 1 juni 1866 als onderdeel van de spoorlijn Eindhoven – Venlo, die werd aangelegd door de Maatschappij tot Exploitatie van Staatsspoorwegen. Het oorspronkelijke stationsgebouw was een standaardtype dat op meerdere plaatsen in Nederland werd gebruikt. In 1900 werd het stationsgebouw vervangen door een nieuw gebouw, ontworpen door architect C.H. Peters. Dit gebouw had een karakteristieke vorm met een hoog middendeel en twee lagere zijvleugels. In 1975 werd het stationsgebouw gesloopt en vervangen door een eenvoudiger gebouw, dat nog steeds in gebruik is.

In de loop der jaren zijn er diverse aanpassingen gedaan aan het station en de spoorlijn. Zo werd in 1953 de spoorlijn geëlektrificeerd en werden er in de jaren ’70 en ’80 diverse aanpassingen gedaan aan de perrons en de sporen. In 2003 werd het station gemoderniseerd, waarbij onder andere de perrons werden verhoogd en er een nieuwe fietsenstalling werd gebouwd.

Ligging in de stad Horst-Sevenum

Station Horst-Sevenum ligt aan de rand van de dorpen Horst en Sevenum, op ongeveer 2 kilometer afstand van het centrum van Horst en 3 kilometer afstand van het centrum van Sevenum. Het station ligt aan de spoorlijn Eindhoven – Venlo en is daarmee goed bereikbaar vanuit beide richtingen. De omgeving van het station is voornamelijk agrarisch, met enkele woonwijken en bedrijventerreinen in de buurt.

Vanaf het station zijn er diverse busverbindingen naar de omliggende dorpen en steden, waaronder Venray, Deurne en Panningen. Daarnaast is er een goede fietsverbinding naar zowel Horst als Sevenum, waardoor het station ook voor fietsers goed bereikbaar is.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Horst-Sevenum wordt bediend door de stoptreinen van de NS op de verbinding Eindhoven – Venlo. Deze treinen rijden twee keer per uur in beide richtingen, met een reistijd van ongeveer 30 minuten naar Eindhoven en 15 minuten naar Venlo. In de spitsuren rijden er extra treinen, waardoor er een kwartierdienst ontstaat. Op zondagochtend rijden de treinen één keer per uur.

Naast de stoptreinen zijn er ook enkele intercitytreinen die op station Horst-Sevenum stoppen. Deze treinen rijden tussen Eindhoven en Venlo en bieden een snellere verbinding met de grotere steden in de regio. De intercitytreinen stoppen echter niet op alle tussengelegen stations, waardoor de stoptreinen voor veel reizigers de beste optie zijn.

Parkeermogelijkheden

Rondom station Horst-Sevenum zijn er diverse parkeermogelijkheden voor auto’s. Aan de voorzijde van het station is een ruime parkeerplaats met gratis parkeergelegenheid. Daarnaast zijn er enkele kleinere parkeerterreinen in de directe omgeving van het station, waar eveneens gratis geparkeerd kan worden. In totaal zijn er ongeveer 200 parkeerplaatsen beschikbaar bij het station.

Voor reizigers die met de auto naar het station komen, is er ook een zogenaamde ‘kiss & ride’-zone, waar passagiers snel kunnen in- en uitstappen. Deze zone bevindt zich direct voor de ingang van het station en is bedoeld voor kort parkeren.

Fietsenstalling

Station Horst-Sevenum beschikt over een ruime fietsenstalling, die in 2003 werd gebouwd als onderdeel van de modernisering van het station. De fietsenstalling biedt plaats aan ongeveer 400 fietsen en is gratis te gebruiken. De stalling is overdekt en voorzien van verlichting, waardoor fietsers hun fiets veilig en droog kunnen stallen. Daarnaast zijn er enkele fietskluizen beschikbaar voor reizigers die hun fiets extra beveiligd willen stallen.

Restaurants en winkels in de buurt

In de directe omgeving van station Horst-Sevenum zijn er enkele horecagelegenheden en winkels te vinden. Aan de Stationsstraat, de weg die naar het station leidt, zijn enkele cafés en restaurants gevestigd, waar reizigers terecht kunnen voor een hapje en een drankje. Daarnaast zijn er enkele winkels in de buurt, waaronder een supermarkt en een bakkerij.

Voor een uitgebreider aanbod aan winkels en horecagelegenheden kunnen reizigers terecht in de centra van Horst en Sevenum. Beide dorpen beschikken over een gezellig centrum met diverse winkels, cafés en restaurants. Vanaf het station zijn de centra van Horst en Sevenum goed bereikbaar met de fiets of het openbaar vervoer.

Hotels in de buurt

In de omgeving van station Horst-Sevenum zijn er enkele hotels en bed & breakfasts te vinden, waar reizigers kunnen overnachten. De meeste accommodaties bevinden zich in de dorpen Horst en Sevenum, op enkele kilometers afstand van het station. Vanaf het station zijn de hotels goed bereikbaar met de fiets of het openbaar vervoer.

Enkele voorbeelden van hotels in de buurt van station Horst-Sevenum zijn Hotel Asteria in Venray, Hotel In de Witte Dame in Grubbenvorst en Hotel Eurotel in Venray. Daarnaast zijn er diverse bed & breakfasts en vakantiewoningen in de omgeving, die een goede uitvalsbasis vormen voor het verkennen van de regio.

Station Horst-Sevenum is een belangrijk knooppunt in het openbaar vervoer van de regio en biedt reizigers diverse faciliteiten, zoals parkeergelegenheid, een fietsenstalling en horecagelegenheden in de buurt. Met zijn goede verbindingen naar Eindhoven, Venlo en de omliggende dorpen en steden is het station een ideale uitvalsbasis voor het verkennen van de provincie Limburg.

Plaats een reactie