Station Houten Castellum

Station Houten Castellum is een relatief nieuw treinstation in de Nederlandse stad Houten, gelegen in de wijk Castellum. Het station werd geopend op 8 januari 2011 en is sindsdien een belangrijk knooppunt voor openbaar vervoer in de regio. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in de stad Houten Castellum, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van het station

De bouw van Station Houten Castellum begon in 2009 als onderdeel van het project ‘Sporen in Houten’. Dit project had als doel om de bereikbaarheid van Houten per trein te verbeteren en de groei van de stad te ondersteunen. Het station is ontworpen door architectenbureau Movares en is gebouwd door aannemer BAM. De bouw van het station kostte ongeveer 20 miljoen euro.

Station Houten Castellum werd op 8 januari 2011 officieel geopend door de toenmalige staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, Joop Atsma. Sinds de opening is het station een belangrijk knooppunt voor openbaar vervoer in de regio en heeft het bijgedragen aan de groei en ontwikkeling van de wijk Castellum.

Ligging in de stad Houten Castellum

Station Houten Castellum ligt in het zuiden van de stad Houten, in de gelijknamige wijk Castellum. De wijk is een moderne, duurzame en kindvriendelijke woonwijk met veel groen en water. Het station ligt aan de spoorlijn Utrecht – ‘s-Hertogenbosch en is goed bereikbaar met zowel de auto als het openbaar vervoer.

De omgeving van het station is ontworpen als een zogenaamde ‘stationsstraat’, waarbij de openbare ruimte rondom het station is ingericht met winkels, horeca en andere voorzieningen. Dit zorgt voor een levendige en aantrekkelijke stationsomgeving, waar reizigers en bewoners graag verblijven.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Houten Castellum wordt bediend door de Nederlandse Spoorwegen (NS). Er stoppen twee treinseries op het station: de Sprinter Utrecht Centraal – Breda en de Sprinter Utrecht Centraal – ‘s-Hertogenbosch. Deze treinen rijden doordeweeks overdag vier keer per uur in beide richtingen en in de avonduren en in het weekend twee keer per uur.

Reizigers kunnen vanaf Station Houten Castellum eenvoudig overstappen op andere treinen op Station Utrecht Centraal, het belangrijkste spoorwegknooppunt van Nederland. Vanaf Utrecht Centraal zijn er directe verbindingen naar onder andere Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Eindhoven, Groningen en Maastricht.

Parkeermogelijkheden

In de directe omgeving van Station Houten Castellum zijn er diverse parkeermogelijkheden voor de auto. Aan de noordzijde van het station bevindt zich een parkeergarage met ruimte voor ongeveer 400 auto’s. Deze parkeergarage is 24 uur per dag geopend en het parkeren is gratis. Daarnaast zijn er in de wijk Castellum diverse parkeerplaatsen op straat beschikbaar, waar ook gratis geparkeerd kan worden.

Fietsenstalling

Station Houten Castellum beschikt over een ruime fietsenstalling aan de noordzijde van het station. Deze fietsenstalling biedt plaats aan ongeveer 1.200 fietsen en is overdekt en afgesloten. Het stallen van fietsen in de fietsenstalling is gratis en de stalling is 24 uur per dag toegankelijk. Daarnaast zijn er rondom het station diverse fietsklemmen beschikbaar voor het kort parkeren van fietsen.

Restaurants en winkels

In de directe omgeving van Station Houten Castellum zijn diverse restaurants en winkels te vinden. Aan de stationsstraat bevinden zich onder andere een supermarkt, een bakker, een kapper en een bloemenwinkel. Daarnaast zijn er enkele horecagelegenheden, zoals een pizzeria, een sushi-restaurant en een lunchroom. In de nabijgelegen wijk Het Rond zijn nog meer winkels en horecagelegenheden te vinden, waaronder een bioscoop en een theater.

Hotels in de buurt

In de omgeving van Station Houten Castellum zijn enkele hotels te vinden waar reizigers kunnen overnachten. Op ongeveer 2 kilometer afstand van het station ligt het Van der Valk Hotel Houten, een modern en luxe hotel met uitstekende faciliteiten, waaronder een restaurant, een bar en een fitnessruimte. Daarnaast zijn er in de nabijgelegen stad Utrecht diverse hotels beschikbaar, variƫrend van budgethotels tot luxe vijfsterrenhotels. Vanaf Station Houten Castellum is het centrum van Utrecht eenvoudig en snel bereikbaar met de trein.

Station Houten Castellum is een modern en goed bereikbaar treinstation in de stad Houten, dat bijdraagt aan de groei en ontwikkeling van de wijk Castellum. Met diverse treinverbindingen, parkeermogelijkheden, een fietsenstalling en voorzieningen zoals winkels en horeca, is het station een belangrijk knooppunt voor openbaar vervoer in de regio.

Plaats een reactie