Station Houten

Station Houten is een belangrijk spoorwegstation in de Nederlandse stad Houten, gelegen in de provincie Utrecht. Het station werd geopend op 1 november 1868 en is sindsdien een belangrijk knooppunt voor treinreizigers in de regio. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in de stad Houten, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van Station Houten

Station Houten werd geopend op 1 november 1868 als onderdeel van de spoorlijn Utrecht – ‘s-Hertogenbosch, die werd aangelegd door de Staatsspoorwegen. Het oorspronkelijke stationsgebouw was een standaardontwerp van de Staatsspoorwegen, dat op meerdere stations in Nederland werd toegepast. In 1890 werd het stationsgebouw uitgebreid met een extra verdieping en een goederenloods. In de loop der jaren werd het station meerdere malen verbouwd en uitgebreid, waarbij het oorspronkelijke karakter van het gebouw grotendeels verloren ging.

In 1982 werd het station gesloten voor reizigersvervoer, omdat het aantal reizigers sterk was teruggelopen. Het stationsgebouw werd in 1983 gesloopt en het emplacement werd gebruikt voor goederenvervoer. In 2000 werd besloten om het station opnieuw te openen voor reizigersvervoer, vanwege de sterke groei van de stad Houten en de toenemende vraag naar openbaar vervoer. Het nieuwe station werd op 8 januari 2001 geopend en bestaat uit een eilandperron met twee sporen. In 2008 werd het station opnieuw verbouwd en uitgebreid, waarbij een tweede eilandperron met twee extra sporen werd aangelegd. Sindsdien heeft het station vier sporen en twee eilandperrons.

Ligging in de stad Houten

Station Houten is gelegen in het centrum van de stad Houten, aan de noordzijde van het spoor. Het station is goed bereikbaar met de auto, de fiets en het openbaar vervoer. Aan de zuidzijde van het station bevindt zich het winkelcentrum Het Rond, waar diverse winkels, horecagelegenheden en andere voorzieningen te vinden zijn. Aan de noordzijde van het station ligt de woonwijk De Molen, die in de jaren ’90 werd gebouwd. Het station vormt een belangrijke schakel tussen deze twee delen van de stad.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Houten wordt bediend door de Nederlandse Spoorwegen (NS). Er stoppen zowel stoptreinen als intercity’s op het station. De belangrijkste treinverbindingen vanaf Station Houten zijn:

  • Intercity Utrecht Centraal – ‘s-Hertogenbosch – Eindhoven – Weert
  • Intercity Utrecht Centraal – ‘s-Hertogenbosch – Nijmegen
  • Stoptrein Utrecht Centraal – Geldermalsen – Tiel
  • Stoptrein Utrecht Centraal – Geldermalsen – ‘s-Hertogenbosch

Daarnaast zijn er in de spits extra treinverbindingen naar onder andere Amsterdam Centraal, Schiphol en Rotterdam Centraal. In totaal stoppen er op werkdagen ongeveer 8 treinen per uur op Station Houten, in het weekend zijn dit er 4 per uur.

Parkeermogelijkheden

In de directe omgeving van Station Houten zijn diverse parkeermogelijkheden voor de auto. Aan de noordzijde van het station bevindt zich een groot parkeerterrein, waar gratis geparkeerd kan worden. Aan de zuidzijde van het station, bij het winkelcentrum Het Rond, zijn diverse parkeergarages en parkeerterreinen waar tegen betaling geparkeerd kan worden. Daarnaast zijn er in de omliggende woonwijken beperkte parkeermogelijkheden op straat.

Fietsenstalling

Station Houten beschikt over een grote, overdekte fietsenstalling aan de noordzijde van het station. Deze fietsenstalling biedt plaats aan ongeveer 1.500 fietsen en is gratis te gebruiken. Daarnaast zijn er aan de zuidzijde van het station, bij het winkelcentrum Het Rond, diverse fietsenrekken waar fietsen gestald kunnen worden.

Restaurants en winkels

In de directe omgeving van Station Houten zijn diverse restaurants en winkels te vinden. Aan de zuidzijde van het station, in het winkelcentrum Het Rond, zijn onder andere een supermarkt, een drogisterij, een bakker, een slager en diverse kledingwinkels gevestigd. Daarnaast zijn er diverse horecagelegenheden, zoals een pizzeria, een sushi-restaurant, een lunchroom en een ijssalon. Aan de noordzijde van het station zijn enkele kleinere winkels en horecagelegenheden te vinden.

Hotels in de buurt

In de omgeving van Station Houten zijn enkele hotels te vinden waar overnacht kan worden. Op ongeveer 1 kilometer afstand van het station ligt het Van der Valk Hotel Houten, een viersterrenhotel met 163 kamers, een restaurant, een bar en diverse vergaderfaciliteiten. Daarnaast zijn er in de omliggende plaatsen, zoals Nieuwegein en Utrecht, diverse andere hotels te vinden die goed bereikbaar zijn met het openbaar vervoer vanaf Station Houten.

Station Houten is een belangrijk knooppunt voor treinreizigers in de regio Utrecht en biedt diverse voorzieningen voor reizigers, zoals parkeermogelijkheden, een fietsenstalling, winkels en horecagelegenheden. Door de centrale ligging in de stad Houten en de goede bereikbaarheid met de auto, de fiets en het openbaar vervoer is het station een belangrijke schakel in het openbaar vervoer in de regio.

Plaats een reactie