Station Houthem-St. Gerlach

Station Houthem-St. Gerlach is een spoorwegstation in het Zuid-Limburgse dorp Houthem, dat deel uitmaakt van de gemeente Valkenburg aan de Geul. Het station werd geopend op 23 oktober 1853 en is sindsdien een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in de stad Houthem-St. Gerlach, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van het station

Station Houthem-St. Gerlach werd geopend op 23 oktober 1853 als onderdeel van de spoorlijn Aken – Maastricht, die werd aangelegd door de Aken-Maastrichtsche Spoorweg-Maatschappij (AM). Het oorspronkelijke stationsgebouw was een eenvoudig houten gebouw, dat in 1865 werd vervangen door een stenen gebouw in neoclassicistische stijl. Dit gebouw werd ontworpen door de architect Isaac Gosschalk en is tegenwoordig een rijksmonument.

In de loop der jaren heeft het station diverse veranderingen ondergaan. Zo werd in 1896 het spoor verdubbeld en werd er een tweede perron aangelegd. In 1913 werd het stationsgebouw uitgebreid met een extra verdieping en een nieuwe vleugel. In 1938 werd het station gemoderniseerd en werd er een nieuwe stationshal gebouwd. In 1970 werd het goederenvervoer op het station gestaakt en werd het emplacement vereenvoudigd.

In 2007 werd het station grondig gerenoveerd en werd het stationsgebouw omgebouwd tot een multifunctioneel gebouw met onder andere een wachtruimte, een kiosk en een fietsenstalling. Ook werd het perron verhoogd en werd er een nieuwe voetgangersbrug aangelegd. In 2013 werd het station opnieuw gerenoveerd en werd het stationsgebouw verder uitgebreid met een nieuwe vleugel.

Ligging in de stad Houthem-St. Gerlach

Station Houthem-St. Gerlach is gelegen in het dorp Houthem, dat deel uitmaakt van de gemeente Valkenburg aan de Geul. Het station ligt aan de rand van het dorp, op ongeveer 1 kilometer van het centrum. Het station is goed bereikbaar met de auto, de fiets en het openbaar vervoer. In de directe omgeving van het station bevinden zich diverse voorzieningen, zoals winkels, restaurants en hotels.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Houthem-St. Gerlach wordt bediend door stoptreinen van Arriva, die op de spoorlijn Maastricht – Heerlen rijden. De treinen rijden in beide richtingen twee keer per uur, met een extra trein in de spitsuren. De reistijd naar Maastricht bedraagt ongeveer 10 minuten, terwijl de reistijd naar Heerlen ongeveer 20 minuten bedraagt.

Naast de stoptreinen van Arriva stoppen er ook enkele internationale treinen op station Houthem-St. Gerlach. Zo rijdt er eenmaal per dag een Intercity van Maastricht naar Aken, die ook stopt in Houthem-St. Gerlach. Daarnaast rijdt er in het weekend een internationale nachttrein van Amsterdam naar Wenen, die ook een stop maakt op het station.

Parkeermogelijkheden

In de directe omgeving van station Houthem-St. Gerlach zijn er diverse parkeermogelijkheden voor de auto. Aan de voorzijde van het station bevindt zich een kleine parkeerplaats met gratis parkeerplaatsen. Daarnaast zijn er in de nabije omgeving diverse straten waar gratis geparkeerd kan worden. Houd er wel rekening mee dat het aantal parkeerplaatsen beperkt is en dat het tijdens drukke periodes lastig kan zijn om een parkeerplaats te vinden.

Fietsenstalling

Station Houthem-St. Gerlach beschikt over een overdekte fietsenstalling, die zich bevindt in het stationsgebouw. De fietsenstalling biedt plaats aan ongeveer 100 fietsen en is gratis te gebruiken. Daarnaast zijn er enkele fietskluizen aanwezig, waar fietsen tegen betaling veilig opgeborgen kunnen worden.

Restaurants en winkels

In de directe omgeving van station Houthem-St. Gerlach zijn er diverse restaurants en winkels te vinden. Zo bevindt zich op loopafstand van het station een supermarkt, een bakkerij en een slagerij. Daarnaast zijn er enkele cafés en restaurants in de buurt, waar je terecht kunt voor een kop koffie, een lunch of een diner. In het stationsgebouw zelf is een kiosk aanwezig, waar je terecht kunt voor een snelle snack, een drankje of een krant.

Hotels in de buurt

Er zijn diverse hotels te vinden in de omgeving van station Houthem-St. Gerlach, variërend van eenvoudige pensions tot luxe hotels. Enkele voorbeelden van hotels in de buurt zijn Château St. Gerlach, Hotel Vue en Hotel De Herberg. Daarnaast zijn er in de nabijgelegen stad Valkenburg aan de Geul nog veel meer hotels en andere accommodaties te vinden.

Station Houthem-St. Gerlach is dus een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio en biedt diverse voorzieningen voor zowel de lokale bevolking als toeristen. Met zijn rijke geschiedenis, goede bereikbaarheid en uitgebreide faciliteiten is het station een belangrijke schakel in het openbaar vervoer in Zuid-Limburg.

Plaats een reactie