Station Kampen Zuid

Station Kampen Zuid is een belangrijk knooppunt voor treinreizigers in de stad Kampen en omgeving. In dit artikel wordt uitgebreid ingegaan op de geschiedenis van het station, de ligging in de stad Kampen Zuid, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van Station Kampen Zuid

De geschiedenis van Station Kampen Zuid gaat terug tot de jaren ’90 van de vorige eeuw. In die tijd werd er door de Nederlandse Spoorwegen (NS) en de gemeente Kampen gekeken naar mogelijkheden om het openbaar vervoer in de stad en de regio te verbeteren. Er werd besloten om een nieuw station te bouwen in het zuiden van de stad, om zo een betere verbinding te creëren tussen Kampen en omliggende steden zoals Zwolle en Dronten. In 1999 werd begonnen met de bouw van het station, dat uiteindelijk in 2000 werd geopend.

Station Kampen Zuid is sindsdien uitgegroeid tot een belangrijk knooppunt voor treinreizigers in de regio. Het station is onderdeel van de Hanzelijn, een spoorlijn die loopt tussen Lelystad en Zwolle. De Hanzelijn werd in 2012 geopend en zorgde voor een snellere verbinding tussen de Randstad en het noorden van het land. Station Kampen Zuid speelt hierin een belangrijke rol, aangezien het station zorgt voor een goede verbinding tussen Kampen en omliggende steden.

Ligging in de stad Kampen Zuid

Station Kampen Zuid ligt in het zuiden van de stad Kampen, in de provincie Overijssel. Het station is gelegen aan de rand van de stad, waardoor het goed bereikbaar is voor zowel inwoners van Kampen als voor reizigers uit omliggende plaatsen. Vanaf het station is het ongeveer 10 minuten fietsen naar het centrum van Kampen, waar diverse winkels, restaurants en bezienswaardigheden te vinden zijn.

De omgeving van het station is de afgelopen jaren flink ontwikkeld. Zo zijn er diverse woonwijken gebouwd in de buurt van het station, waardoor het aantal reizigers dat gebruikmaakt van Station Kampen Zuid is toegenomen. Ook zijn er plannen om in de toekomst meer bedrijven en voorzieningen te realiseren in de omgeving van het station, om zo de aantrekkelijkheid van het gebied verder te vergroten.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Kampen Zuid wordt bediend door de Nederlandse Spoorwegen (NS). Er rijden zowel stoptreinen als intercity’s van en naar het station. De belangrijkste verbindingen vanaf Station Kampen Zuid zijn:

  • Kampen Zuid – Zwolle: Deze trein rijdt twee keer per uur en stopt onderweg op Station Dronten. De reistijd naar Zwolle bedraagt ongeveer 15 minuten.
  • Kampen Zuid – Lelystad: Deze trein rijdt twee keer per uur en stopt onderweg op Station Dronten en Station Lelystad Centrum. De reistijd naar Lelystad bedraagt ongeveer 30 minuten.
  • Kampen Zuid – Amsterdam: Deze intercity rijdt één keer per uur en stopt onderweg op Station Lelystad Centrum, Station Almere Centrum en Station Amsterdam Zuid. De reistijd naar Amsterdam bedraagt ongeveer 1 uur en 15 minuten.

Daarnaast zijn er vanaf Station Kampen Zuid goede overstapmogelijkheden op andere treinen in de richting van bijvoorbeeld Utrecht, Amersfoort, Groningen en Leeuwarden.

Parkeermogelijkheden

In de directe omgeving van Station Kampen Zuid zijn er diverse parkeermogelijkheden voor de auto. Aan de voorzijde van het station is een ruime parkeerplaats aanwezig, waar reizigers gratis hun auto kunnen parkeren. Deze parkeerplaats is 24 uur per dag toegankelijk en biedt plaats aan ongeveer 200 auto’s.

Daarnaast zijn er in de nabije omgeving van het station diverse straten waar (betaald) geparkeerd kan worden. Houd er rekening mee dat in sommige straten een parkeervergunning vereist is. Het is aan te raden om vooraf te controleren welke parkeermogelijkheden er zijn en wat de kosten hiervan zijn.

Fietsenstalling

Station Kampen Zuid beschikt over een overdekte fietsenstalling, waar reizigers gratis hun fiets kunnen stallen. De fietsenstalling is gelegen aan de voorzijde van het station en biedt plaats aan ongeveer 400 fietsen. De stalling is 24 uur per dag toegankelijk en wordt regelmatig gecontroleerd door medewerkers van de NS.

Daarnaast zijn er in de directe omgeving van het station diverse fietskluizen aanwezig, waar reizigers tegen betaling hun fiets veilig kunnen stallen. Deze fietskluizen zijn te huur via de NS en kunnen voor een langere periode worden gebruikt.

Restaurants en winkels in de buurt

In de directe omgeving van Station Kampen Zuid zijn er diverse restaurants en winkels te vinden. Zo zijn er op loopafstand van het station enkele supermarkten, een bakkerij en een drogisterij gevestigd. Daarnaast zijn er diverse horecagelegenheden in de buurt, zoals een pizzeria, een Chinees restaurant en een snackbar.

Voor een uitgebreider aanbod aan winkels en restaurants kunnen reizigers terecht in het centrum van Kampen, dat op ongeveer 10 minuten fietsen van het station ligt. Hier zijn diverse winkelstraten te vinden met een breed aanbod aan winkels, van kledingzaken tot elektronicawinkels en van boekhandels tot supermarkten. Ook zijn er in het centrum van Kampen diverse restaurants, cafés en terrassen te vinden, waar reizigers kunnen genieten van een hapje en een drankje.

Hotels in de buurt

Er zijn diverse hotels en bed & breakfasts te vinden in de omgeving van Station Kampen Zuid. Zo zijn er enkele hotels gevestigd in het centrum van Kampen, op ongeveer 10 minuten fietsen van het station. Deze hotels variëren in prijs en comfort, waardoor er voor iedere reiziger een geschikte overnachtingsmogelijkheid te vinden is.

Daarnaast zijn er in de omgeving van Kampen diverse bed & breakfasts en vakantiehuizen te vinden, die een goede uitvalsbasis vormen voor het verkennen van de stad en de omliggende regio. Veel van deze accommodaties zijn gevestigd in historische panden, waardoor reizigers kunnen genieten van een unieke en sfeervolle overnachting.

Al met al is Station Kampen Zuid een belangrijk knooppunt voor treinreizigers in de stad Kampen en omgeving. Met goede verbindingen naar omliggende steden, diverse parkeermogelijkheden en een breed aanbod aan voorzieningen in de buurt, is het station een ideale uitvalsbasis voor zowel inwoners van Kampen als voor bezoekers van de stad.

Plaats een reactie