Station Kesteren

Station Kesteren is een spoorwegstation in de Gelderse plaats Kesteren, gelegen aan de spoorlijn tussen Elst en Dordrecht. Het station werd geopend op 1 november 1882 en heeft sindsdien een rijke geschiedenis gekend. In dit artikel wordt uitgebreid ingegaan op de geschiedenis van het station, de ligging in de stad Kesteren, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van het station

Station Kesteren werd geopend op 1 november 1882 als onderdeel van de Betuwelijn, een spoorlijn die liep van Elst naar Dordrecht. Het oorspronkelijke stationsgebouw was van het type SS 4e klasse, een standaardontwerp dat op meerdere stations in Nederland werd toegepast. In 1924 werd het stationsgebouw vervangen door een nieuw gebouw van het type NCS 6e klasse, ontworpen door architect George Willem van Heukelom. Dit gebouw is tot op heden bewaard gebleven en heeft de status van rijksmonument.

In de loop der jaren heeft het station diverse veranderingen ondergaan. Zo werd in 1937 de spoorlijn tussen Kesteren en Amersfoort geopend, waardoor het station een belangrijk knooppunt werd in het Nederlandse spoorwegnet. In 1944 werd het station zwaar beschadigd tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar na de oorlog werd het weer hersteld en in gebruik genomen. In de jaren ’70 en ’80 van de vorige eeuw nam het belang van het station af, mede door de opkomst van de auto en de sluiting van de spoorlijn naar Amersfoort. Sinds 2007 is het station echter weer in opkomst, met de komst van de nieuwe spoorlijn Betuweroute en de opening van een nieuw perron in 2012.

Ligging in de stad Kesteren

Station Kesteren is gelegen aan de oostzijde van de stad Kesteren, nabij de kruising van de spoorlijn met de provinciale weg N233. Het station ligt op loopafstand van het centrum van Kesteren, waar diverse winkels, horecagelegenheden en andere voorzieningen te vinden zijn. Ook de omgeving van het station is de moeite waard om te verkennen, met onder andere het natuurgebied De Utrechtse Heuvelrug en het historische stadje Rhenen in de nabije omgeving.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Kesteren wordt bediend door de stoptreinen van de vervoerder Arriva, die op de spoorlijn tussen Elst en Dordrecht rijden. Deze treinen stoppen op alle tussengelegen stations en bieden daarmee een goede verbinding met de omliggende steden en dorpen. De treinen rijden doordeweeks overdag twee keer per uur in beide richtingen, in de avonduren en in het weekend wordt dit teruggebracht naar één keer per uur. Naast de stoptreinen zijn er ook enkele goederentreinen die gebruikmaken van het spoor bij Kesteren, met name in verband met de Betuweroute.

Parkeermogelijkheden

In de directe omgeving van Station Kesteren zijn er diverse parkeermogelijkheden voor de auto. Aan de Stationsstraat, direct naast het station, is een kleine parkeerplaats te vinden waar gratis geparkeerd kan worden. Daarnaast zijn er in de nabije omgeving van het station diverse straten waar eveneens gratis geparkeerd kan worden. Houd er wel rekening mee dat het aantal parkeerplaatsen beperkt is en dat het tijdens drukke periodes lastig kan zijn om een parkeerplek te vinden.

Fietsenstalling

Bij Station Kesteren is een fietsenstalling aanwezig waar reizigers hun fiets veilig en overdekt kunnen stallen. De fietsenstalling is gelegen aan de Stationsstraat, direct naast het station. Er is voldoende capaciteit om een groot aantal fietsen te stallen, waardoor het voor reizigers die met de fiets naar het station komen eenvoudig is om hun fiets te parkeren.

Restaurants en winkels in de buurt

In de directe omgeving van Station Kesteren zijn diverse horecagelegenheden en winkels te vinden. Zo zijn er enkele cafetaria’s en snackbars in de buurt van het station, waar reizigers terecht kunnen voor een snelle hap. Daarnaast zijn er in het centrum van Kesteren diverse restaurants en eetcafés te vinden, waar men kan genieten van een uitgebreidere maaltijd. Ook voor winkelen is Kesteren een geschikte bestemming, met diverse winkels in het centrum van het dorp, waaronder een supermarkt, bakker, slager en diverse kledingwinkels.

Hotels in de buurt

Hoewel Kesteren zelf geen grote hotels kent, zijn er in de nabije omgeving wel diverse overnachtingsmogelijkheden te vinden. Zo zijn er in het nabijgelegen Rhenen en Veenendaal diverse hotels en bed & breakfasts te vinden, die zowel met de auto als met het openbaar vervoer goed bereikbaar zijn vanaf Station Kesteren. Ook zijn er in de omgeving diverse vakantieparken en campings te vinden, voor wie op zoek is naar een verblijf in een natuurrijke omgeving.

Station Kesteren is een belangrijk knooppunt in het Gelderse dorp Kesteren en biedt reizigers diverse faciliteiten en voorzieningen. Met een rijke geschiedenis, goede verbindingen met de omliggende steden en dorpen en diverse voorzieningen in de buurt, is het station een belangrijke schakel in het openbaar vervoer van de regio.

Plaats een reactie