Station Klarenbeek

Station Klarenbeek is een spoorwegstation in het Gelderse dorp Klarenbeek, gelegen aan de spoorlijn Apeldoorn – Zutphen. Het station werd geopend op 2 juli 1887 en is sindsdien een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in het dorp Klarenbeek, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van Station Klarenbeek

De geschiedenis van Station Klarenbeek gaat terug tot de 19e eeuw. In 1887 werd de spoorlijn Apeldoorn – Zutphen geopend, met als doel om de steden Apeldoorn en Zutphen beter met elkaar te verbinden. Het station Klarenbeek werd gebouwd om de inwoners van het dorp en de omliggende dorpen een betere toegang tot het spoorwegnet te bieden. Het oorspronkelijke stationsgebouw was een eenvoudig houten gebouw, dat in 1914 werd vervangen door een stenen gebouw in de stijl van de Nederlandsche Spoorwegen. Dit gebouw is inmiddels een rijksmonument en wordt tegenwoordig gebruikt als woonhuis.

In de loop der jaren zijn er diverse aanpassingen en verbeteringen doorgevoerd aan het station en de spoorlijn. Zo werd in 1951 de spoorlijn geëlektrificeerd, waardoor er snellere en schonere treinen konden gaan rijden. In 2006 werd het station gemoderniseerd en kreeg het een nieuw perron, een nieuwe overkapping en een nieuwe fietsenstalling. Ook werd er een parkeerterrein aangelegd voor auto’s.

Ligging in het dorp Klarenbeek

Station Klarenbeek is gelegen aan de westkant van het dorp, aan de Heideparkweg. Het station ligt op loopafstand van het centrum van Klarenbeek, waar diverse winkels, horecagelegenheden en andere voorzieningen te vinden zijn. Ook ligt het station dicht bij enkele belangrijke verkeersaders, zoals de N345 (Apeldoorn – Zutphen) en de A50 (Zwolle – Arnhem). Hierdoor is het station goed bereikbaar voor zowel reizigers uit Klarenbeek zelf als voor reizigers uit de omliggende dorpen en steden.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Klarenbeek wordt bediend door de stoptreinen van vervoerder Arriva, die op de spoorlijn Apeldoorn – Zutphen rijden. Deze treinen rijden doordeweeks overdag twee keer per uur in beide richtingen, en in de avonduren en in het weekend één keer per uur. De treinen stoppen onderweg op alle tussengelegen stations, waardoor reizigers eenvoudig kunnen overstappen op andere treinen of bussen.

Vanaf Station Klarenbeek zijn er directe verbindingen met de volgende stations:

  • Apeldoorn: reistijd ca. 10 minuten
  • Zutphen: reistijd ca. 15 minuten
  • Deventer: reistijd ca. 25 minuten (met overstap in Apeldoorn of Zutphen)
  • Arnhem: reistijd ca. 45 minuten (met overstap in Zutphen)

Daarnaast zijn er vanaf de genoemde stations goede aansluitingen op de rest van het Nederlandse spoorwegnet, waardoor reizigers vanuit Klarenbeek eenvoudig naar andere bestemmingen in Nederland kunnen reizen.

Parkeermogelijkheden voor de auto

In de directe omgeving van Station Klarenbeek zijn er diverse parkeermogelijkheden voor auto’s. Aan de Heideparkweg, direct naast het station, is een gratis parkeerterrein met ruimte voor ongeveer 100 auto’s. Dit parkeerterrein is bedoeld voor reizigers die met de trein verder reizen en biedt een goede mogelijkheid om de auto dicht bij het station te parkeren.

Daarnaast zijn er in de directe omgeving van het station enkele parkeerplaatsen langs de openbare weg, waar ook gratis geparkeerd kan worden. Houd er echter rekening mee dat deze parkeerplaatsen beperkt beschikbaar zijn en dat het in de spitsuren druk kan zijn.

Fietsenstalling

Station Klarenbeek beschikt over een overdekte fietsenstalling, die zich aan de oostzijde van het station bevindt. In deze fietsenstalling is plaats voor ongeveer 200 fietsen en het stallen van de fiets is gratis. De fietsenstalling is 24 uur per dag toegankelijk en wordt regelmatig gecontroleerd door medewerkers van de gemeente en de politie. Hierdoor kunnen reizigers hun fiets met een gerust hart achterlaten tijdens hun treinreis.

Restaurants en winkels in de buurt

In de directe omgeving van Station Klarenbeek zijn er enkele horecagelegenheden en winkels te vinden. Zo is er op loopafstand van het station een bakkerij, een supermarkt en een snackbar. Daarnaast zijn er in het centrum van Klarenbeek diverse andere winkels en horecagelegenheden te vinden, zoals een pizzeria, een Chinees restaurant en een café. Voor een uitgebreider aanbod aan winkels en horeca kunnen reizigers terecht in de nabijgelegen steden Apeldoorn en Zutphen.

Hotels in de buurt

In de omgeving van Station Klarenbeek zijn er enkele hotels en bed & breakfasts te vinden, waar reizigers kunnen overnachten. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • Hotel De Hoogt: een kleinschalig hotel in het centrum van Klarenbeek, op ongeveer 1 kilometer afstand van het station.
  • Bed & Breakfast De Eek: een sfeervolle B&B in een landelijke omgeving, op ongeveer 2 kilometer afstand van het station.
  • Landgoed Klarenbeek: een luxe hotel en conferentiecentrum, gevestigd in een historisch landhuis, op ongeveer 3 kilometer afstand van het station.

Daarnaast zijn er in de nabijgelegen steden Apeldoorn en Zutphen diverse andere hotels en overnachtingsmogelijkheden te vinden, die eenvoudig te bereiken zijn met de trein vanaf Station Klarenbeek.

Station Klarenbeek is een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio en biedt diverse faciliteiten en voorzieningen voor een comfortabele treinreis. Met zijn centrale ligging, goede bereikbaarheid en directe verbindingen met omliggende steden is het station een ideale uitvalsbasis voor zowel forenzen als toeristen.

Plaats een reactie