Station Koudum-Molkwerum

Station Koudum-Molkwerum is een voormalig spoorwegstation in de Friese plaatsen Koudum en Molkwerum, gelegen aan de spoorlijn tussen Stavoren en Leeuwarden. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in de stad Koudum-Molkwerum, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van het station

Station Koudum-Molkwerum werd geopend op 8 november 1885 als onderdeel van de spoorlijn tussen Stavoren en Leeuwarden, aangelegd door de Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij (HIJSM). Het stationsgebouw was van het standaardtype Sneek, een ontwerp van architect A.L. van Gendt. Dit type stationsgebouw werd gekenmerkt door een hoog middendeel met een puntgevel en twee lagere zijvleugels. In totaal zijn er vijf stations van dit type gebouwd, waarvan Station Koudum-Molkwerum er één was.

In de loop der jaren heeft het station diverse veranderingen ondergaan. In 1901 werd het station uitgebreid met een extra wachtkamer en een dienstwoning. In 1925 werd het station verbouwd en kreeg het een nieuwe perronoverkapping. In 1938 werd het goederenvervoer op het station gestaakt en in 1940 werd het stationsgebouw gesloten voor reizigersvervoer. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het station gebruikt als opslagplaats voor de Duitse bezetter. Na de oorlog werd het stationsgebouw weer in gebruik genomen voor reizigersvervoer, maar in 1955 werd het station definitief gesloten. Het stationsgebouw werd in 1967 gesloopt.

Ligging in de stad Koudum-Molkwerum

Station Koudum-Molkwerum was gelegen aan de oostzijde van Koudum en de westzijde van Molkwerum, aan de Stationswei. De spoorlijn liep parallel aan de provinciale weg N359 en kruiste deze ter hoogte van het station. Het station lag op ongeveer 1,5 kilometer afstand van het centrum van Koudum en op ongeveer 2 kilometer afstand van het centrum van Molkwerum. Beide plaatsen waren via een verharde weg met het station verbonden.

Vertrekkende en aankomende treinen

Tijdens de periode dat Station Koudum-Molkwerum in gebruik was, vertrokken en arriveerden er treinen van en naar Stavoren en Leeuwarden. De treindienst werd verzorgd door de Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij (HIJSM) en later door de Nederlandse Spoorwegen (NS). In de beginjaren reden er voornamelijk stoomtreinen op het traject, later werden deze vervangen door dieseltreinen. Na de sluiting van het station in 1955 werd het traject tussen Stavoren en Leeuwarden nog wel gebruikt voor goederenvervoer en incidenteel voor speciale treinen, zoals stoomtreinen tijdens evenementen.

Parkeermogelijkheden voor de auto

Tijdens de periode dat Station Koudum-Molkwerum in gebruik was, waren er beperkte parkeermogelijkheden voor de auto in de directe omgeving van het station. Er was een kleine parkeerplaats aan de Stationswei, waar enkele auto’s konden worden geparkeerd. Na de sluiting van het station zijn de parkeermogelijkheden in de omgeving verder afgenomen, aangezien het stationsgebouw en het perron zijn gesloopt en het terrein is teruggegeven aan de natuur.

Fietsenstalling

Station Koudum-Molkwerum beschikte niet over een specifieke fietsenstalling. Fietsers konden hun fiets parkeren tegen het stationsgebouw of tegen de hekken langs het perron. Na de sluiting van het station is ook deze mogelijkheid tot het stallen van fietsen verdwenen.

Restaurants en winkels in de buurt

In de directe omgeving van Station Koudum-Molkwerum waren tijdens de periode dat het station in gebruik was enkele horecagelegenheden en winkels te vinden. Zo was er een café-restaurant aan de Stationswei, waar reizigers konden eten en drinken. Ook was er een kleine kruidenierswinkel in de buurt van het station. Na de sluiting van het station zijn deze voorzieningen verdwenen en zijn er geen horecagelegenheden of winkels meer in de directe omgeving van het voormalige stationsterrein.

Hotels in de buurt

Tijdens de periode dat Station Koudum-Molkwerum in gebruik was, waren er geen hotels in de directe omgeving van het station. Reizigers die wilden overnachten, konden terecht in hotels in de nabijgelegen plaatsen Koudum en Molkwerum. Na de sluiting van het station is deze situatie onveranderd gebleven. Er zijn nog steeds geen hotels in de directe omgeving van het voormalige stationsterrein, maar in Koudum en Molkwerum zijn diverse overnachtingsmogelijkheden te vinden, zoals hotels, bed & breakfasts en vakantiehuizen.

Conclusie

Station Koudum-Molkwerum was een spoorwegstation in de Friese plaatsen Koudum en Molkwerum, gelegen aan de spoorlijn tussen Stavoren en Leeuwarden. Het station werd geopend in 1885 en gesloten in 1955. Het stationsgebouw werd in 1967 gesloopt. Tijdens de periode dat het station in gebruik was, vertrokken en arriveerden er treinen van en naar Stavoren en Leeuwarden. In de omgeving van het station waren beperkte parkeermogelijkheden voor de auto en er was geen specifieke fietsenstalling. Er waren enkele horecagelegenheden en winkels in de buurt van het station, maar geen hotels. Na de sluiting van het station zijn deze voorzieningen verdwenen en is het terrein teruggegeven aan de natuur.

Plaats een reactie