Station Krabbendijke

Station Krabbendijke is een spoorwegstation in het Zeeuwse dorp Krabbendijke, gelegen aan de spoorlijn Roosendaal – Vlissingen. Het station werd geopend op 1 juli 1863 en is sindsdien een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in het dorp Krabbendijke, de treinen die er vertrekken en aankomen, de parkeermogelijkheden voor auto’s, de fietsenstalling, de nabijgelegen restaurants en winkels en de hotels in de omgeving.

Geschiedenis van Station Krabbendijke

De geschiedenis van Station Krabbendijke gaat terug tot de 19e eeuw. In 1863 werd de spoorlijn Roosendaal – Vlissingen geopend, waarbij Krabbendijke een van de tussenliggende stations was. Het oorspronkelijke stationsgebouw werd ontworpen door architect K.H. van Brederode en was van het type SS 4e klasse. Dit type stationsgebouw werd gekenmerkt door een symmetrische indeling met een hoog middendeel en lagere zijvleugels.

In de loop der jaren heeft het station diverse veranderingen ondergaan. Zo werd in 1901 het stationsgebouw uitgebreid met een extra verdieping en een nieuwe zijvleugel. In 1965 werd het stationsgebouw echter gesloopt en vervangen door een eenvoudiger gebouw, ontworpen door architect Cees Douma. Dit gebouw bestaat nog steeds en is inmiddels een gemeentelijk monument.

Ligging in het dorp Krabbendijke

Station Krabbendijke is gelegen aan de westzijde van het dorp, nabij de kruising van de Spoorlaan en de Stationsstraat. Het station ligt op loopafstand van het centrum van Krabbendijke, waar diverse winkels en horecagelegenheden te vinden zijn. Ook de dorpskerk en enkele scholen liggen op loopafstand van het station.

De omgeving van het station is landelijk en groen, met veel weilanden en boomgaarden. Dit maakt het station een aantrekkelijke uitvalsbasis voor wandel- en fietstochten in de omgeving. Zo ligt het natuurgebied De Zwaakse Weel op enkele kilometers afstand en zijn er diverse fietsroutes die langs het station lopen.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Krabbendijke wordt bediend door de stoptreinen van de NS op de verbinding Roosendaal – Vlissingen. Deze treinen rijden doorgaans twee keer per uur in beide richtingen. In de spitsuren kan dit aantal oplopen tot vier treinen per uur. De reistijd naar Roosendaal bedraagt ongeveer 25 minuten, terwijl de reistijd naar Vlissingen ongeveer 35 minuten is.

Naast de stoptreinen zijn er ook enkele intercity’s die op Station Krabbendijke stoppen. Deze treinen rijden tussen Amsterdam en Vlissingen en bieden een snellere verbinding met de grotere steden in de Randstad. De reistijd naar Amsterdam bedraagt ongeveer 2 uur en 15 minuten.

Parkeermogelijkheden voor auto’s

In de directe omgeving van Station Krabbendijke zijn er diverse parkeermogelijkheden voor auto’s. Aan de Stationsstraat, direct naast het station, is een kleine parkeerplaats met gratis parkeergelegenheid. Ook aan de Spoorlaan, aan de andere zijde van het station, zijn enkele parkeerplaatsen beschikbaar. Daarnaast zijn er in het centrum van Krabbendijke diverse parkeerterreinen waar gratis geparkeerd kan worden.

Fietsenstalling

Station Krabbendijke beschikt over een overdekte fietsenstalling aan de Stationsstraat. Hier kunnen reizigers hun fiets gratis en veilig stallen tijdens hun treinreis. De fietsenstalling biedt plaats aan enkele tientallen fietsen en is voorzien van verlichting en bewakingscamera’s. Daarnaast zijn er enkele fietsklemmen aanwezig op het stationsplein, voor reizigers die hun fiets kort willen stallen.

Restaurants en winkels in de buurt

In de directe omgeving van Station Krabbendijke zijn enkele horecagelegenheden te vinden. Zo is er een cafetaria aan de Stationsstraat, waar reizigers terecht kunnen voor een snelle snack of een kop koffie. In het centrum van Krabbendijke, op loopafstand van het station, zijn diverse winkels en supermarkten te vinden. Hier kunnen reizigers terecht voor hun dagelijkse boodschappen of een uitgebreider aanbod aan winkels en horeca.

Hotels in de buurt

In de omgeving van Station Krabbendijke zijn enkele overnachtingsmogelijkheden te vinden. Zo zijn er enkele bed & breakfasts in het dorp zelf, waar reizigers kunnen overnachten in een huiselijke sfeer. Daarnaast zijn er in de nabijgelegen stad Goes diverse hotels en andere accommodaties beschikbaar. Goes ligt op ongeveer 10 minuten rijden van Krabbendijke en is ook per trein goed bereikbaar.

Station Krabbendijke is een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio en biedt diverse faciliteiten voor een comfortabele reis. Met zijn landelijke ligging en goede verbindingen met de omliggende steden en dorpen is het station een aantrekkelijke uitvalsbasis voor zowel forenzen als toeristen.

Plaats een reactie