Station Krommenie-Assendelft

Station Krommenie-Assendelft is een belangrijk spoorwegstation in de gemeente Zaanstad, gelegen tussen de plaatsen Krommenie en Assendelft. Het station werd geopend op 1 oktober 1869 en is sindsdien een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio. In dit artikel wordt uitgebreid ingegaan op de geschiedenis van het station, de ligging in de stad Krommenie-Assendelft, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van het station

Station Krommenie-Assendelft werd geopend op 1 oktober 1869 als onderdeel van de spoorlijn tussen Zaandam en Uitgeest. Het oorspronkelijke stationsgebouw was een eenvoudig houten gebouw, dat in 1898 werd vervangen door een groter, stenen gebouw. Dit gebouw werd in 1980 gesloopt en vervangen door een moderner gebouw, dat in 2008 opnieuw werd vervangen door het huidige stationsgebouw.

In de loop der jaren zijn er diverse aanpassingen en uitbreidingen geweest aan het station en het spoor. Zo werd in 1957 het spoor verdubbeld tussen Zaandam en Uitgeest, waardoor er meer treinen konden rijden en de capaciteit van het station werd vergroot. In 2008 werd het station volledig gemoderniseerd en kreeg het een nieuw stationsgebouw, dat beter aansluit bij de huidige eisen en wensen van reizigers.

Ligging in de stad Krommenie-Assendelft

Station Krommenie-Assendelft ligt aan de Provincialeweg N203, tussen de plaatsen Krommenie en Assendelft. Het station ligt op ongeveer 1,5 kilometer van het centrum van Krommenie en op ongeveer 2 kilometer van het centrum van Assendelft. Het station is goed bereikbaar met de auto, fiets en het openbaar vervoer. Er zijn diverse buslijnen die het station aandoen, waardoor reizigers eenvoudig kunnen overstappen tussen trein en bus.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Krommenie-Assendelft wordt bediend door de treinen van de Nederlandse Spoorwegen (NS). Er rijden zowel Sprinters als Intercity’s op het traject tussen Zaandam en Uitgeest, waardoor reizigers een goede verbinding hebben met de omliggende steden en dorpen. De belangrijkste bestemmingen vanuit station Krommenie-Assendelft zijn:

  • Amsterdam Centraal
  • Amsterdam Sloterdijk
  • Zaandam
  • Uitgeest
  • Alkmaar
  • Haarlem
  • Den Helder

Daarnaast zijn er ook diverse treinen die verder doorrijden naar andere bestemmingen in Nederland, zoals Schiphol, Leiden, Den Haag, Rotterdam en Utrecht.

Parkeermogelijkheden

In de directe omgeving van station Krommenie-Assendelft zijn er diverse parkeermogelijkheden voor de auto. Aan de noordzijde van het station is een groot parkeerterrein waar reizigers gratis kunnen parkeren. Aan de zuidzijde van het station zijn er ook enkele parkeerplaatsen beschikbaar, maar deze zijn beperkter in aantal. In de omliggende straten is het ook mogelijk om te parkeren, maar hier gelden soms wel parkeerrestricties of betaald parkeren.

Fietsenstalling

Station Krommenie-Assendelft beschikt over een ruime fietsenstalling aan zowel de noord- als de zuidzijde van het station. Hier kunnen reizigers hun fiets gratis stallen. De fietsenstallingen zijn overdekt en voorzien van verlichting, waardoor het stallen van de fiets veilig en comfortabel is. Daarnaast zijn er ook enkele OV-fietsen beschikbaar, die reizigers kunnen huren om hun reis per fiets te vervolgen.

Restaurants en winkels

In de directe omgeving van station Krommenie-Assendelft zijn er diverse restaurants en winkels te vinden. Op het station zelf is een kleine kiosk aanwezig, waar reizigers terecht kunnen voor een kop koffie, een broodje of een tijdschrift. In de nabijgelegen straten zijn er diverse horecagelegenheden te vinden, zoals caf├ęs, lunchrooms en restaurants. Ook zijn er enkele supermarkten en winkels in de buurt, waar reizigers terecht kunnen voor hun dagelijkse boodschappen of andere benodigdheden.

Hotels in de buurt

Hoewel er in de directe omgeving van station Krommenie-Assendelft geen hotels te vinden zijn, zijn er in de omliggende plaatsen wel diverse overnachtingsmogelijkheden. In zowel Krommenie als Assendelft zijn er enkele bed & breakfasts en kleinschalige hotels te vinden. Voor een groter aanbod aan hotels kunnen reizigers terecht in de nabijgelegen steden Zaandam, Haarlem of Amsterdam. Vanuit station Krommenie-Assendelft zijn deze steden eenvoudig en snel te bereiken met de trein.

Station Krommenie-Assendelft is een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio Zaanstad. Met een rijke geschiedenis, goede verbindingen met de omliggende steden en dorpen, diverse parkeermogelijkheden en een ruime fietsenstalling is het station een prettige plek voor reizigers om hun reis te beginnen of te eindigen. De aanwezigheid van diverse horecagelegenheden en winkels in de buurt maakt het station bovendien een aantrekkelijke locatie voor zowel reizigers als omwonenden.

Plaats een reactie