Station Kropswolde

Station Kropswolde is een spoorwegstation in het Groningse dorp Kropswolde, gelegen aan de spoorlijn Groningen – Nieuweschans. Het station werd geopend op 1 mei 1868 en is sindsdien een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in het dorp Kropswolde, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van het station

Station Kropswolde werd geopend op 1 mei 1868 als onderdeel van de spoorlijn Groningen – Nieuweschans, die werd aangelegd door de Maatschappij tot Exploitatie van Staatsspoorwegen. Het oorspronkelijke stationsgebouw was van het type Waterstaat, een standaardontwerp dat op meerdere stations in Nederland werd toegepast. In 1895 werd het stationsgebouw vervangen door een nieuw gebouw van het type Sneek, dat tot 1973 dienst heeft gedaan. In dat jaar werd het stationsgebouw gesloopt en vervangen door een eenvoudig abri-achtig gebouw, dat nog steeds in gebruik is.

In de loop der jaren zijn er diverse veranderingen geweest in het treinverkeer op Station Kropswolde. Zo werd in 1953 de stoomtractie vervangen door dieselelektrische tractie en in 1987 werd de spoorlijn geëlektrificeerd. Sindsdien rijden er elektrische treinen op het traject. In 2000 werd de spoorlijn opgenomen in het NoordNed-net, een samenwerkingsverband tussen de Nederlandse Spoorwegen en Arriva. Sinds 2005 is Arriva de enige vervoerder op de lijn.

Ligging in het dorp Kropswolde

Station Kropswolde is gelegen aan de westelijke rand van het dorp Kropswolde, in de gemeente Midden-Groningen. Het station ligt aan de Woldweg, een belangrijke verbindingsweg tussen Kropswolde en het nabijgelegen dorp Hoogezand. Het station is goed bereikbaar met de auto, fiets en te voet. In de directe omgeving van het station bevinden zich enkele woningen en bedrijven, maar het grootste deel van het dorp ligt op enige afstand van het station.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Kropswolde wordt bediend door stoptreinen van vervoerder Arriva. Er rijden twee treinen per uur in beide richtingen: één trein richting Groningen en één trein richting Bad Nieuweschans. In de spitsuren rijden er extra treinen. De reistijd naar Groningen bedraagt ongeveer 15 minuten en naar Bad Nieuweschans ongeveer 45 minuten. Op zondagochtend rijden de treinen één keer per uur.

Naast de reguliere treindiensten wordt Station Kropswolde ook gebruikt voor het in- en uitstappen van scholieren die in de omgeving naar school gaan. Hiervoor rijden er in de ochtend- en middagspits extra treinen tussen Groningen en Kropswolde.

Parkeermogelijkheden

In de directe omgeving van Station Kropswolde zijn er enkele parkeermogelijkheden voor auto’s. Aan de Woldweg, direct naast het station, zijn er een aantal gratis parkeerplaatsen beschikbaar. Daarnaast zijn er in de nabije omgeving enkele straten waar men gratis kan parkeren. Het aantal parkeerplaatsen is echter beperkt, dus het kan voorkomen dat men iets verder van het station moet parkeren.

Fietsenstalling

Bij Station Kropswolde is er een fietsenstalling aanwezig waar reizigers hun fiets kunnen stallen. De stalling is onbewaakt en gratis te gebruiken. Er is voldoende capaciteit om fietsen te stallen, maar het is wel aan te raden om een goed slot te gebruiken om diefstal te voorkomen.

Restaurants en winkels in de buurt

In de directe omgeving van Station Kropswolde zijn er enkele horecagelegenheden en winkels te vinden. Op loopafstand van het station bevindt zich een snackbar waar men terecht kan voor een snelle hap. Verder zijn er in het dorp Kropswolde enkele winkels, waaronder een supermarkt, een bakker en een slager. Voor een uitgebreider aanbod aan winkels en horeca kan men terecht in het nabijgelegen Hoogezand, dat op ongeveer 3 kilometer afstand van het station ligt.

Hotels in de buurt

In de omgeving van Station Kropswolde zijn er enkele overnachtingsmogelijkheden. Op ongeveer 2 kilometer afstand van het station bevindt zich een hotel, gelegen aan het water. Daarnaast zijn er in de omgeving enkele bed & breakfasts en vakantiewoningen te vinden. Voor een uitgebreider aanbod aan hotels kan men terecht in de stad Groningen, die op ongeveer 15 minuten reistijd met de trein ligt.

Station Kropswolde is een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio en biedt diverse faciliteiten voor de reiziger. Met de treinverbindingen naar Groningen en Bad Nieuweschans, de parkeermogelijkheden en fietsenstalling, en de nabijheid van horeca en winkels, is het station een prettige plek om te vertrekken of aan te komen.

Plaats een reactie