Station Kruiningen-Yerseke

Station Kruiningen-Yerseke is een spoorwegstation in de Zeeuwse plaats Kruiningen, gelegen aan de spoorlijn Roosendaal – Vlissingen. Het station werd geopend op 1 juli 1868 en is sindsdien een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in de stad Kruiningen-Yerseke, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van het station

De geschiedenis van Station Kruiningen-Yerseke gaat terug tot de tweede helft van de 19e eeuw. In die tijd werd er in Nederland volop geïnvesteerd in de aanleg van spoorwegen om de verschillende steden en regio’s met elkaar te verbinden. De spoorlijn Roosendaal – Vlissingen, waar het station aan ligt, werd aangelegd door de Maatschappij tot Exploitatie van Staatsspoorwegen. De aanleg van de spoorlijn begon in 1863 en werd voltooid in 1873.

Station Kruiningen-Yerseke werd geopend op 1 juli 1868, tegelijkertijd met de opening van het traject Bergen op Zoom – Goes. Het oorspronkelijke stationsgebouw was een standaardtype dat op meerdere plaatsen in Nederland werd gebruikt. In 1903 werd het stationsgebouw vervangen door een nieuw gebouw, ontworpen door architect D.A.N. Margadant. Dit gebouw is in 1972 gesloopt en vervangen door een eenvoudigere constructie.

Ligging in de stad Kruiningen-Yerseke

Station Kruiningen-Yerseke ligt aan de zuidwestelijke rand van de plaats Kruiningen, in de gemeente Reimerswaal. Het station ligt aan de Stationsweg, die het centrum van Kruiningen verbindt met de N289, een belangrijke verbindingsweg in de regio. De plaats Yerseke, bekend om zijn mossel- en oestercultuur, ligt op ongeveer 5 kilometer afstand van het station. Hoewel het station de naam Kruiningen-Yerseke draagt, ligt het dus feitelijk in Kruiningen.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Kruiningen-Yerseke wordt bediend door de stoptreinen van de Nederlandse Spoorwegen (NS) op de verbinding Roosendaal – Vlissingen. Deze treinen rijden doorgaans twee keer per uur in beide richtingen. In de spitsuren kan dit aantal oplopen tot vier treinen per uur. De treinen stoppen onder andere in de plaatsen Bergen op Zoom, Goes, Middelburg en Vlissingen. Vanuit Kruiningen-Yerseke is het mogelijk om zonder overstap naar deze plaatsen te reizen.

Reizigers die verder willen reizen, kunnen in Roosendaal, Goes of Vlissingen overstappen op andere treinen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om vanuit Kruiningen-Yerseke met een overstap in Roosendaal naar Breda, Tilburg, Eindhoven of Utrecht te reizen. In Goes kan men overstappen op de trein naar Zeeuws-Vlaanderen en in Vlissingen op de veerboot naar Breskens.

Parkeermogelijkheden en fietsenstalling

In de directe omgeving van Station Kruiningen-Yerseke zijn er parkeermogelijkheden voor auto’s. Aan de Stationsweg, direct naast het station, is een kleine parkeerplaats waar reizigers gratis hun auto kunnen parkeren. Deze parkeerplaats biedt plaats aan ongeveer 30 auto’s. In de directe omgeving van het station zijn er ook enkele parkeerplaatsen langs de openbare weg.

Voor reizigers die met de fiets naar het station komen, is er een overdekte fietsenstalling aanwezig. Deze fietsenstalling biedt plaats aan ongeveer 100 fietsen en is gratis te gebruiken. De fietsenstalling is gelegen aan de Stationsweg, direct naast het station.

Restaurants, winkels en hotels in de buurt

In de directe omgeving van Station Kruiningen-Yerseke zijn er enkele horecagelegenheden te vinden. Op loopafstand van het station bevindt zich bijvoorbeeld een snackbar en een Chinees-Indisch restaurant. In het centrum van Kruiningen, op ongeveer 1 kilometer afstand van het station, zijn er diverse andere restaurants en cafés te vinden.

Wat betreft winkels zijn er in de directe omgeving van het station geen grote winkelcentra te vinden. In het centrum van Kruiningen zijn er enkele supermarkten, bakkers en andere winkels te vinden. Voor een uitgebreider winkelaanbod kunnen reizigers het beste naar Goes, Middelburg of Vlissingen reizen.

In de omgeving van Station Kruiningen-Yerseke zijn er enkele overnachtingsmogelijkheden. Op ongeveer 1 kilometer afstand van het station bevindt zich een hotel. Daarnaast zijn er in de omgeving enkele bed & breakfasts en vakantiewoningen te vinden. Voor een uitgebreider aanbod aan hotels kunnen reizigers het beste naar Goes, Middelburg of Vlissingen reizen.

Conclusie

Station Kruiningen-Yerseke is een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio. Het station heeft een rijke geschiedenis en is gelegen aan de spoorlijn Roosendaal – Vlissingen. Reizigers kunnen vanaf dit station zonder overstap naar diverse plaatsen in Zeeland reizen en met een overstap naar andere delen van Nederland. Het station beschikt over parkeermogelijkheden voor auto’s en een fietsenstalling. In de directe omgeving zijn er enkele horecagelegenheden en overnachtingsmogelijkheden te vinden. Voor een uitgebreider aanbod aan winkels en hotels kunnen reizigers het beste naar Goes, Middelburg of Vlissingen reizen.

Plaats een reactie