Station Leeuwarden

Station Leeuwarden is het belangrijkste spoorwegstation van de stad Leeuwarden, de hoofdstad van de provincie Friesland. Het station werd geopend op 27 oktober 1863 en is sindsdien een belangrijk knooppunt voor trein- en busvervoer in de regio. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in de stad, de treinen die er vertrekken en aankomen, parkeermogelijkheden, fietsenstalling, restaurants, winkels en hotels in de buurt.

Geschiedenis van het station

De geschiedenis van Station Leeuwarden begint in 1863, toen het station werd geopend als onderdeel van de spoorlijn Harlingen-Leeuwarden. Deze spoorlijn werd aangelegd door de Maatschappij tot Exploitatie van Staatsspoorwegen (SS) en was bedoeld om de verbinding tussen de Friese havenstad Harlingen en de hoofdstad Leeuwarden te verbeteren. In de jaren daarna werd het spoorwegnet rond Leeuwarden verder uitgebreid met spoorlijnen naar Groningen (1866), Zwolle (1868) en Stavoren (1885).

Het oorspronkelijke stationsgebouw uit 1863 werd in 1904 vervangen door een nieuw gebouw, ontworpen door architect Dirk Margadant. Dit gebouw, in de stijl van de Hollandse neorenaissance, is nog steeds in gebruik en is inmiddels een rijksmonument. In de loop der jaren zijn er diverse verbouwingen en uitbreidingen geweest, waarbij onder andere de stationshal en de perrons zijn gemoderniseerd.

Ligging in de stad Leeuwarden

Station Leeuwarden ligt aan de westkant van het stadscentrum, op ongeveer 10 minuten lopen van het historische centrum met zijn vele bezienswaardigheden, zoals de Oldehove, het Fries Museum en de Prinsentuin. Het station is goed bereikbaar met het openbaar vervoer, zowel met de trein als met de bus. Vanaf het busstation, dat direct naast het treinstation ligt, vertrekken bussen naar diverse bestemmingen in de stad en de regio.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Leeuwarden is een knooppunt voor treinverkeer in de regio en wordt bediend door zowel de Nederlandse Spoorwegen (NS) als door Arriva. Er zijn directe treinverbindingen met onder andere Groningen, Zwolle, Meppel, Steenwijk, Heerenveen, Sneek en Stavoren. Daarnaast zijn er diverse stoptreinen die de kleinere stations in de omgeving bedienen.

De belangrijkste treinverbindingen vanaf Station Leeuwarden zijn:

  • Intercity Leeuwarden – Zwolle – Amersfoort – Utrecht – Rotterdam – Den Haag (NS)
  • Intercity Leeuwarden – Zwolle – Amersfoort – Utrecht – Schiphol – Amsterdam (NS)
  • Stoptrein Leeuwarden – Groningen (Arriva)
  • Stoptrein Leeuwarden – Sneek – Stavoren (Arriva)
  • Stoptrein Leeuwarden – Harlingen (Arriva)

Parkeermogelijkheden

Voor reizigers die met de auto naar Station Leeuwarden komen, zijn er diverse parkeermogelijkheden in de buurt van het station. Direct naast het station ligt een parkeergarage (Stationsplein) met ruimte voor ongeveer 200 auto’s. Deze parkeergarage is 24 uur per dag geopend en biedt zowel kort- als langparkeren aan. Daarnaast zijn er in de directe omgeving van het station nog enkele andere parkeergarages en parkeerterreinen, zoals de parkeergarage Zaailand en het parkeerterrein WTC Expo.

De tarieven voor parkeren variëren per locatie, maar over het algemeen geldt dat parkeren in de buurt van het station betaald is. Voor langparkeren zijn er speciale dagkaarten en abonnementen beschikbaar. Reizigers met een OV-chipkaart kunnen ook gebruikmaken van de zogenaamde P+R-terreinen, waar parkeren voordeliger is in combinatie met het gebruik van het openbaar vervoer.

Fietsenstalling

Station Leeuwarden beschikt over een bewaakte fietsenstalling, waar reizigers hun fiets veilig kunnen stallen tijdens hun treinreis. De fietsenstalling is gelegen aan de zuidzijde van het station en is dagelijks geopend vanaf een half uur voor de eerste trein tot een half uur na de laatste trein. Naast de bewaakte fietsenstalling zijn er ook onbewaakte fietsenrekken beschikbaar op het stationsplein.

Restaurants en winkels

In de directe omgeving van Station Leeuwarden zijn diverse restaurants en winkels te vinden. In de stationshal zelf zijn onder andere een Kiosk, een Broodzaak en een Starbucks gevestigd, waar reizigers terecht kunnen voor een snelle hap, een kop koffie of een krant. Op loopafstand van het station zijn er diverse eetgelegenheden, variërend van fastfoodrestaurants tot gezellige eetcafés en luxe restaurants.

Wat betreft winkelen zijn er in de buurt van het station enkele winkels te vinden, maar het grootste winkelaanbod is te vinden in het centrum van Leeuwarden. Hier zijn zowel grote winkelketens als kleine boetiekjes gevestigd, evenals diverse warenhuizen en speciaalzaken.

Hotels in de buurt

Er zijn diverse hotels in de buurt van Station Leeuwarden waar reizigers kunnen overnachten. Enkele voorbeelden van hotels op loopafstand van het station zijn:

  • WestCord WTC Hotel Leeuwarden
  • Oranje Hotel Leeuwarden
  • Post-Plaza Hotel & Grand Café
  • Stenden Hotel
  • Bastion Hotel Leeuwarden

Naast deze hotels zijn er in het centrum van Leeuwarden nog vele andere overnachtingsmogelijkheden, variërend van budgethotels en hostels tot luxe hotels en bed & breakfasts.

Station Leeuwarden is een belangrijk knooppunt voor trein- en busvervoer in de regio en biedt reizigers diverse faciliteiten en voorzieningen. Met zijn centrale ligging in de stad en goede verbindingen met de rest van het land is het station een ideale uitvalsbasis voor een bezoek aan Leeuwarden en de provincie Friesland.

Plaats een reactie