Station Lelystad Centrum

Station Lelystad Centrum is een belangrijk knooppunt in de stad Lelystad en speelt een cruciale rol in het openbaar vervoer van de regio. In dit artikel wordt uitgebreid ingegaan op de geschiedenis van het station, de ligging in de stad, de treinen die er vertrekken en aankomen, parkeermogelijkheden, fietsenstalling, nabijgelegen restaurants, winkels en hotels.

Geschiedenis van Station Lelystad Centrum

De geschiedenis van Station Lelystad Centrum gaat terug tot de jaren ’70, toen de stad Lelystad werd ontwikkeld als hoofdstad van de provincie Flevoland. Het station werd geopend op 28 mei 1988 en was destijds het eindpunt van de spoorlijn vanuit Weesp. In de jaren die volgden, werd het spoor verder uitgebreid richting het noorden, met als eindpunt Zwolle. In 2012 werd de Hanzelijn geopend, waardoor er een directe verbinding ontstond tussen Lelystad en Zwolle, en daarmee ook met het noorden van Nederland.

Station Lelystad Centrum is ontworpen door architect Peter Kilsdonk en kenmerkt zich door de opvallende overkapping van de perrons en de stationshal. De overkapping bestaat uit een stalen constructie met glazen panelen, waardoor er veel natuurlijk licht in het station valt. In 2011 werd het station uitgebreid met een derde perron, om de groeiende reizigersaantallen op te vangen en de dienstregeling te verbeteren.

Ligging in de stad Lelystad

Station Lelystad Centrum is gelegen in het hart van de stad, op loopafstand van het stadscentrum en diverse voorzieningen. Het station is goed bereikbaar met het openbaar vervoer, zowel met de bus als met de trein. In de directe omgeving van het station bevinden zich diverse kantoren, winkels, horecagelegenheden en culturele instellingen, zoals het Agoratheater en de Kubus.

De ligging van het station maakt het een ideale uitvalsbasis voor een bezoek aan Lelystad en de omliggende regio. Vanaf het station zijn diverse bezienswaardigheden en attracties eenvoudig te bereiken, zoals het Natuurpark Lelystad, Batavia Stad Fashion Outlet en de Oostvaardersplassen.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Lelystad Centrum is een belangrijk knooppunt in het Nederlandse spoorwegennet en wordt bediend door zowel intercity- als sprintertreinen. De belangrijkste treinverbindingen vanaf het station zijn:

 • Intercity naar Amsterdam Centraal, met tussenstops in Almere Centrum, Weesp en Amsterdam Zuid.
 • Intercity naar Schiphol Airport, met tussenstops in Almere Centrum, Weesp, Amsterdam Zuid en Amsterdam Lelylaan.
 • Intercity naar Zwolle, met tussenstops in Dronten, Kampen Zuid en Zwolle.
 • Intercity naar Leeuwarden, met tussenstops in Zwolle, Heerenveen en Leeuwarden.
 • Intercity naar Groningen, met tussenstops in Zwolle, Assen en Groningen.
 • Sprinter naar Almere Oostvaarders, met tussenstops in Almere Buiten, Almere Muziekwijk en Almere Centrum.

Daarnaast zijn er tijdens de spits extra treinen beschikbaar en zijn er in het weekend en op feestdagen soms aangepaste dienstregelingen. Voor de meest actuele reisinformatie wordt aangeraden om de website of app van de NS te raadplegen.

Parkeermogelijkheden

In de directe omgeving van Station Lelystad Centrum zijn diverse parkeermogelijkheden beschikbaar voor automobilisten. Er is een ruime parkeergarage aan de noordzijde van het station, waar tegen betaling geparkeerd kan worden. Daarnaast zijn er enkele kleinere parkeerterreinen in de buurt van het station, waar zowel betaald als gratis geparkeerd kan worden. Voor de meest actuele parkeertarieven en beschikbaarheid wordt aangeraden om de website van de gemeente Lelystad te raadplegen.

Fietsenstalling

Station Lelystad Centrum beschikt over een ruime, overdekte fietsenstalling aan de zuidzijde van het station. Hier kunnen reizigers hun fiets gratis en veilig stallen tijdens hun treinreis. Daarnaast zijn er ook fietskluizen beschikbaar, waar tegen betaling een fiets gestald kan worden. Voor meer informatie over de fietsenstalling en de beschikbaarheid van fietskluizen wordt aangeraden om de website van de NS te raadplegen.

Restaurants en winkels

In de directe omgeving van Station Lelystad Centrum zijn diverse restaurants en winkels te vinden. In de stationshal zelf zijn enkele horecagelegenheden gevestigd, zoals een kiosk, een broodjeszaak en een koffiebar. Op loopafstand van het station bevindt zich het stadscentrum van Lelystad, waar een ruim aanbod aan winkels, restaurants en cafés te vinden is. Enkele populaire eetgelegenheden in de buurt van het station zijn:

 • Restaurant Applaus, een sfeervol restaurant met een gevarieerde menukaart.
 • Brasserie De Houtrib, een gezellige brasserie met een ruim terras aan het water.
 • Yami-Yami, een Aziatisch restaurant met een uitgebreid aanbod aan sushi en wokgerechten.

Hotels in de buurt

Voor reizigers die willen overnachten in de buurt van Station Lelystad Centrum zijn er diverse hotels beschikbaar. Enkele populaire hotels in de omgeving zijn:

 • Hotel Lelystad Airport, een modern hotel op korte afstand van het station en de luchthaven van Lelystad.
 • Hotel De Lange Jammer, een sfeervol hotel aan de rand van het centrum, met uitzicht op de jachthaven.
 • Hotel Apollo, een comfortabel hotel in het stadscentrum, op loopafstand van het station en diverse voorzieningen.

Station Lelystad Centrum is een belangrijk knooppunt in het openbaar vervoer van de regio en biedt reizigers diverse voorzieningen en faciliteiten. Met zijn centrale ligging in de stad en de goede verbindingen met de rest van Nederland is het station een ideale uitvalsbasis voor een bezoek aan Lelystad en de omliggende regio.

Plaats een reactie