Station Lochem

Station Lochem is een belangrijk knooppunt in de stad Lochem, gelegen in de provincie Gelderland. Het station werd geopend op 1 november 1865 en is sindsdien een belangrijk onderdeel van het openbaar vervoer in de regio. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in de stad Lochem, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van het station

Station Lochem werd geopend op 1 november 1865 als onderdeel van de spoorlijn Zutphen – Hengelo, aangelegd door de Nederlandsche Centraal-Spoorweg-Maatschappij (NCS). Het oorspronkelijke stationsgebouw was van het type NCS 3e klasse, ontworpen door architect Nicolaas Kamperdijk. Dit gebouw werd in 1905 vervangen door een nieuw stationsgebouw van het type SS 4e klasse, ontworpen door architect Eduard Cuypers. Dit gebouw is tot op heden nog steeds in gebruik.

In de loop der jaren zijn er diverse aanpassingen en uitbreidingen geweest aan het station en de spoorlijn. Zo werd in 1910 het emplacement uitgebreid met een goederenloods en een laad- en losplaats. In 1952 werd het station gemoderniseerd en werd er een nieuwe voetgangersbrug gebouwd. In 1973 werd het emplacement verder uitgebreid met een nieuwe goederenspoor en een nieuwe laad- en losplaats. In 2000 werd het station opnieuw gemoderniseerd en werd er een nieuw perron aangelegd.

Ligging in de stad Lochem

Station Lochem is gelegen aan de westkant van de stad, op ongeveer 1 kilometer afstand van het stadscentrum. Het station ligt aan de spoorlijn Zutphen – Hengelo en is goed bereikbaar met zowel de auto als het openbaar vervoer. In de directe omgeving van het station zijn diverse voorzieningen te vinden, zoals winkels, restaurants en hotels.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Lochem wordt bediend door de volgende treinseries:

  • Serie 7000: Sprinter Apeldoorn – Enschede, uitgevoerd door de Nederlandse Spoorwegen (NS). Deze treinserie stopt op alle tussengelegen stations en rijdt twee keer per uur in beide richtingen.
  • Serie 31200: Sneltrein Zutphen – Oldenzaal, uitgevoerd door vervoerder Keolis Nederland onder de naam Blauwnet. Deze treinserie stopt op de meeste tussengelegen stations en rijdt één keer per uur in beide richtingen.

Daarnaast zijn er tijdens de spitsuren extra treinen die stoppen op station Lochem, zoals de serie 17800: Sprinter Apeldoorn – Hengelo, uitgevoerd door de NS.

Parkeermogelijkheden voor de auto

In de directe omgeving van station Lochem zijn er diverse parkeermogelijkheden voor de auto. Aan de Stationsstraat, direct naast het station, is een parkeerterrein met gratis parkeerplaatsen beschikbaar. Daarnaast zijn er in de nabije omgeving diverse straten waar gratis geparkeerd kan worden, zoals de Graaf Ottoweg en de Prinses Irenelaan.

Voor reizigers die hun auto liever overdekt parkeren, is er op ongeveer 500 meter afstand van het station een parkeergarage gelegen aan de Mauritsweg. Hier zijn tegen betaling parkeerplaatsen beschikbaar.

Fietsenstalling

Station Lochem beschikt over een overdekte fietsenstalling aan de Stationsstraat, direct naast het station. Hier kunnen reizigers hun fiets gratis stallen. Daarnaast zijn er in de directe omgeving van het station diverse fietsklemmen beschikbaar voor het stallen van fietsen.

Restaurants en winkels in de buurt

In de directe omgeving van station Lochem zijn diverse restaurants en winkels te vinden. Aan de Stationsstraat, direct naast het station, is een cafetaria gevestigd waar reizigers terecht kunnen voor een snelle hap. Op ongeveer 500 meter afstand van het station, aan de Graaf Ottoweg, is een supermarkt gevestigd waar reizigers terecht kunnen voor hun dagelijkse boodschappen.

Voor een uitgebreider aanbod aan winkels en horecagelegenheden kunnen reizigers terecht in het centrum van Lochem, op ongeveer 1 kilometer afstand van het station. Hier zijn diverse winkels, restaurants en cafés te vinden.

Hotels in de buurt

In de omgeving van station Lochem zijn diverse hotels en bed & breakfasts te vinden waar reizigers kunnen overnachten. Enkele voorbeelden zijn:

  • Hotel De Vijverhof, gelegen aan de Mauritsweg op ongeveer 500 meter afstand van het station. Dit hotel beschikt over diverse kamers en faciliteiten, zoals een restaurant en een terras.
  • Bed & Breakfast De Slaperije, gelegen aan de Zutphenseweg op ongeveer 1 kilometer afstand van het station. Deze bed & breakfast beschikt over diverse kamers en faciliteiten, zoals een tuin en een terras.
  • Hotel Lochem, gelegen aan de Barchemseweg op ongeveer 1,5 kilometer afstand van het station. Dit hotel beschikt over diverse kamers en faciliteiten, zoals een restaurant, een bar en een terras.

Daarnaast zijn er in het centrum van Lochem diverse andere hotels en bed & breakfasts te vinden waar reizigers kunnen overnachten.

Conclusie

Station Lochem is een belangrijk knooppunt in de stad Lochem en biedt diverse voorzieningen voor reizigers, zoals parkeermogelijkheden voor de auto, een fietsenstalling, restaurants en winkels in de buurt en diverse hotels om te overnachten. Met een rijke geschiedenis en een goede bereikbaarheid is station Lochem een belangrijk onderdeel van het openbaar vervoer in de regio.

Plaats een reactie