Station Loppersum

Station Loppersum is een spoorwegstation in de Nederlandse provincie Groningen, gelegen in het dorp Loppersum. Het station werd geopend op 15 juni 1893 en is sindsdien een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in de stad Loppersum, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van het station

Station Loppersum werd geopend op 15 juni 1893 als onderdeel van de spoorlijn Groningen – Delfzijl, die werd aangelegd door de spoorwegmaatschappij Groningen-Delfzijl Stoomtramweg Maatschappij (GDS). Het oorspronkelijke stationsgebouw was van het type GDS, een standaardontwerp dat op meerdere stations langs de lijn werd toegepast. In 1910 werd het stationsgebouw uitgebreid met een extra verdieping en een nieuwe gevel. In 1979 werd het oude stationsgebouw gesloopt en vervangen door een nieuw, kleiner gebouw.

In de loop der jaren zijn er diverse veranderingen geweest in het treinverkeer op Station Loppersum. Zo werd in 1934 de stoomtractie vervangen door dieselelektrische tractie en in 1950 werd de spoorlijn geëlektrificeerd. Sinds 2000 wordt het treinverkeer op de lijn Groningen – Delfzijl verzorgd door Arriva.

Ligging in de stad Loppersum

Station Loppersum ligt aan de zuidwestelijke rand van het dorp Loppersum, op ongeveer 20 kilometer ten noordoosten van de stad Groningen. Het station ligt aan de spoorlijn Groningen – Delfzijl en is het enige station in het dorp. De omgeving van het station is voornamelijk woonwijken, met enkele winkels en horecagelegenheden op loopafstand. Het centrum van Loppersum ligt op ongeveer 1 kilometer afstand van het station.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Loppersum wordt bediend door de treinen van Arriva op de spoorlijn Groningen – Delfzijl. Er rijden twee treinen per uur in beide richtingen, met een reistijd van ongeveer 25 minuten naar Groningen en 15 minuten naar Delfzijl. In de spitsuren rijden er extra treinen, waardoor er een kwartierdienst ontstaat. Op zondagochtend rijden de treinen eenmaal per uur.

Naast de reguliere treindienst is Station Loppersum ook een stopplaats voor de stoomtrein van de Stichting Stadskanaal Rail (STAR), die op speciale dagen en tijdens evenementen rijdt tussen Stadskanaal en Veendam.

Parkeermogelijkheden

In de directe omgeving van Station Loppersum zijn er enkele parkeermogelijkheden voor auto’s. Aan de Stationslaan, direct naast het station, is een kleine parkeerplaats met gratis parkeergelegenheid. Daarnaast zijn er in de omliggende straten enkele parkeerplaatsen beschikbaar. Het is aan te raden om op tijd te komen, zeker tijdens drukke periodes, om verzekerd te zijn van een parkeerplek.

Fietsenstalling

Station Loppersum beschikt over een fietsenstalling aan de Stationslaan, direct naast het station. Hier kunnen reizigers hun fiets gratis stallen. De stalling is niet overdekt en er is geen toezicht, dus het is aan te raden om de fiets goed op slot te zetten.

Restaurants en winkels

In de directe omgeving van Station Loppersum zijn enkele horecagelegenheden en winkels te vinden. Op loopafstand van het station bevindt zich een supermarkt, een bakkerij en een snackbar. Voor een uitgebreider aanbod aan winkels en horeca kunnen reizigers terecht in het centrum van Loppersum, op ongeveer 1 kilometer afstand van het station.

Hotels in de buurt

Er zijn enkele overnachtingsmogelijkheden in de buurt van Station Loppersum. Op loopafstand van het station bevindt zich een bed & breakfast, waar reizigers kunnen overnachten in een sfeervolle omgeving. Daarnaast zijn er in het centrum van Loppersum enkele hotels en vakantiewoningen beschikbaar. Voor een uitgebreider aanbod aan accommodaties kunnen reizigers terecht in de stad Groningen, op ongeveer 20 kilometer afstand van Loppersum.

Station Loppersum is een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio en biedt diverse faciliteiten voor een comfortabele reis. Met een rijke geschiedenis, goede verbindingen en diverse voorzieningen in de omgeving is het station een belangrijke schakel in het openbaar vervoer van de provincie Groningen.

Plaats een reactie