Station Maarheeze

Station Maarheeze is een relatief jong treinstation in het dorp Maarheeze, gelegen in de provincie Noord-Brabant. Het station werd geopend op 11 december 2016 en is sindsdien een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio. In dit artikel wordt uitgebreid ingegaan op de geschiedenis van het station, de ligging in het dorp Maarheeze, de treinen die er vertrekken en aankomen, parkeermogelijkheden voor auto’s, fietsenstallingen, nabijgelegen restaurants en winkels, en hotels in de omgeving.

Geschiedenis van het station

De geschiedenis van Station Maarheeze begint in 2006, toen de gemeente Cranendonck, waar Maarheeze onderdeel van is, besloot om een haalbaarheidsonderzoek uit te voeren naar de mogelijkheden voor een treinstation in het dorp. Dit onderzoek werd uitgevoerd in samenwerking met de provincie Noord-Brabant en spoorbeheerder ProRail. Uit het onderzoek bleek dat er voldoende potentieel was voor een station in Maarheeze, mede door de groeiende bevolking en de nabijheid van bedrijventerreinen en recreatiegebieden.

In 2009 werd het definitieve besluit genomen om het station te realiseren. De bouw van het station begon in 2015 en werd uitgevoerd door aannemer BAM Infra. Het station werd ontworpen door architectenbureau Movares en kenmerkt zich door een modern en duurzaam ontwerp. Op 11 december 2016 werd het station officieel geopend door de toenmalige staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, Sharon Dijksma, en de burgemeester van Cranendonck, Marga Vermue.

Ligging in het dorp Maarheeze

Station Maarheeze is gelegen aan de zuidwestelijke rand van het dorp, aan de spoorlijn Eindhoven – Weert. Het station ligt op loopafstand van het centrum van Maarheeze, waardoor het goed bereikbaar is voor inwoners en bezoekers van het dorp. Daarnaast is het station ook goed bereikbaar voor reizigers uit omliggende dorpen en steden, zoals Budel, Soerendonk en Weert.

De ligging van het station is gunstig voor zowel forenzen als recreatieve reizigers. In de directe omgeving van het station bevinden zich diverse bedrijventerreinen, zoals De Kempen en De Neerlanden, waardoor het station een belangrijke functie heeft voor woon-werkverkeer. Daarnaast ligt het station nabij natuurgebieden zoals de Groote Heide en het Weerterbos, waardoor het ook een aantrekkelijke bestemming is voor recreatieve reizigers.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Maarheeze wordt bediend door stoptreinen van de Nederlandse Spoorwegen (NS). De treinen rijden op het traject Eindhoven – Weert en stoppen op alle tussengelegen stations. Op werkdagen rijden de treinen overdag twee keer per uur in beide richtingen. In de avonduren en in het weekend rijden de treinen één keer per uur.

De reistijd van Station Maarheeze naar Eindhoven bedraagt ongeveer 20 minuten, terwijl de reistijd naar Weert ongeveer 10 minuten bedraagt. Vanuit Eindhoven en Weert zijn er goede aansluitingen op andere treinen, waardoor reizigers vanuit Maarheeze eenvoudig naar andere bestemmingen in Nederland kunnen reizen.

Parkeermogelijkheden voor auto’s

Station Maarheeze beschikt over een ruime parkeerplaats voor auto’s, gelegen aan de Stationsstraat. De parkeerplaats is gratis en biedt plaats aan ongeveer 150 auto’s. Daarnaast zijn er enkele parkeerplaatsen voor mindervaliden en elektrische auto’s. De parkeerplaats is goed verlicht en wordt regelmatig gecontroleerd door de politie en beveiligingsdiensten, waardoor het een veilige plek is om de auto achter te laten tijdens het reizen met de trein.

Fietsenstalling

Naast parkeermogelijkheden voor auto’s, beschikt Station Maarheeze ook over een overdekte fietsenstalling. De fietsenstalling biedt plaats aan ongeveer 200 fietsen en is gratis te gebruiken. De stalling is voorzien van verlichting en wordt eveneens regelmatig gecontroleerd door de politie en beveiligingsdiensten. Hierdoor kunnen reizigers met een gerust hart hun fiets achterlaten tijdens hun treinreis.

Restaurants en winkels in de buurt

In de directe omgeving van Station Maarheeze zijn enkele horecagelegenheden en winkels te vinden. Op loopafstand van het station bevindt zich bijvoorbeeld een supermarkt, waar reizigers terecht kunnen voor hun dagelijkse boodschappen. Daarnaast zijn er enkele cafetaria’s en restaurants in de buurt, waar reizigers terecht kunnen voor een snelle hap of een uitgebreide maaltijd.

In het centrum van Maarheeze, op ongeveer 10 minuten lopen van het station, zijn diverse winkels en horecagelegenheden te vinden. Hier kunnen reizigers terecht voor een breed aanbod aan producten en diensten, zoals kledingwinkels, drogisterijen, bakkerijen en supermarkten. Daarnaast zijn er diverse cafés en restaurants, waar men kan genieten van een kop koffie, een lunch of een diner.

Hotels in de buurt

Hoewel er geen hotels direct naast Station Maarheeze zijn gelegen, zijn er wel enkele overnachtingsmogelijkheden in de omgeving. In het centrum van Maarheeze bevindt zich bijvoorbeeld een bed & breakfast, waar reizigers terecht kunnen voor een comfortabele overnachting. Daarnaast zijn er in omliggende dorpen en steden, zoals Weert en Eindhoven, diverse hotels te vinden die goed bereikbaar zijn vanaf Station Maarheeze.

Station Maarheeze is dus een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio. Met zijn gunstige ligging, goede bereikbaarheid en diverse faciliteiten, zoals parkeermogelijkheden en fietsenstallingen, is het station een aantrekkelijke bestemming voor zowel forenzen als recreatieve reizigers. De nabijheid van winkels, horecagelegenheden en overnachtingsmogelijkheden maakt het station bovendien een ideale uitvalsbasis voor een bezoek aan Maarheeze en omgeving.

Plaats een reactie