Station Maastricht Noord

Station Maastricht Noord is een relatief jong station in de stad Maastricht, gelegen in het noordelijke deel van de stad. Het station werd geopend in 2013 en is sindsdien een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio. In dit artikel wordt uitgebreid ingegaan op de geschiedenis van het station, de ligging in de stad Maastricht Noord, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van het station

Station Maastricht Noord werd geopend op 30 juni 2013 als onderdeel van het project Maankwartier, een grootschalige herontwikkeling van het stationsgebied in Heerlen. Het station werd gebouwd om de bereikbaarheid van het noordelijke deel van Maastricht te verbeteren en om de druk op het centraal station van Maastricht te verminderen. Het station is ontworpen door architectenbureau Arcadis en is gebouwd door aannemersbedrijf BAM. De bouw van het station kostte ongeveer 6 miljoen euro en werd gefinancierd door de gemeente Maastricht, de provincie Limburg en het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Ligging in de stad Maastricht Noord

Station Maastricht Noord ligt in het noordelijke deel van de stad Maastricht, in de wijk Beatrixhaven. Het station ligt aan de spoorlijn Maastricht – Sittard, tussen de stations Maastricht en Meerssen. Het station is goed bereikbaar met de auto, fiets en het openbaar vervoer. Vanaf het station is het ongeveer 10 minuten met de trein naar het centraal station van Maastricht en ongeveer 20 minuten naar het station van Sittard. In de directe omgeving van het station bevinden zich diverse bedrijventerreinen, waaronder het bedrijventerrein Beatrixhaven en het bedrijventerrein Bosscherveld.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Maastricht Noord wordt bediend door stoptreinen van Arriva, die op de spoorlijn Maastricht – Sittard rijden. Er vertrekken en arriveren twee treinen per uur in beide richtingen. De treinen rijden van maandag tot en met zaterdag overdag en op zondag vanaf de vroege ochtend tot de late avond. Op werkdagen rijden er in de spits extra treinen tussen Maastricht Noord en Maastricht Randwyck. In de toekomst is het mogelijk dat er ook intercitytreinen gaan stoppen op station Maastricht Noord, maar vooralsnog is dit nog niet het geval.

Parkeermogelijkheden

In de directe omgeving van station Maastricht Noord zijn er diverse parkeermogelijkheden voor de auto. Aan de oostzijde van het station bevindt zich een groot parkeerterrein met ruimte voor ongeveer 300 auto’s. Het parkeerterrein is gratis en er is geen tijdslimiet voor het parkeren. Aan de westzijde van het station zijn er ook enkele parkeerplaatsen beschikbaar, maar deze zijn voornamelijk bedoeld voor kort parkeren. In de nabije omgeving van het station zijn er ook diverse parkeermogelijkheden op de openbare weg, maar hier geldt vaak een maximale parkeerduur en/of een parkeertarief.

Fietsenstalling

Station Maastricht Noord beschikt over een overdekte fietsenstalling met ruimte voor ongeveer 200 fietsen. De fietsenstalling is gratis en er is geen tijdslimiet voor het stallen van de fiets. Daarnaast zijn er ook enkele fietskluizen beschikbaar, waar fietsen veilig en afgesloten kunnen worden gestald. De fietskluizen zijn te huur voor een vast bedrag per maand. In de directe omgeving van het station zijn er ook diverse mogelijkheden om de fiets te parkeren, maar deze zijn vaak minder veilig en minder overzichtelijk dan de fietsenstalling bij het station.

Restaurants en winkels in de buurt

In de directe omgeving van station Maastricht Noord zijn er enkele restaurants en winkels te vinden. Op loopafstand van het station bevindt zich een vestiging van de fastfoodketen McDonald’s, waar reizigers terecht kunnen voor een snelle maaltijd. Daarnaast zijn er enkele lokale eetgelegenheden in de buurt, zoals een pizzeria en een Chinees restaurant. Voor boodschappen kunnen reizigers terecht bij een nabijgelegen supermarkt. Het aanbod van winkels en horecagelegenheden in de directe omgeving van het station is echter beperkt. Voor een uitgebreider aanbod kunnen reizigers het beste naar het centrum van Maastricht reizen, waar zich een groot aantal winkels, restaurants en cafés bevindt.

Hotels in de buurt

In de omgeving van station Maastricht Noord zijn er enkele hotels te vinden waar reizigers kunnen overnachten. Op korte afstand van het station bevindt zich een vestiging van de hotelketen Van der Valk, die bekend staat om haar comfortabele kamers en uitgebreide faciliteiten. Daarnaast zijn er enkele kleinere hotels en bed & breakfasts in de buurt, die een goede uitvalsbasis kunnen vormen voor een bezoek aan Maastricht en de omliggende regio. Voor een uitgebreider aanbod aan hotels en andere accommodaties kunnen reizigers het beste naar het centrum van Maastricht reizen, waar zich een groot aantal hotels in verschillende prijsklassen bevindt.

Station Maastricht Noord is een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio Maastricht en biedt diverse faciliteiten en voorzieningen voor een comfortabele reis. Met de trein, auto of fiets is het station goed bereikbaar en in de directe omgeving zijn er diverse parkeermogelijkheden en eetgelegenheden te vinden. Hoewel het station relatief jong is, heeft het zich in korte tijd ontwikkeld tot een belangrijke schakel in het openbaar vervoer in de regio.

Plaats een reactie