Station Maastricht is een belangrijk spoorwegknooppunt in de stad Maastricht, gelegen in de provincie Limburg. Het station werd geopend in 1853 en heeft sindsdien een rijke geschiedenis opgebouwd. In dit artikel wordt uitgebreid ingegaan op de geschiedenis van het station, de ligging in de stad, de treinen die er vertrekken en aankomen, parkeermogelijkheden, fietsenstalling, restaurants, winkels en hotels in de buurt.
Geschiedenis van Station Maastricht
Station Maastricht werd geopend op 23 oktober 1853, als onderdeel van de spoorlijn Aken – Maastricht – Hasselt. Het oorspronkelijke stationsgebouw was ontworpen door architect Karel Hendrik van Brederode. In 1913 werd het stationsgebouw vervangen door een nieuw ontwerp van architect George Willem van Heukelom. Dit gebouw, in de stijl van de Amsterdamse School, is nog steeds in gebruik en is inmiddels een rijksmonument.
In de loop der jaren zijn er diverse spoorlijnen bijgekomen, waardoor het station een belangrijk knooppunt werd in de regio. Zo werd in 1861 de spoorlijn naar Luik geopend, in 1865 de lijn naar Roermond en in 1924 de lijn naar Heerlen. In 1934 werd de Maasbrug, die deel uitmaakt van de spoorlijn naar Roermond, verbreed om ook ruimte te bieden aan autoverkeer. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het station zwaar beschadigd, maar na de oorlog werd het weer hersteld en in gebruik genomen.
In de jaren ’70 en ’80 van de vorige eeuw werd het station gemoderniseerd en uitgebreid met onder andere een nieuwe stationshal, een voetgangerstunnel en een parkeergarage. In 2006 werd het station opnieuw gerenoveerd en kreeg het een nieuwe entree aan de zijde van de wijk Wyck. In 2018 werd de stationsomgeving opnieuw aangepakt, met onder andere de aanleg van een nieuw busstation en een verbeterde fietsenstalling.
Ligging in de stad Maastricht
Station Maastricht is gelegen aan de zuidoostelijke rand van het stadscentrum, op de grens van de wijken Wyck en Sint Maartenspoort. Het station ligt op loopafstand van diverse bezienswaardigheden, zoals het Bonnefantenmuseum, de Sint Servaasbrug en het Vrijthof. Ook de Universiteit Maastricht en de Hogeschool Zuyd zijn goed bereikbaar vanaf het station.
De stationsomgeving is de afgelopen jaren flink opgeknapt en biedt nu een aantrekkelijke entree tot de stad. Aan de zijde van Wyck zijn diverse winkels, restaurants en hotels te vinden, terwijl aan de andere zijde van het station de wijk Sint Maartenspoort zich verder ontwikkelt met nieuwe woningen en voorzieningen.
Treinen op Station Maastricht
Station Maastricht wordt bediend door zowel Nederlandse als Belgische treinen. De Nederlandse Spoorwegen (NS) verzorgen de verbindingen naar onder andere Eindhoven, Utrecht, Amsterdam en Heerlen. Arriva verzorgt de stoptreinen naar Roermond en Heerlen, en de sneltreinen naar Sittard en Kerkrade. De Belgische spoorwegmaatschappij NMBS verzorgt de verbinding naar Luik en verder naar Brussel en Antwerpen.
Naast de reguliere treindiensten zijn er ook enkele internationale treinen die stoppen op Station Maastricht. Zo is er de Intercity naar Aken, die doorrijdt naar Berlijn, en de EuroCity naar Luik, die doorrijdt naar Brussel en Parijs. In de zomermaanden rijdt er bovendien een autoslaaptrein naar het zuiden van Frankrijk en Italië.
Parkeermogelijkheden
In de directe omgeving van Station Maastricht zijn diverse parkeermogelijkheden te vinden. Aan de zijde van Wyck is er een parkeergarage met ruim 400 parkeerplaatsen, waar men tegen betaling kan parkeren. Aan de zijde van Sint Maartenspoort zijn er enkele kleinere parkeerterreinen, waar men tegen een lager tarief kan parkeren. In de omliggende straten geldt betaald parkeren, maar op enige afstand van het station zijn er ook gratis parkeermogelijkheden te vinden.
Voor reizigers die hun auto langere tijd willen parkeren, biedt de NS de mogelijkheid om gebruik te maken van een zogenaamde P+R-locatie. Deze parkeerterreinen liggen iets verder van het station, maar zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer. De tarieven voor het parkeren op een P+R-locatie zijn doorgaans lager dan in de directe omgeving van het station.
Fietsenstalling
Station Maastricht beschikt over een ruime, bewaakte fietsenstalling met plaats voor meer dan 3000 fietsen. De stalling is gelegen aan de zijde van Wyck en is dagelijks geopend van 6.00 uur tot 1.00 uur. Het stallen van een fiets is de eerste 24 uur gratis, daarna geldt een tarief van €1,25 per dag. Naast de bewaakte stalling zijn er ook diverse onbewaakte fietsenrekken te vinden rondom het station.
Restaurants en winkels
In de directe omgeving van Station Maastricht zijn diverse restaurants en winkels te vinden. In de stationshal zelf zijn onder andere een Albert Heijn To Go, een Starbucks en een Broodzaak gevestigd. Aan de zijde van Wyck zijn diverse eetgelegenheden te vinden, zoals een Italiaans restaurant, een sushi-restaurant en een tapasbar. Ook zijn er enkele winkels, waaronder een drogisterij, een boekhandel en een kledingzaak.
Aan de andere zijde van het station, in de wijk Sint Maartenspoort, zijn eveneens enkele winkels en horecagelegenheden te vinden. Bovendien ligt het stadscentrum van Maastricht op loopafstand van het station, waar men een ruim aanbod aan winkels, restaurants en cafés kan vinden.
Hotels in de buurt
Rondom Station Maastricht zijn diverse hotels te vinden, variërend van eenvoudige budgethotels tot luxe vijfsterrenhotels. Aan de zijde van Wyck zijn onder andere een NH Hotel, een Amrâth Hotel en een Kaboom Hotel gevestigd. Aan de andere zijde van het station, in de wijk Sint Maartenspoort, zijn enkele kleinere hotels en bed & breakfasts te vinden.
Daarnaast zijn er in het stadscentrum van Maastricht nog tal van andere overnachtingsmogelijkheden te vinden, zoals boutique hotels, hostels en appartementen. Dankzij de centrale ligging van het station zijn deze accommodaties goed bereikbaar voor reizigers die met de trein naar Maastricht komen.