Station Mantgum

Station Mantgum is een belangrijk knooppunt in het Friese dorp Mantgum, gelegen in de gemeente Leeuwarden. Het station werd geopend op 1 september 1863 en is sindsdien een belangrijke schakel in het openbaar vervoer van de regio. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in het dorp Mantgum, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van het station

Station Mantgum werd geopend op 1 september 1863 als onderdeel van de spoorlijn Leeuwarden – Sneek, die werd aangelegd door de Maatschappij tot Exploitatie van Staatsspoorwegen. Het oorspronkelijke stationsgebouw was van het type SS 3e klasse, een standaardontwerp dat op meerdere stations in Nederland werd toegepast. In 1901 werd het stationsgebouw vervangen door een nieuw gebouw van het type NCS 4e klasse, ontworpen door architect M.A. van Wadenoijen. Dit gebouw is in 1973 gesloopt en vervangen door een eenvoudig, functioneel gebouw.

In de loop der jaren zijn er diverse aanpassingen gedaan aan het station en de spoorlijn. Zo werd in 1951 het dubbelspoor tussen Leeuwarden en Sneek opgeheven en vervangen door enkelspoor. In 1984 werd het station gemoderniseerd en voorzien van een nieuw perron en een overweg met slagbomen. In 2000 werd de spoorlijn geëlektrificeerd en sindsdien rijden er elektrische treinen op het traject.

Ligging in het dorp Mantgum

Station Mantgum is gelegen aan de oostzijde van het dorp, nabij de kruising van de Seerp van Galemawei en de Stationsstrjitte. Het station ligt op loopafstand van het dorpscentrum, waar diverse voorzieningen zoals winkels, horeca en een basisschool te vinden zijn. De omgeving van het station is landelijk en groen, met weilanden en boomgaarden in de directe nabijheid.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Mantgum wordt bediend door de stoptreinen van vervoerder Arriva op de spoorlijn Leeuwarden – Sneek. Deze treinen rijden doordeweeks overdag twee keer per uur in beide richtingen, in de avonduren en op zondag is dit één keer per uur. De reistijd naar Leeuwarden bedraagt ongeveer 15 minuten, naar Sneek is dit ongeveer 10 minuten. In Leeuwarden en Sneek kan er overgestapt worden op andere treinen naar diverse bestemmingen in Nederland.

Parkeermogelijkheden

In de directe omgeving van Station Mantgum zijn er diverse parkeermogelijkheden voor de auto. Aan de Stationsstrjitte, direct naast het station, is een kleine parkeerplaats met gratis parkeergelegenheid. Daarnaast zijn er in de directe omgeving van het station diverse straten waar gratis geparkeerd kan worden, zoals de Seerp van Galemawei en de Master Gorterstrjitte. Houd er wel rekening mee dat sommige straten in de buurt van het station smal zijn en dat parkeren hier beperkt mogelijk is.

Fietsenstalling

Op het station van Mantgum is een fietsenstalling aanwezig, waar reizigers gratis hun fiets kunnen stallen. De fietsenstalling is gelegen aan de Stationsstrjitte, direct naast het station. Er is ruimte voor ongeveer 50 fietsen en er zijn enkele fietsklemmen aanwezig om de fiets aan vast te zetten. Het is niet mogelijk om een fiets te huren op het station.

Restaurants en winkels in de buurt

In de directe omgeving van Station Mantgum zijn er enkele horecagelegenheden en winkels te vinden. In het dorpscentrum, op loopafstand van het station, zijn er enkele cafés en restaurants waar reizigers terecht kunnen voor een hapje en een drankje. Daarnaast zijn er enkele winkels in het dorpscentrum, waaronder een supermarkt, een bakker en een slager. Voor een uitgebreider winkelaanbod kunnen reizigers terecht in de nabijgelegen steden Leeuwarden en Sneek.

Hotels in de buurt

In de directe omgeving van Station Mantgum zijn er geen hotels te vinden. Reizigers die willen overnachten in de buurt van het station kunnen terecht in de nabijgelegen steden Leeuwarden en Sneek, waar diverse hotels en bed & breakfasts te vinden zijn. Daarnaast zijn er in de omgeving van Mantgum diverse vakantieparken en campings, waar reizigers kunnen verblijven in een vakantiehuisje of met hun eigen kampeermiddel.

Conclusie

Station Mantgum is een belangrijk knooppunt in het Friese dorp Mantgum en speelt een belangrijke rol in het openbaar vervoer van de regio. Het station heeft een rijke geschiedenis en is gelegen in een landelijke en groene omgeving. Reizigers kunnen op het station terecht voor treinverbindingen naar Leeuwarden en Sneek, en er zijn diverse parkeermogelijkheden en een fietsenstalling aanwezig. In de directe omgeving van het station zijn enkele horecagelegenheden en winkels te vinden, maar voor overnachtingen moeten reizigers uitwijken naar de nabijgelegen steden Leeuwarden en Sneek.

Plaats een reactie