Station Mariënberg

Station Mariënberg is een spoorwegstation in de Nederlandse plaats Mariënberg, gelegen in de provincie Overijssel. Het station werd geopend op 1 januari 1905 en is sindsdien een belangrijk knooppunt voor treinreizigers in de regio. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in de stad Mariënberg, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van het station

De geschiedenis van Station Mariënberg gaat terug tot het begin van de 20e eeuw. Het station werd geopend op 1 januari 1905 als onderdeel van de spoorlijn tussen Almelo en Zwolle, die werd aangelegd door de Nederlandsche Centraal-Spoorweg-Maatschappij (NCS). Het oorspronkelijke stationsgebouw was een standaardontwerp van de NCS, dat op meerdere stations langs de lijn werd toegepast. In de loop der jaren heeft het station diverse verbouwingen en aanpassingen ondergaan, waarbij het oorspronkelijke karakter van het stationsgebouw grotendeels verloren is gegaan.

In 1910 werd de spoorlijn tussen Mariënberg en Emmen geopend, waardoor het station een belangrijk knooppunt werd voor treinreizigers in de regio. In 1938 werd de spoorlijn tussen Mariënberg en Almelo geëlektrificeerd, waardoor er snellere en frequentere treinverbindingen mogelijk werden. De spoorlijn tussen Mariënberg en Emmen bleef echter tot op heden dieselaangedreven.

In de jaren ’70 en ’80 van de vorige eeuw werd het station gemoderniseerd en aangepast aan de eisen van die tijd. Zo werd het stationsgebouw uitgebreid met een nieuwe stationshal en werden de perrons verhoogd en voorzien van nieuwe bestrating. In 2003 werd het stationsgebouw opnieuw verbouwd en gemoderniseerd, waarbij onder andere een nieuwe fietsenstalling werd gerealiseerd.

Ligging in de stad Mariënberg

Station Mariënberg is gelegen aan de westelijke rand van de stad Mariënberg, nabij de kruising van de N36 en de N341. Het station ligt op loopafstand van het centrum van Mariënberg, waar diverse winkels, horecagelegenheden en andere voorzieningen te vinden zijn. De omgeving van het station wordt gekenmerkt door een mix van woningen, bedrijven en groen. Het station is goed bereikbaar met de auto, de fiets en het openbaar vervoer.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Mariënberg wordt bediend door twee treinverbindingen. De eerste verbinding is de stoptrein tussen Zwolle en Emmen, die wordt geëxploiteerd door Arriva. Deze trein rijdt twee keer per uur in beide richtingen en stopt onderweg op alle tussengelegen stations. De tweede verbinding is de stoptrein tussen Almelo en Mariënberg, die wordt geëxploiteerd door Keolis Nederland onder de merknaam Blauwnet. Deze trein rijdt eveneens twee keer per uur in beide richtingen en stopt onderweg op alle tussengelegen stations.

Op werkdagen zijn er in de ochtend- en avondspits extra treinen tussen Almelo en Mariënberg, waardoor er op die momenten een kwartierdienst wordt geboden. In het weekend en op feestdagen rijden de treinen volgens een aangepaste dienstregeling.

Parkeermogelijkheden voor de auto

In de directe omgeving van Station Mariënberg zijn er diverse parkeermogelijkheden voor de auto. Aan de voorzijde van het station bevindt zich een kleine parkeerplaats met gratis parkeerplaatsen voor reizigers. Daarnaast zijn er in de nabije omgeving van het station diverse straten waar gratis geparkeerd kan worden. Houd er wel rekening mee dat het aantal parkeerplaatsen beperkt is en dat het op drukke momenten lastig kan zijn om een parkeerplek te vinden.

Fietsenstalling

Station Mariënberg beschikt over een overdekte fietsenstalling, die in 2003 werd gerealiseerd als onderdeel van de verbouwing van het stationsgebouw. De fietsenstalling biedt plaats aan ongeveer 100 fietsen en is gratis te gebruiken. Daarnaast zijn er enkele fietskluizen aanwezig, waar fietsen tegen betaling veilig kunnen worden gestald. De fietsenstalling is gelegen aan de voorzijde van het station, nabij de ingang van de stationshal.

Restaurants en winkels in de buurt

In de directe omgeving van Station Mariënberg zijn er enkele horecagelegenheden en winkels te vinden. Zo is er een cafetaria en een pizzeria op loopafstand van het station, waar reizigers terecht kunnen voor een snelle maaltijd. In het centrum van Mariënberg, op ongeveer 10 minuten lopen van het station, zijn diverse winkels te vinden, waaronder een supermarkt, een bakker en een drogisterij.

Hotels in de buurt

In de omgeving van Station Mariënberg zijn er enkele overnachtingsmogelijkheden te vinden. Zo zijn er in de stad Mariënberg enkele bed & breakfasts en vakantiewoningen beschikbaar. In de nabijgelegen plaatsen Hardenberg en Ommen zijn diverse hotels te vinden, variërend van eenvoudige budgethotels tot luxe viersterrenhotels. Deze hotels zijn goed bereikbaar met de auto en het openbaar vervoer vanaf Station Mariënberg.

Station Mariënberg is een belangrijk knooppunt voor treinreizigers in de regio en biedt diverse voorzieningen voor reizigers, zoals parkeermogelijkheden, een fietsenstalling en horecagelegenheden in de buurt. Met zijn centrale ligging in de stad Mariënberg en goede verbindingen met omliggende plaatsen is het station een ideale uitvalsbasis voor zowel forenzen als toeristen.

Plaats een reactie