Station Mook-Molenhoek

Station Mook-Molenhoek is een belangrijk spoorwegstation in de Nederlandse provincie Limburg, gelegen in de gemeente Mook en Middelaar. Het station werd geopend op 6 mei 2009 en is sindsdien een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in de stad Mook-Molenhoek, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van het station

De geschiedenis van Station Mook-Molenhoek begint in de jaren 2000, toen er plannen werden gemaakt voor de aanleg van een nieuw station op de Maaslijn tussen Nijmegen en Venlo. De Maaslijn is een belangrijke spoorverbinding in het oosten van Nederland en verbindt de steden Nijmegen, Venlo en Roermond met elkaar. Het nieuwe station zou de bereikbaarheid van de gemeente Mook en Middelaar en de omliggende regio moeten verbeteren.

De bouw van het station begon in 2008 en werd in mei 2009 voltooid. Het station werd officieel geopend op 6 mei 2009 door de toenmalige staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat, Tineke Huizinga. Sinds de opening van het station is het aantal reizigers gestaag gegroeid, mede dankzij de goede verbindingen met de omliggende steden en dorpen.

Ligging in de stad Mook-Molenhoek

Station Mook-Molenhoek ligt aan de zuidwestelijke rand van de gemeente Mook en Middelaar, op de grens tussen de dorpen Mook en Molenhoek. Het station ligt op een afstand van ongeveer 2 kilometer van het centrum van Mook en ongeveer 1,5 kilometer van het centrum van Molenhoek. De ligging van het station is gunstig voor zowel inwoners van Mook als Molenhoek, aangezien het station goed bereikbaar is met zowel de auto als de fiets.

De omgeving van het station is voornamelijk een woonwijk, met enkele winkels en horecagelegenheden in de buurt. Het station ligt ook dicht bij enkele belangrijke verkeersaders, zoals de N271 en de A73, waardoor het station ook goed bereikbaar is voor reizigers van buiten de gemeente.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Mook-Molenhoek wordt bediend door de stoptreinen van Arriva op de Maaslijn tussen Nijmegen en Venlo. Deze treinen rijden doordeweeks overdag twee keer per uur in beide richtingen, en in de avonduren en in het weekend één keer per uur. De reistijd naar Nijmegen bedraagt ongeveer 15 minuten, terwijl de reistijd naar Venlo ongeveer 50 minuten is.

Naast de stoptreinen van Arriva zijn er ook enkele intercitytreinen die op Station Mook-Molenhoek stoppen. Deze treinen rijden tussen Nijmegen en Roermond en bieden een snellere verbinding met de grotere steden in de regio. De intercitytreinen stoppen echter niet zo frequent als de stoptreinen, waardoor reizigers vaak moeten overstappen op een stoptrein om op hun bestemming te komen.

Parkeermogelijkheden en fietsenstalling

Station Mook-Molenhoek beschikt over een ruime parkeerplaats voor auto’s, gelegen aan de noordzijde van het station. Deze parkeerplaats is gratis en biedt plaats aan ongeveer 100 auto’s. Daarnaast zijn er enkele parkeerplaatsen voor mindervaliden en elektrische auto’s beschikbaar.

Voor reizigers die met de fiets naar het station komen, is er een overdekte fietsenstalling aanwezig. Deze fietsenstalling biedt plaats aan ongeveer 200 fietsen en is gratis te gebruiken. De fietsenstalling is gelegen aan de zuidzijde van het station, dicht bij de ingang van het station.

Restaurants en winkels in de buurt

In de directe omgeving van Station Mook-Molenhoek zijn enkele horecagelegenheden en winkels te vinden. Aan de noordzijde van het station, op loopafstand van de parkeerplaats, bevindt zich een supermarkt waar reizigers terecht kunnen voor hun dagelijkse boodschappen. Daarnaast zijn er enkele cafés en restaurants in de buurt van het station, waar reizigers kunnen genieten van een kop koffie, een lunch of een diner.

In het centrum van Mook en Molenhoek zijn nog meer winkels en horecagelegenheden te vinden, op ongeveer 15 tot 20 minuten lopen van het station. Hier kunnen reizigers terecht voor een uitgebreider aanbod aan winkels, restaurants en cafés.

Hotels in de buurt

Er zijn enkele hotels en bed & breakfasts in de omgeving van Station Mook-Molenhoek waar reizigers kunnen overnachten. Deze accommodaties variëren van eenvoudige kamers tot luxere hotels met uitgebreide faciliteiten. De meeste hotels en bed & breakfasts zijn gelegen in het centrum van Mook en Molenhoek, op ongeveer 15 tot 20 minuten lopen van het station.

Daarnaast zijn er in de omliggende steden, zoals Nijmegen en Venlo, nog meer hotels en accommodaties te vinden. Deze steden zijn goed bereikbaar met de trein vanaf Station Mook-Molenhoek, waardoor reizigers gemakkelijk een geschikte accommodatie kunnen vinden voor hun verblijf in de regio.

Conclusie

Station Mook-Molenhoek is een belangrijk knooppunt voor reizigers in de gemeente Mook en Middelaar en de omliggende regio. Het station biedt goede verbindingen met de omliggende steden en dorpen en beschikt over voldoende parkeermogelijkheden en een fietsenstalling. In de omgeving van het station zijn enkele winkels en horecagelegenheden te vinden, evenals accommodaties voor reizigers die willen overnachten in de buurt van het station. Kortom, Station Mook-Molenhoek is een belangrijke schakel in het openbaar vervoer in de regio en biedt reizigers een comfortabele en efficiënte manier om te reizen.

Plaats een reactie