Station Naarden-Bussum

Station Naarden-Bussum is een belangrijk spoorwegknooppunt in de gemeente Gooise Meren, gelegen tussen de steden Naarden en Bussum. Het station werd geopend op 10 juni 1874 en heeft sindsdien een rijke geschiedenis gekend. In dit artikel wordt uitgebreid ingegaan op de geschiedenis van het station, de ligging in de stad, de treinen die er vertrekken en aankomen, parkeermogelijkheden, fietsenstalling, nabijgelegen restaurants, winkels en hotels.

Geschiedenis van het station

De geschiedenis van Station Naarden-Bussum begint in de 19e eeuw, toen de behoefte aan een spoorverbinding tussen Amsterdam en Amersfoort steeds groter werd. In 1874 werd het station geopend als onderdeel van de Gooilijn, die Amsterdam met Amersfoort en verder met Duitsland verbond. Het oorspronkelijke stationsgebouw was een eenvoudig houten gebouw, dat in 1899 werd vervangen door een groter, stenen gebouw in de stijl van de Nederlandsche Rhijnspoorweg-Maatschappij (NRS).

In de loop der jaren is het station meerdere keren verbouwd en uitgebreid. Zo werd in 1926 het aantal sporen uitgebreid van twee naar vier, om het groeiende treinverkeer te kunnen verwerken. In 1958 werd het stationsgebouw opnieuw vervangen, ditmaal door een modern gebouw ontworpen door architect Cees Douma. Dit gebouw is nog steeds in gebruik en heeft inmiddels de status van rijksmonument.

In 1996 werd het station opnieuw verbouwd, waarbij de perrons werden verhoogd en er een nieuwe voetgangersbrug werd aangelegd. Ook werd er een nieuwe fietsenstalling gebouwd en werden de parkeerfaciliteiten uitgebreid. In 2019 vond er opnieuw een grote verbouwing plaats, waarbij onder andere de perrons werden vernieuwd en er een nieuwe stationsentree werd gerealiseerd.

Ligging in de stad

Station Naarden-Bussum ligt op de grens van de steden Naarden en Bussum, in de gemeente Gooise Meren. Het station ligt aan de zuidkant van Bussum, op ongeveer 1,5 kilometer van het centrum. Naarden ligt op ongeveer 2,5 kilometer afstand van het station. Het station is goed bereikbaar met de auto, fiets en het openbaar vervoer. Er zijn diverse buslijnen die het station verbinden met de omliggende steden en dorpen, zoals Hilversum, Huizen en Laren.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Naarden-Bussum is een belangrijk knooppunt op de Gooilijn, die Amsterdam met Amersfoort en verder met Duitsland verbindt. Er vertrekken en arriveren dagelijks vele treinen op het station. De belangrijkste treinverbindingen zijn:

  • Intercity Amsterdam Centraal – Amersfoort – Deventer – Hengelo – Enschede
  • Intercity Amsterdam Centraal – Amersfoort – Apeldoorn – Deventer – Almelo – Hengelo – Enschede
  • Sprinter Amsterdam Centraal – Weesp – Hilversum – Baarn
  • Sprinter Amsterdam Centraal – Weesp – Hilversum – Utrecht Centraal

Daarnaast zijn er tijdens de spits extra treinen die stoppen op Station Naarden-Bussum, zoals de Intercity naar Schiphol Airport en de Sprinter naar Utrecht Centraal.

Parkeermogelijkheden

Rondom Station Naarden-Bussum zijn er diverse parkeermogelijkheden voor de auto. Aan de voorzijde van het station is een groot parkeerterrein waar gratis geparkeerd kan worden. Daarnaast zijn er in de directe omgeving van het station diverse straten waar (betaald) geparkeerd kan worden. Ook zijn er enkele parkeergarages in de buurt, zoals de parkeergarage aan de Nieuwe Brink en de parkeergarage aan de Veerstraat.

Fietsenstalling

Station Naarden-Bussum beschikt over een ruime fietsenstalling, die in 1996 werd gebouwd tijdens de verbouwing van het station. De fietsenstalling is gelegen aan de voorzijde van het station en biedt plaats aan ongeveer 1.500 fietsen. Er zijn zowel gratis als betaalde stallingsmogelijkheden, waarbij de betaalde stalling extra beveiligd is en toezicht heeft. Ook zijn er oplaadpunten voor elektrische fietsen aanwezig.

Restaurants en winkels

In de directe omgeving van Station Naarden-Bussum zijn diverse restaurants en winkels te vinden. Aan de Stationsweg, die van het station naar het centrum van Bussum loopt, zijn diverse horecagelegenheden gevestigd, zoals een pizzeria, een sushi-restaurant en een eetcafé. Ook zijn er enkele winkels, zoals een supermarkt, een drogisterij en een bloemenwinkel.

In het centrum van Bussum, op ongeveer 1,5 kilometer van het station, is een groter aanbod aan winkels en horecagelegenheden te vinden. Hier zijn onder andere diverse kledingwinkels, een warenhuis, een boekhandel en een bioscoop gevestigd. Ook zijn er diverse restaurants, cafés en terrassen te vinden.

Hotels

In de omgeving van Station Naarden-Bussum zijn enkele hotels te vinden waar overnacht kan worden. Op ongeveer 1 kilometer van het station ligt het NH Hotel Naarden, dat beschikt over ruime kamers, een restaurant, een bar en een wellnesscentrum. Ook in het centrum van Bussum zijn enkele kleinschalige hotels en bed & breakfasts te vinden. Daarnaast zijn er in de omliggende steden en dorpen, zoals Hilversum, Laren en Huizen, diverse overnachtingsmogelijkheden.

Station Naarden-Bussum is een belangrijk knooppunt in de gemeente Gooise Meren en biedt uitstekende verbindingen met zowel Amsterdam als Amersfoort en verder. Met diverse parkeermogelijkheden, een ruime fietsenstalling en een goede bereikbaarheid met het openbaar vervoer is het station een belangrijke schakel in de regio. De nabijgelegen restaurants, winkels en hotels maken het station een aantrekkelijke locatie voor zowel reizigers als omwonenden.

Plaats een reactie