Station Nijkerk

Station Nijkerk is een belangrijk spoorwegstation in de stad Nijkerk, gelegen in de provincie Gelderland. Het station werd geopend op 20 augustus 1863 en is sindsdien een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in de stad Nijkerk, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van Station Nijkerk

De geschiedenis van Station Nijkerk gaat terug tot de 19e eeuw. Het station werd geopend op 20 augustus 1863 als onderdeel van de spoorlijn Amersfoort – Zwolle, die werd aangelegd door de Nederlandsche Centraal-Spoorweg-Maatschappij (NCS). Het oorspronkelijke stationsgebouw was een standaardtype dat op meerdere stations langs de lijn werd gebruikt. In 1904 werd het stationsgebouw vervangen door een nieuw gebouw, ontworpen door architect D.A.N. Margadant. Dit gebouw is in 1982 gesloopt en vervangen door het huidige stationsgebouw, dat in 1983 in gebruik werd genomen.

In de loop der jaren zijn er diverse aanpassingen en uitbreidingen geweest aan het station en de spoorlijn. Zo werd in 1970 de spoorlijn tussen Amersfoort en Zwolle geëlektrificeerd, waardoor er elektrische treinen konden gaan rijden op dit traject. In 2007 werd het station gemoderniseerd en kreeg het onder andere nieuwe perronoverkappingen en een nieuwe fietsenstalling.

Ligging in de stad Nijkerk

Station Nijkerk is gelegen aan de westkant van de stad, nabij het centrum. Het station ligt aan de spoorlijn Amersfoort – Zwolle en is goed bereikbaar vanuit de stad en de omliggende regio. Vanaf het station is het ongeveer 10 minuten lopen naar het centrum van Nijkerk, waar diverse winkels, restaurants en andere voorzieningen te vinden zijn. Ook zijn er goede busverbindingen van en naar het station, waardoor het station een belangrijk knooppunt is voor het openbaar vervoer in de regio.

Vertrekkende en aankomende treinen

Op Station Nijkerk stoppen zowel stoptreinen als intercity’s. De stoptreinen worden verzorgd door de vervoerder Keolis Nederland en rijden onder de naam Blauwnet. Deze treinen rijden tussen Amersfoort en Zwolle en stoppen op alle tussengelegen stations. De intercity’s worden verzorgd door de Nederlandse Spoorwegen (NS) en rijden tussen Amersfoort en Zwolle, maar stoppen niet op alle tussengelegen stations. Hierdoor zijn er snelle verbindingen mogelijk naar grotere steden zoals Amersfoort, Utrecht, Zwolle en verder.

De dienstregeling op Station Nijkerk ziet er als volgt uit:

  • Stoptrein (Blauwnet): Amersfoort – Nijkerk – Putten – Ermelo – Harderwijk – Nunspeet – ’t Harde – Wezep – Zwolle
  • Intercity (NS): Amersfoort – Nijkerk – Harderwijk – Zwolle

Parkeermogelijkheden

In de buurt van Station Nijkerk zijn er diverse parkeermogelijkheden voor de auto. Aan de voorzijde van het station is een parkeerterrein waar gratis geparkeerd kan worden. Dit parkeerterrein biedt plaats aan ongeveer 100 auto’s. Daarnaast zijn er in de directe omgeving van het station nog enkele andere parkeerterreinen en parkeerplaatsen waar gratis of tegen betaling geparkeerd kan worden. Houd er rekening mee dat het op werkdagen tijdens de spits druk kan zijn op de parkeerterreinen en dat het soms lastig kan zijn om een parkeerplek te vinden.

Fietsenstalling

Station Nijkerk beschikt over een overdekte fietsenstalling aan de voorzijde van het station. Deze fietsenstalling biedt plaats aan ongeveer 400 fietsen en is gratis te gebruiken. Daarnaast zijn er nog enkele onoverdekte fietsenrekken in de directe omgeving van het station waar fietsen gestald kunnen worden. Ook is er een bewaakte fietsenstalling aanwezig, waar tegen betaling fietsen gestald kunnen worden. Deze bewaakte fietsenstalling is geopend op werkdagen van 06:00 tot 19:00 uur.

Restaurants en winkels in de buurt

In de directe omgeving van Station Nijkerk zijn er enkele restaurants en winkels te vinden. Zo is er een cafetaria en een pizzeria op loopafstand van het station. Voor een uitgebreider aanbod aan restaurants en winkels kan men terecht in het centrum van Nijkerk, dat op ongeveer 10 minuten lopen van het station ligt. Hier zijn diverse horecagelegenheden, supermarkten en winkels te vinden.

Hotels in de buurt

Er zijn enkele hotels en bed & breakfasts in de buurt van Station Nijkerk waar men kan overnachten. Deze accommodaties variëren in prijs en comfort, waardoor er voor ieder wat wils is. Enkele voorbeelden van hotels in de buurt van het station zijn Hotel & Gasterij De Roode Schuur, Hotel De Klepperman en Bed & Breakfast De Gulle Akker. Ook zijn er in de omliggende dorpen en steden diverse andere hotels en accommodaties te vinden.

Station Nijkerk is een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio en biedt goede verbindingen naar zowel grotere steden als kleinere dorpen in de omgeving. Met diverse parkeermogelijkheden, een fietsenstalling en voorzieningen in de buurt is het station een prettige plek om te vertrekken of aan te komen voor zowel forenzen als toeristen.

Plaats een reactie