Station Nijmegen Heyendaal

Station Nijmegen Heyendaal is een belangrijk spoorwegstation in de stad Nijmegen, gelegen in de wijk Heyendaal. Het station werd geopend in 1972 en is sindsdien een belangrijk knooppunt voor zowel studenten als forenzen. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in de stad Nijmegen Heyendaal, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van het station

Station Nijmegen Heyendaal werd geopend op 28 mei 1972. Het station werd gebouwd om de groeiende stroom studenten en medewerkers van de Radboud Universiteit en het Radboudumc beter te kunnen bedienen. In de loop der jaren is het station meerdere malen verbouwd en uitgebreid om aan de groeiende vraag te kunnen voldoen. In 2000 werd het station gemoderniseerd en kreeg het een nieuw stationsgebouw. In 2010 werd het station opnieuw verbouwd en uitgebreid met een extra perron en een nieuwe fietsenstalling.

Ligging in de stad Nijmegen Heyendaal

Station Nijmegen Heyendaal ligt in de wijk Heyendaal, in het zuiden van de stad Nijmegen. Het station ligt op loopafstand van de Radboud Universiteit, het Radboudumc en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). Daarnaast is het station goed bereikbaar met het openbaar vervoer, met diverse buslijnen die in de directe omgeving van het station stoppen. Ook met de auto is het station goed bereikbaar, met diverse uitvalswegen in de buurt.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Nijmegen Heyendaal wordt bediend door zowel stoptreinen als sprinters. De treinen worden verzorgd door de Nederlandse Spoorwegen (NS) en Arriva. De belangrijkste verbindingen vanaf station Nijmegen Heyendaal zijn:

  • Nijmegen – ‘s-Hertogenbosch – Eindhoven – Weert – Roermond
  • Nijmegen – Arnhem – Utrecht – Amsterdam
  • Nijmegen – Venray – Venlo
  • Nijmegen – Wijchen – Oss – ‘s-Hertogenbosch

Daarnaast zijn er ook enkele internationale treinverbindingen vanaf station Nijmegen, zoals de Intercity naar Düsseldorf en de ICE International naar Frankfurt am Main.

Parkeermogelijkheden

In de directe omgeving van station Nijmegen Heyendaal zijn er diverse parkeermogelijkheden voor de auto. Er zijn zowel betaalde als gratis parkeerplaatsen beschikbaar. De betaalde parkeerplaatsen bevinden zich voornamelijk in de parkeergarages van de Radboud Universiteit en het Radboudumc. Daarnaast zijn er enkele gratis parkeerplaatsen in de woonwijken rondom het station. Houd er wel rekening mee dat deze parkeerplaatsen vaak snel vol zijn, zeker tijdens werkdagen.

Fietsenstalling

Station Nijmegen Heyendaal beschikt over een ruime fietsenstalling, die in 2010 werd geopend. De fietsenstalling biedt plaats aan meer dan 4.000 fietsen en is gratis te gebruiken. Daarnaast zijn er ook enkele OV-fietsen te huur bij het station, waarmee je eenvoudig de omgeving kunt verkennen.

Restaurants en winkels

In de directe omgeving van station Nijmegen Heyendaal zijn er diverse restaurants en winkels te vinden. Op de campus van de Radboud Universiteit zijn er verschillende eetgelegenheden, zoals een kantine, een broodjeszaak en een pizzeria. Daarnaast zijn er in de buurt van het station enkele supermarkten en andere winkels te vinden. Voor een uitgebreider aanbod aan restaurants en winkels kun je terecht in het centrum van Nijmegen, dat op ongeveer 10 minuten reizen met het openbaar vervoer ligt.

Hotels in de buurt

Er zijn diverse hotels in de buurt van station Nijmegen Heyendaal waar je kunt overnachten. Enkele voorbeelden zijn:

  • Hotel Mercure Nijmegen Centre
  • Amrâth Hotel Belvoir
  • Hotel Nimma
  • Hotel Courage

Deze hotels liggen op ongeveer 10 tot 20 minuten reizen met het openbaar vervoer vanaf station Nijmegen Heyendaal. Daarnaast zijn er ook enkele bed & breakfasts en vakantiewoningen in de omgeving te vinden.

Station Nijmegen Heyendaal is een belangrijk knooppunt in de stad Nijmegen en biedt uitstekende verbindingen met zowel de universiteit, het ziekenhuis als de rest van de stad en de regio. Met diverse parkeermogelijkheden, een ruime fietsenstalling en een goed aanbod aan restaurants en winkels in de buurt, is het station een ideale uitvalsbasis voor zowel studenten, forenzen als toeristen.

Plaats een reactie