Station Nijmegen is een belangrijk spoorwegknooppunt in de stad Nijmegen, gelegen in de provincie Gelderland. Het station werd geopend op 9 augustus 1865 en heeft sindsdien een rijke geschiedenis gekend. In dit artikel wordt uitgebreid ingegaan op de geschiedenis van het station, de ligging in de stad Nijmegen, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.
Geschiedenis van Station Nijmegen
De geschiedenis van Station Nijmegen gaat terug tot 1865, toen het station werd geopend als onderdeel van de spoorlijn Nijmegen – Arnhem. Het oorspronkelijke stationsgebouw was ontworpen door architect K.H. van Brederode en had een neoclassicistische stijl. In 1880 werd het station uitgebreid met een tweede perron en een voetgangersbrug. In 1914 werd het stationsgebouw vervangen door een nieuw gebouw, ontworpen door architect G.W. van Heukelom. Dit gebouw had een expressionistische stijl en was voorzien van een grote stationshal met een imposante glazen overkapping.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het station zwaar beschadigd door bombardementen. Na de oorlog werd het station provisorisch hersteld en in 1954 werd het huidige stationsgebouw geopend, ontworpen door architect Sybold van Ravesteyn. Dit gebouw heeft een modernistische stijl en is voorzien van een grote stationshal met een opvallende betonnen luifel. In de loop der jaren zijn er diverse verbouwingen en uitbreidingen geweest, waaronder de aanleg van een derde perron en de bouw van een nieuwe fietsenstalling.
Ligging in de stad Nijmegen
Station Nijmegen is gelegen aan de westzijde van het stadscentrum, op loopafstand van diverse bezienswaardigheden, winkels en horecagelegenheden. Het station is goed bereikbaar met het openbaar vervoer, met diverse buslijnen die stoppen bij het busstation naast het treinstation. Ook is er een tramlijn in aanbouw, die het station in de toekomst nog beter bereikbaar zal maken.
Vanaf het station is het ongeveer 10 minuten lopen naar het centrum van Nijmegen, waar onder andere de Grote Markt, de Sint-Stevenskerk en het Valkhofpark te vinden zijn. Ook zijn er diverse musea in de buurt, zoals het Museum Het Valkhof en het Nationaal Fietsmuseum Velorama.
Vertrekkende en aankomende treinen
Station Nijmegen is een belangrijk spoorwegknooppunt en er vertrekken en arriveren dan ook veel treinen. Er zijn directe verbindingen met onder andere Arnhem, Utrecht, Den Bosch, Roosendaal, Zwolle en Venlo. Ook zijn er internationale treinen naar Düsseldorf en Keulen in Duitsland. Daarnaast is er een regionale treinverbinding met Kleve in Duitsland, verzorgd door de Duitse vervoerder Abellio.
De treinen op station Nijmegen worden verzorgd door de Nederlandse Spoorwegen (NS) en Arriva. Er zijn zowel intercitytreinen als sprinters, die zorgen voor een goede verbinding met de omliggende steden en dorpen. De frequentie van de treinen varieert per bestemming, maar over het algemeen is er minimaal één trein per half uur in beide richtingen.
Parkeermogelijkheden
In de buurt van Station Nijmegen zijn er diverse parkeermogelijkheden voor de auto. Direct naast het station is er een parkeergarage, genaamd Stationsplein, waar tegen betaling geparkeerd kan worden. Deze parkeergarage heeft een capaciteit van ongeveer 600 parkeerplaatsen en is 24 uur per dag geopend. Ook zijn er enkele parkeerterreinen in de buurt, zoals het parkeerterrein aan de Van Schaeck Mathonsingel en het parkeerterrein aan de Tunnelweg. Hier kan tegen betaling geparkeerd worden, maar de tarieven zijn over het algemeen lager dan in de parkeergarage.
Daarnaast zijn er enkele P+R-terreinen in de buurt van het station, zoals P+R Nijmegen-Noord en P+R Nijmegen-Heyendaal. Hier kan tegen een voordelig tarief geparkeerd worden en vervolgens kan men met het openbaar vervoer verder reizen naar het station.
Fietsenstalling
Station Nijmegen beschikt over een grote fietsenstalling, gelegen aan de noordzijde van het station. Deze fietsenstalling biedt plaats aan ongeveer 4.000 fietsen en is 24 uur per dag geopend. Er zijn zowel bewaakte als onbewaakte gedeeltes in de fietsenstalling. In het bewaakte gedeelte kunnen fietsen tegen betaling gestald worden en is er ook de mogelijkheid om fietsen te huren of te laten repareren. In het onbewaakte gedeelte kunnen fietsen gratis gestald worden.
Restaurants en winkels
In de directe omgeving van Station Nijmegen zijn er diverse restaurants en winkels te vinden. In de stationshal zelf zijn er enkele eetgelegenheden, zoals een Broodzaak, een Kiosk en een Starbucks. Ook zijn er enkele winkels, zoals een Albert Heijn To Go en een HEMA.
In de buurt van het station zijn er diverse horecagelegenheden, zoals cafés, restaurants en fastfoodketens. Enkele voorbeelden zijn Café Van Buren, Restaurant De Waagh en McDonald’s. Ook zijn er diverse winkels in de buurt, zoals een Jumbo supermarkt en een Kruidvat.
Hotels in de buurt
Er zijn diverse hotels in de buurt van Station Nijmegen waar men kan overnachten. Enkele voorbeelden zijn het Mercure Hotel Nijmegen Centre, het Amrâth Hotel Belvoir en het Apollo Hotel. Deze hotels liggen op loopafstand van het station en bieden diverse faciliteiten, zoals een restaurant, een bar en vergaderzalen. Ook zijn er enkele bed & breakfasts en hostels in de buurt, zoals B&B De Prince en Hostel Barbarossa.
Station Nijmegen is dus een belangrijk spoorwegknooppunt met een rijke geschiedenis en een centrale ligging in de stad Nijmegen. Met diverse treinverbindingen, parkeermogelijkheden, een fietsenstalling, restaurants, winkels en hotels in de buurt is het station een ideale uitvalsbasis voor een bezoek aan de stad Nijmegen.