Station Nunspeet

Station Nunspeet is een belangrijk knooppunt in de gemeente Nunspeet, gelegen in de provincie Gelderland. Het station werd geopend op 20 augustus 1863 en is sindsdien een belangrijke schakel in het openbaar vervoer van de regio. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in de stad Nunspeet, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van het station

Station Nunspeet werd geopend op 20 augustus 1863 als onderdeel van de spoorlijn Amersfoort – Zwolle, die werd aangelegd door de Nederlandsche Centraal-Spoorweg-Maatschappij (NCS). Het oorspronkelijke stationsgebouw was van het type NCS 3e klasse en werd ontworpen door architect Nicolaas Kamperdijk. In 1905 werd het stationsgebouw uitgebreid met een extra verdieping en een nieuwe gevel. In 1983 werd het oude stationsgebouw gesloopt en vervangen door een nieuw, moderner gebouw, ontworpen door architect Cees Douma.

In de loop der jaren zijn er diverse aanpassingen en uitbreidingen geweest aan het station en de spoorlijn. Zo werd in 1914 het spoor verdubbeld tussen Nunspeet en ’t Harde, en in 1953 werd het spoor tussen Nunspeet en Harderwijk geëlektrificeerd. In 1970 werd het emplacement van het station uitgebreid met een extra spoor en een nieuwe goederenloods. In 2007 werd het station opnieuw gemoderniseerd, waarbij onder andere de perrons werden verhoogd en er een nieuwe fietsenstalling werd gebouwd.

Ligging in de stad Nunspeet

Station Nunspeet is gelegen aan de westkant van de stad, aan de Stationslaan. Het station ligt op loopafstand van het centrum van Nunspeet, waar diverse winkels, restaurants en andere voorzieningen te vinden zijn. Ook het gemeentehuis van Nunspeet en het Veluws Museum Nunspeet liggen op loopafstand van het station. De omgeving van het station wordt gekenmerkt door een mix van woningen, bedrijven en groen. Aan de noordkant van het station ligt het Stationsplein, een belangrijk knooppunt voor busvervoer in de regio.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Nunspeet wordt bediend door de Nederlandse Spoorwegen (NS) en is onderdeel van de spoorlijn Amersfoort – Zwolle. Er stoppen zowel intercitytreinen als sprinters op het station. De intercitytreinen rijden tussen Den Haag Centraal en Groningen, en tussen Schiphol en Enschede. De sprinters rijden tussen Utrecht Centraal en Zwolle. In totaal zijn er vier treinen per uur per richting op het station, waarvan twee intercity’s en twee sprinters.

Naast de treinverbindingen zijn er ook diverse busverbindingen vanaf het Stationsplein, die zorgen voor een goede ontsluiting van de omliggende dorpen en steden. Zo zijn er buslijnen naar onder andere Harderwijk, Elburg, ’t Harde en Apeldoorn.

Parkeermogelijkheden voor de auto

In de directe omgeving van Station Nunspeet zijn er diverse parkeermogelijkheden voor de auto. Aan de noordkant van het station, aan het Stationsplein, is een groot parkeerterrein waar gratis geparkeerd kan worden. Ook aan de zuidkant van het station, aan de Eperweg, zijn er parkeerplaatsen beschikbaar. Daarnaast zijn er in de directe omgeving van het station diverse straten waar (gratis) geparkeerd kan worden, zoals de Stationslaan, de Eperweg en de Industrieweg.

Fietsenstalling

Station Nunspeet beschikt over een ruime fietsenstalling, gelegen aan de noordkant van het station, aan het Stationsplein. De fietsenstalling is overdekt en biedt plaats aan ongeveer 1000 fietsen. Er zijn zowel gewone fietsenrekken als fietskluizen beschikbaar. De fietsenstalling is gratis te gebruiken en is 24 uur per dag toegankelijk.

Restaurants en winkels in de buurt

In de directe omgeving van Station Nunspeet zijn diverse restaurants en winkels te vinden. Aan het Stationsplein zelf zijn onder andere een snackbar en een Chinees-Indisch restaurant gevestigd. Op loopafstand van het station, in het centrum van Nunspeet, zijn diverse andere restaurants, cafés en winkels te vinden. Zo zijn er onder andere een supermarkt, een bakker, een slager, een drogisterij en diverse kledingwinkels in de buurt van het station.

Hotels in de buurt

Er zijn diverse hotels en andere overnachtingsmogelijkheden in de buurt van Station Nunspeet. Op loopafstand van het station zijn onder andere Hotel De Hoeve van Nunspeet en Hotel Het Jagershof te vinden. Iets verder van het station, maar nog steeds op fietsafstand, zijn onder andere Landgoedhotel Villa Vennendal en Hotel-Restaurant Veldenbos gelegen. Daarnaast zijn er in de omgeving van Nunspeet diverse vakantieparken en campings te vinden, zoals Landal Landgoed ’t Loo en Camping De Witte Wieven.

Station Nunspeet is een belangrijk knooppunt in de gemeente Nunspeet en biedt goede verbindingen met zowel trein als bus. Met diverse parkeermogelijkheden, een ruime fietsenstalling en diverse voorzieningen in de directe omgeving is het station een belangrijke schakel in het openbaar vervoer van de regio.

Plaats een reactie