Station Obdam

Station Obdam is een spoorwegstation in het Noord-Hollandse dorp Obdam, gelegen aan de spoorlijn Hoorn – Heerhugowaard. Het station werd geopend op 20 december 1884 en is sindsdien een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in het dorp Obdam, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van het station

De geschiedenis van Station Obdam begint in de tweede helft van de 19e eeuw, toen de spoorlijn tussen Hoorn en Heerhugowaard werd aangelegd. Deze spoorlijn maakte deel uit van de zogenaamde ‘Staatslijn K’, een belangrijke spoorverbinding tussen Amsterdam en Den Helder. De aanleg van de spoorlijn zorgde voor een betere bereikbaarheid van de regio en stimuleerde de economische ontwikkeling van de dorpen langs de lijn, waaronder Obdam.

Station Obdam werd geopend op 20 december 1884 en bestond oorspronkelijk uit een stationsgebouw van het standaardtype ‘Vierlingsbeek’, dat op meerdere plaatsen in Nederland werd toegepast. Dit stationsgebouw werd in 1973 gesloopt en vervangen door een eenvoudiger gebouw, dat in 2003 op zijn beurt weer werd vervangen door het huidige stationsgebouw. Het station is in de loop der jaren meerdere keren gemoderniseerd, waarbij onder andere de perrons zijn verhoogd en de toegankelijkheid voor mindervaliden is verbeterd.

Ligging in het dorp Obdam

Station Obdam is gelegen aan de westzijde van het dorp, nabij de kruising van de Dorpsstraat en de Kerkweg. Het station ligt op loopafstand van het centrum van Obdam, waar diverse winkels, horecagelegenheden en andere voorzieningen te vinden zijn. De omgeving van het station is overwegend landelijk, met veel groen en waterpartijen. Dit maakt het station een aantrekkelijke uitvalsbasis voor wandel- en fietstochten in de omgeving.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Obdam wordt bediend door de treinen van de Nederlandse Spoorwegen (NS). Er rijden twee treinseries op het traject Hoorn – Heerhugowaard, namelijk de Sprinter tussen Hoorn en Haarlem en de Intercity tussen Hoorn en Den Haag Centraal. Beide treinseries stoppen op Station Obdam en zorgen voor een frequente verbinding met omliggende plaatsen zoals Heerhugowaard, Alkmaar en Hoorn, maar ook met grotere steden zoals Haarlem, Amsterdam en Den Haag.

De Sprinter tussen Hoorn en Haarlem rijdt doordeweeks overdag vier keer per uur en in de avonduren en in het weekend twee keer per uur. De Intercity tussen Hoorn en Den Haag Centraal rijdt doordeweeks overdag twee keer per uur en in de avonduren en in het weekend één keer per uur. De reistijd van Station Obdam naar bijvoorbeeld Alkmaar bedraagt ongeveer 15 minuten, naar Hoorn ongeveer 10 minuten en naar Amsterdam Centraal ongeveer 45 minuten.

Parkeermogelijkheden voor de auto

In de directe omgeving van Station Obdam zijn er diverse parkeermogelijkheden voor de auto. Aan de Stationsweg, direct naast het station, bevindt zich een gratis parkeerterrein met ruimte voor ongeveer 100 auto’s. Daarnaast zijn er in de nabijgelegen straten, zoals de Dorpsstraat en de Kerkweg, ook parkeerplaatsen beschikbaar. Het is aan te raden om tijdig te parkeren, met name tijdens de spitsuren, aangezien de parkeercapaciteit beperkt is.

Fietsenstalling

Station Obdam beschikt over een overdekte fietsenstalling, gelegen aan de Stationsweg. Deze fietsenstalling biedt plaats aan ongeveer 200 fietsen en is gratis te gebruiken. Daarnaast zijn er ook enkele fietskluizen beschikbaar, waarin fietsen veilig en afgesloten kunnen worden gestald. Deze fietskluizen zijn te huur via de website van de NS.

Restaurants en winkels in de buurt

In de directe omgeving van Station Obdam zijn er enkele horecagelegenheden en winkels te vinden. Aan de Dorpsstraat, op loopafstand van het station, bevinden zich onder andere een bakker, een slager, een supermarkt en enkele cafés en restaurants. In het centrum van Obdam, op ongeveer 10 minuten lopen van het station, zijn nog meer winkels en horecagelegenheden te vinden.

Hotels in de buurt

Er zijn geen hotels direct gelegen in de nabijheid van Station Obdam. Wel zijn er enkele bed & breakfasts en vakantiewoningen in de omgeving te vinden, die een goede uitvalsbasis kunnen vormen voor een bezoek aan Obdam en de omliggende regio. Voor meer uitgebreide hotelfaciliteiten kan men terecht in omliggende plaatsen zoals Heerhugowaard, Alkmaar en Hoorn, die allemaal goed bereikbaar zijn met de trein vanaf Station Obdam.

Station Obdam is een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio en biedt goede verbindingen met omliggende plaatsen en grotere steden. Met diverse parkeermogelijkheden, een fietsenstalling en voorzieningen in de buurt is het station een aantrekkelijke locatie voor zowel forenzen als recreatieve reizigers.

Plaats een reactie