Station Oisterwijk

Station Oisterwijk is een belangrijk knooppunt in de stad Oisterwijk, gelegen in de provincie Noord-Brabant. Het station werd geopend op 1 mei 1865 en is sindsdien een belangrijke schakel in het openbaar vervoer van de stad en de omliggende regio. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in de stad, welke treinen er vertrekken en aankomen, de parkeermogelijkheden voor auto’s, de fietsenstalling, restaurants en winkels in de buurt en hotels om te overnachten.

Geschiedenis van het station

Station Oisterwijk werd geopend op 1 mei 1865 als onderdeel van de spoorlijn Tilburg – Eindhoven, die werd aangelegd door de Staatsspoorwegen. Het oorspronkelijke stationsgebouw was een standaardtype dat op meerdere plaatsen in Nederland werd gebruikt. In 1898 werd het stationsgebouw vervangen door een nieuw gebouw, ontworpen door architect Eduard Cuypers. Dit gebouw had een kenmerkende bouwstijl met invloeden van de neorenaissance en de chaletstijl.

In de loop der jaren heeft het station diverse verbouwingen en aanpassingen ondergaan. Zo werd in 1965 het goederenvervoer op het station beëindigd en werd het goederenemplacement opgeheven. In 1983 werd het stationsgebouw gerenoveerd en werd er een nieuwe stationshal gebouwd. In 2000 werd het station gemoderniseerd en werden de perrons verhoogd om het in- en uitstappen voor reizigers met een beperking te vergemakkelijken.

Ligging in de stad Oisterwijk

Station Oisterwijk is gelegen aan de westelijke rand van de stad, op ongeveer 1,5 kilometer van het centrum. Het station ligt aan de spoorlijn Tilburg – Eindhoven en wordt bediend door stoptreinen van de Nederlandse Spoorwegen. De omgeving van het station is een mix van woonwijken, bedrijventerreinen en groen. Aan de noordzijde van het station ligt het natuurgebied De Kampina, een uitgestrekt heide- en bosgebied dat populair is bij wandelaars en fietsers.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Oisterwijk wordt bediend door stoptreinen van de Nederlandse Spoorwegen. De treinen rijden in de richting van Tilburg en Eindhoven, met een frequentie van twee treinen per uur in beide richtingen. In de spitsuren rijden er extra treinen. De reistijd naar Tilburg bedraagt ongeveer 10 minuten, terwijl de reistijd naar Eindhoven ongeveer 25 minuten is. Naast de stoptreinen zijn er ook enkele intercitytreinen die het station passeren zonder te stoppen.

Parkeermogelijkheden voor auto’s

In de directe omgeving van Station Oisterwijk zijn er diverse parkeermogelijkheden voor auto’s. Aan de Stationsstraat, direct naast het station, is een kleine parkeerplaats met gratis parkeergelegenheid. Daarnaast zijn er in de omliggende straten ook diverse parkeerplaatsen waar gratis geparkeerd kan worden. Houd er wel rekening mee dat het aantal parkeerplaatsen beperkt is en dat het tijdens drukke periodes lastig kan zijn om een parkeerplek te vinden.

Fietsenstalling

Station Oisterwijk beschikt over een overdekte fietsenstalling aan de Stationsstraat. Deze stalling biedt plaats aan ongeveer 200 fietsen en is gratis te gebruiken. Daarnaast zijn er ook enkele fietskluizen beschikbaar, waar fietsen tegen betaling veilig opgeborgen kunnen worden. De fietsenstalling wordt regelmatig gecontroleerd door medewerkers van de gemeente en de politie, om fietsdiefstal tegen te gaan.

Restaurants en winkels in de buurt

In de directe omgeving van Station Oisterwijk zijn er enkele horecagelegenheden en winkels te vinden. Aan de Stationsstraat zijn er enkele cafés en restaurants, waar reizigers terecht kunnen voor een kop koffie, een broodje of een warme maaltijd. Daarnaast zijn er enkele winkels, waaronder een supermarkt, een bakkerij en een bloemenwinkel. Voor een uitgebreider winkelaanbod en meer horecagelegenheden kunnen reizigers terecht in het centrum van Oisterwijk, dat op ongeveer 1,5 kilometer van het station ligt.

Hotels in de buurt

Er zijn diverse hotels en bed & breakfasts in de omgeving van Station Oisterwijk waar reizigers kunnen overnachten. Enkele voorbeelden zijn Hotel de Leijhof, Hotel Stille Wilde en Bed & Breakfast In den Rozenkrans. Deze accommodaties liggen op loopafstand van het station en bieden diverse faciliteiten, zoals gratis wifi, ontbijt en parkeergelegenheid. Daarnaast zijn er in het centrum van Oisterwijk nog meer hotels en bed & breakfasts te vinden, die eenvoudig te bereiken zijn met de fiets, de auto of het openbaar vervoer.

Station Oisterwijk is een belangrijk knooppunt in de stad en de omliggende regio. Met zijn rijke geschiedenis, goede bereikbaarheid en diverse voorzieningen in de buurt, is het een aantrekkelijke locatie voor zowel reizigers als inwoners van Oisterwijk.

Plaats een reactie