Station Oldenzaal

Station Oldenzaal is een belangrijk spoorwegknooppunt in de stad Oldenzaal, gelegen in de provincie Overijssel. Het station werd geopend op 18 oktober 1865 en heeft sindsdien een rijke geschiedenis gekend. In dit artikel wordt uitgebreid ingegaan op de geschiedenis van het station, de ligging in de stad Oldenzaal, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van het station

Station Oldenzaal werd geopend op 18 oktober 1865 als onderdeel van de spoorlijn Almelo – Salzbergen, die werd aangelegd door de Nederlandsch-Westfaalsche Spoorweg-Maatschappij (NWS). Deze spoorlijn verbond Nederland met Duitsland en was van groot belang voor de internationale handel en het vervoer van goederen en personen tussen beide landen. In 1881 werd de spoorlijn verlengd naar Hengelo, waardoor Oldenzaal een belangrijk spoorwegknooppunt werd in de regio.

In de loop der jaren heeft het station diverse verbouwingen en aanpassingen ondergaan. Zo werd in 1903 het oorspronkelijke stationsgebouw vervangen door een nieuw gebouw, ontworpen door architect Eduard Cuypers. Dit gebouw is inmiddels een rijksmonument en is kenmerkend voor de architectuur van die tijd. In 1952 werd het emplacement van het station uitgebreid en gemoderniseerd, waardoor er meer treinen tegelijkertijd konden worden afgehandeld.

In de jaren ’70 en ’80 van de vorige eeuw nam het belang van het station als internationaal knooppunt af, mede door de opkomst van het wegvervoer en de afname van het goederenvervoer per spoor. Desondanks bleef het station een belangrijke rol spelen in het regionale personenvervoer en werd het in 1991 opnieuw gemoderniseerd en uitgebreid.

Ligging in de stad Oldenzaal

Station Oldenzaal is gelegen aan de westelijke rand van het stadscentrum, op loopafstand van diverse winkels, horecagelegenheden en bezienswaardigheden. Het station is goed bereikbaar met zowel de auto als het openbaar vervoer en vormt een belangrijk knooppunt voor buslijnen in de regio. Vanaf het station zijn er directe verbindingen met onder andere Hengelo, Enschede, Almelo en diverse plaatsen in Duitsland.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Oldenzaal wordt bediend door zowel regionale als internationale treinen. De regionale treindiensten worden verzorgd door vervoerder Keolis Nederland, die onder de naam Blauwnet treinen laat rijden tussen Oldenzaal en Zutphen. Deze treinen stoppen onderweg op diverse stations, waaronder Hengelo, Almelo en Goor.

Daarnaast is er een internationale treinverbinding tussen Oldenzaal en Bad Bentheim in Duitsland, die wordt verzorgd door de Eurobahn. Deze treinen rijden door naar bestemmingen als Osnabrück, Bielefeld en uiteindelijk Düsseldorf. Reizigers kunnen in Bad Bentheim overstappen op andere internationale treinen, zoals de Intercity naar Berlijn.

Parkeermogelijkheden

In de directe omgeving van Station Oldenzaal zijn er diverse parkeermogelijkheden voor de auto. Aan de Stationsstraat, direct naast het station, is een parkeerterrein waar gratis geparkeerd kan worden. Daarnaast zijn er in de nabije omgeving diverse parkeergarages en -terreinen waar tegen betaling geparkeerd kan worden. Het is aan te raden om vooraf de parkeertarieven en beschikbaarheid te controleren, aangezien deze per locatie kunnen verschillen.

Fietsenstalling

Station Oldenzaal beschikt over een overdekte fietsenstalling, waar reizigers gratis gebruik van kunnen maken. De fietsenstalling is gelegen aan de Stationsstraat, direct naast het station. Er is voldoende capaciteit om fietsen te stallen, maar het is aan te raden om een goed slot te gebruiken om diefstal te voorkomen.

Restaurants en winkels

In de directe omgeving van Station Oldenzaal zijn diverse horecagelegenheden en winkels te vinden. Aan de Stationsstraat zijn enkele cafés en restaurants gevestigd, waar reizigers terecht kunnen voor een kop koffie, een snelle lunch of een uitgebreid diner. Daarnaast zijn er in het stadscentrum van Oldenzaal diverse winkels en supermarkten te vinden, op loopafstand van het station.

Hotels in de buurt

Er zijn diverse hotels en bed & breakfasts te vinden in de omgeving van Station Oldenzaal, variërend van eenvoudige budgetaccommodaties tot luxere hotels. Enkele voorbeelden van hotels in de buurt zijn Hotel Het Landhuis, Hotel de Kroon en Erve Hulsbeek. Het is aan te raden om vooraf te reserveren, aangezien de beschikbaarheid van kamers kan variëren afhankelijk van het seizoen en evenementen in de omgeving.

Station Oldenzaal is een belangrijk knooppunt in de regio en biedt reizigers diverse mogelijkheden op het gebied van vervoer, horeca en overnachtingen. Met zijn rijke geschiedenis en centrale ligging in de stad Oldenzaal is het station een interessante bestemming voor zowel lokale inwoners als bezoekers van de stad.

Plaats een reactie