Station Olst

Station Olst is een belangrijk spoorwegstation in de Nederlandse stad Olst, gelegen in de provincie Overijssel. Het station werd geopend op 5 augustus 1867 en is sindsdien een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in de stad Olst, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van Station Olst

De geschiedenis van Station Olst gaat terug tot de tweede helft van de 19e eeuw. In die tijd werd er in Nederland volop geïnvesteerd in de aanleg van spoorwegen om de verschillende steden en dorpen met elkaar te verbinden. De spoorlijn tussen Deventer en Zwolle, waar Station Olst aan ligt, werd aangelegd door de Nederlandsche Centraal-Spoorweg-Maatschappij (NCS) en geopend op 5 augustus 1867. Het oorspronkelijke stationsgebouw was van het type NCS 3e klasse en werd ontworpen door architect Nicolaas Kamperdijk.

In de loop der jaren heeft het station diverse veranderingen ondergaan. Zo werd het stationsgebouw in 1908 uitgebreid met een extra verdieping en een nieuwe gevel. In 1967 werd het oude stationsgebouw gesloopt en vervangen door een nieuw, moderner gebouw. Dit gebouw is ontworpen door architect Cees Douma en is kenmerkend voor de stations die in die tijd werden gebouwd. Het nieuwe stationsgebouw bestaat uit een laag, langwerpig gebouw met een plat dak en grote glazen puien. In 2008 werd het station opnieuw gerenoveerd en gemoderniseerd, waarbij onder andere de perrons werden verhoogd en er een nieuwe fietsenstalling werd aangelegd.

Ligging in de stad Olst

Station Olst is gelegen aan de westelijke rand van de stad, op ongeveer 1 kilometer afstand van het centrum. Het station ligt aan de spoorlijn tussen Deventer en Zwolle, waardoor het een belangrijke schakel is in het openbaar vervoer in de regio. Vanaf het station is het centrum van Olst goed te bereiken, zowel te voet als met de fiets of het openbaar vervoer. In de directe omgeving van het station bevinden zich diverse voorzieningen, zoals een supermarkt, enkele winkels en horecagelegenheden.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Olst wordt bediend door de stoptreinen van de Nederlandse Spoorwegen (NS) op de trajecten Zwolle – Roosendaal en Zwolle – Nijmegen. Deze treinen stoppen elk half uur op het station, waardoor er een goede verbinding is met de omliggende steden en dorpen. In de spitsuren rijden er extra treinen, waardoor de frequentie nog hoger ligt. De reistijd naar Deventer bedraagt ongeveer 10 minuten, terwijl de reistijd naar Zwolle ongeveer 15 minuten bedraagt. Daarnaast zijn er goede aansluitingen op de intercitytreinen richting de Randstad en het zuiden van het land.

Parkeermogelijkheden

In de directe omgeving van Station Olst zijn er diverse parkeermogelijkheden voor automobilisten. Aan de voorzijde van het station bevindt zich een ruime parkeerplaats waar gratis geparkeerd kan worden. Daarnaast zijn er in de nabije omgeving nog enkele kleinere parkeerterreinen en parkeerplaatsen langs de openbare weg. Het is dus relatief eenvoudig om een parkeerplek te vinden in de buurt van het station.

Fietsenstalling

Station Olst beschikt over een ruime, overdekte fietsenstalling aan de voorzijde van het station. Deze fietsenstalling biedt plaats aan honderden fietsen en is gratis te gebruiken. Daarnaast zijn er enkele fietskluizen aanwezig, waar fietsen tegen betaling veilig opgeborgen kunnen worden. De fietsenstalling is goed verlicht en wordt regelmatig onderhouden, waardoor het een veilige en prettige plek is om de fiets te stallen.

Restaurants en winkels in de buurt

In de directe omgeving van Station Olst zijn er enkele horecagelegenheden en winkels te vinden. Zo is er een supermarkt op loopafstand van het station, waar reizigers terecht kunnen voor hun dagelijkse boodschappen. Daarnaast zijn er enkele cafés en restaurants in de buurt, waar men terecht kan voor een kop koffie, een lunch of een diner. Het aanbod is weliswaar beperkt, maar voor de meeste reizigers zal er voldoende keuze zijn.

Hotels in de buurt

Olst is een relatief kleine stad en beschikt daarom niet over een groot aanbod aan hotels. Er zijn echter wel enkele kleinschalige hotels en bed & breakfasts in de omgeving van het station te vinden. Deze accommodaties bieden een comfortabel verblijf voor reizigers die in Olst willen overnachten. Daarnaast zijn er in de nabijgelegen steden Deventer en Zwolle meer overnachtingsmogelijkheden, variërend van eenvoudige budgethotels tot luxe viersterrenhotels. Deze steden zijn goed bereikbaar met de trein vanaf Station Olst.

Station Olst is een belangrijk knooppunt in het openbaar vervoer in de regio en biedt reizigers diverse voorzieningen en faciliteiten. Met een goede verbinding naar omliggende steden en dorpen, voldoende parkeergelegenheid en een ruime fietsenstalling is het station een prettige plek voor reizigers om hun reis te beginnen of te eindigen. Daarnaast zijn er in de directe omgeving diverse horecagelegenheden en winkels te vinden, waardoor reizigers zich ook op het gebied van eten en drinken goed kunnen voorzien.

Plaats een reactie