Station Ommen

Station Ommen is een belangrijk spoorwegknooppunt in de stad Ommen, gelegen in de provincie Overijssel. Het station werd geopend op 15 januari 1903 en is sindsdien een belangrijke schakel in het openbaar vervoer van de regio. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in de stad Ommen, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van Station Ommen

De geschiedenis van Station Ommen gaat terug tot het begin van de 20e eeuw. In 1903 werd het station geopend als onderdeel van de spoorlijn Zwolle – Stadskanaal, die werd aangelegd door de Noordoosterlocaalspoorweg-Maatschappij (NOLS). Het oorspronkelijke stationsgebouw was van het type NOLS 3e klasse, een ontwerp dat ook werd gebruikt voor andere stations langs de spoorlijn. In 1959 werd het stationsgebouw vervangen door een nieuw, moderner gebouw, ontworpen door architect K. van der Gaast. Dit gebouw is nog steeds in gebruik en heeft inmiddels de status van gemeentelijk monument.

In de loop der jaren zijn er diverse veranderingen geweest in het treinverkeer op Station Ommen. Zo werd in 1938 de spoorlijn naar Stadskanaal opgeheven voor personenvervoer, waardoor het station een eindpunt werd voor de treinen uit Zwolle. In 1975 werd de spoorlijn naar Stadskanaal ook gesloten voor goederenvervoer, waardoor het station zijn functie als spoorwegknooppunt verloor. Sindsdien is Station Ommen een halte op de spoorlijn Zwolle – Emmen, die wordt geëxploiteerd door vervoerder Arriva.

Ligging in de stad Ommen

Station Ommen is gelegen aan de zuidwestelijke rand van het stadscentrum, op loopafstand van diverse winkels, horecagelegenheden en bezienswaardigheden. Het station ligt aan de Stationsweg, die het centrum van Ommen verbindt met de omliggende wijken en dorpen. Vanaf het station is het ongeveer 10 minuten lopen naar het centrum van Ommen, waar zich onder andere het historische stadhuis, de Hervormde kerk en diverse monumentale panden bevinden.

De omgeving van het station is de afgelopen jaren flink opgeknapt, met onder andere de aanleg van een nieuw busstation en de herinrichting van de Stationsweg. Hierdoor is de bereikbaarheid van het station met zowel het openbaar vervoer als de auto sterk verbeterd.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Ommen wordt bediend door de stoptreinen van vervoerder Arriva op de spoorlijn Zwolle – Emmen. Deze treinen rijden doordeweeks overdag twee keer per uur in beide richtingen, in de avonduren en in het weekend is dit één keer per uur. De reistijd naar Zwolle bedraagt ongeveer 30 minuten, naar Emmen is dit ongeveer 50 minuten.

Naast de reguliere treindienst wordt Station Ommen ook aangedaan door de toeristische stoomtrein van de Museum Buurtspoorweg (MBS), die in de zomermaanden enkele keren per week rijdt tussen Ommen en Mariënberg. Deze historische trein biedt een unieke manier om de omgeving van Ommen te verkennen en is een populaire attractie voor zowel toeristen als lokale inwoners.

Parkeermogelijkheden

In de directe omgeving van Station Ommen zijn diverse parkeermogelijkheden voor de auto. Aan de voorzijde van het station bevindt zich een ruime parkeerplaats, waar gratis geparkeerd kan worden. Daarnaast zijn er in de nabije omgeving diverse straten waar eveneens gratis geparkeerd kan worden, zoals de Prinses Julianastraat en de Koningin Wilhelminalaan.

Voor reizigers die hun auto liever overdekt parkeren, is er op ongeveer 10 minuten lopen van het station een parkeergarage gelegen aan de Chevalleraustraat. Hier kan tegen betaling geparkeerd worden.

Fietsenstalling

Station Ommen beschikt over een ruime, overdekte fietsenstalling aan de voorzijde van het station. Hier kunnen reizigers hun fiets gratis stallen. Daarnaast zijn er diverse fietsklemmen aanwezig op het stationsplein, voor reizigers die hun fiets liever in het zicht parkeren. In de fietsenstalling zijn ook OV-fietsen te huur, waarmee reizigers eenvoudig de omgeving van Ommen kunnen verkennen.

Restaurants en winkels

In de directe omgeving van Station Ommen zijn diverse horecagelegenheden en winkels te vinden. Aan de Stationsweg bevinden zich onder andere een bakker, een supermarkt en een snackbar. In het centrum van Ommen, op ongeveer 10 minuten lopen van het station, zijn diverse restaurants, cafés en winkels te vinden. Hier kunnen reizigers terecht voor een uitgebreide maaltijd, een snelle hap of een gezellig drankje.

Hotels in de buurt

Er zijn diverse hotels en bed & breakfasts in de omgeving van Station Ommen, waar reizigers kunnen overnachten. Enkele voorbeelden zijn Hotel & Restaurant De Zon, gelegen aan de Vecht op ongeveer 10 minuten lopen van het station, en Bed & Breakfast De Luttikhoeve, gelegen in een historische boerderij op ongeveer 15 minuten lopen van het station. Daarnaast zijn er in de omgeving van Ommen diverse vakantieparken en campings te vinden, voor reizigers die liever in een natuurlijke omgeving verblijven.

Station Ommen is een belangrijk knooppunt in het openbaar vervoer van de regio en biedt reizigers diverse faciliteiten en voorzieningen. Met zijn centrale ligging in de stad Ommen en de goede bereikbaarheid met zowel het openbaar vervoer als de auto, is het station een ideale uitvalsbasis voor het verkennen van de omgeving.

Plaats een reactie