Station Opheusden

Station Opheusden is een spoorwegstation in het Gelderse dorp Opheusden, gelegen aan de spoorlijn Elst – Dordrecht. Het station werd geopend op 1 november 1882 en is sindsdien een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in het dorp, de treinen die er vertrekken en aankomen, parkeermogelijkheden, fietsenstalling, nabijgelegen restaurants, winkels en hotels.

Geschiedenis van het station

De geschiedenis van Station Opheusden gaat terug tot de 19e eeuw. In 1882 werd de spoorlijn tussen Elst en Dordrecht geopend, waarbij ook het station in Opheusden werd geopend. Het oorspronkelijke stationsgebouw was van het type GOLS, wat staat voor Gelderse Overijsselsche Lokaalspoorweg-Maatschappij. Dit type stationsgebouw werd gekenmerkt door een eenvoudige bouwstijl met een zadeldak en een symmetrische indeling. In 1905 werd het stationsgebouw uitgebreid met een extra verdieping en een goederenloods.

In de loop der jaren heeft het station diverse veranderingen ondergaan. Zo werd in 1971 het oorspronkelijke stationsgebouw gesloopt en vervangen door een nieuw, moderner gebouw. In 2005 werd het station opnieuw verbouwd en kreeg het een nieuwe stationshal, een lift en een nieuwe fietsenstalling. Ook werd het perron verhoogd en verbreed om beter toegankelijk te zijn voor mindervaliden.

Ligging in het dorp

Station Opheusden is gelegen aan de oostzijde van het dorp, nabij de kruising van de Dalwagenseweg en de Stationsstraat. Het station ligt op loopafstand van het centrum van Opheusden, waar diverse winkels, restaurants en andere voorzieningen te vinden zijn. Ook de omgeving van het station is de afgelopen jaren flink opgeknapt, met onder andere de aanleg van een nieuw parkeerterrein en een verbeterde toegang tot het station.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Opheusden wordt bediend door de stoptreinen van de NS op de spoorlijn Elst – Dordrecht. Deze treinen rijden in een halfuursdienst en stoppen op alle tussengelegen stations. In de spitsuren rijden er extra treinen, waardoor er een kwartierdienst ontstaat. De treinen rijden in de richting van Tiel, Geldermalsen, Gorinchem en Dordrecht, en in de andere richting richting Kesteren, Rhenen, Veenendaal en Utrecht.

Naast de stoptreinen zijn er ook enkele goederentreinen die gebruikmaken van het spoor bij Station Opheusden. Deze treinen rijden voornamelijk ’s nachts en in de vroege ochtenduren.

Parkeermogelijkheden

In de directe omgeving van Station Opheusden zijn er diverse parkeermogelijkheden voor auto’s. Aan de Stationsstraat, direct naast het station, is een groot parkeerterrein aangelegd waar gratis geparkeerd kan worden. Dit parkeerterrein biedt ruimte aan ongeveer 100 auto’s en is zowel voor kort als lang parkeren geschikt. Ook aan de Dalwagenseweg, aan de andere zijde van het station, zijn enkele parkeerplaatsen beschikbaar.

Fietsenstalling

Station Opheusden beschikt over een ruime fietsenstalling, gelegen aan de Stationsstraat. Deze fietsenstalling biedt plaats aan ongeveer 200 fietsen en is overdekt, waardoor de fietsen beschermd zijn tegen regen en andere weersinvloeden. De fietsenstalling is gratis te gebruiken en is 24 uur per dag toegankelijk.

Restaurants en winkels in de buurt

In de directe omgeving van Station Opheusden zijn diverse restaurants en winkels te vinden. Op loopafstand van het station, in het centrum van het dorp, zijn onder andere een supermarkt, een bakker, een slager en diverse andere winkels gevestigd. Ook zijn er enkele horecagelegenheden, zoals een pizzeria, een Chinees-Indisch restaurant en een snackbar. Voor een uitgebreider aanbod aan winkels en restaurants kan men terecht in de nabijgelegen steden Tiel en Nijmegen.

Hotels in de buurt

Hoewel er in Opheusden zelf geen hotels zijn, zijn er in de nabije omgeving wel enkele overnachtingsmogelijkheden te vinden. Zo zijn er in de omliggende dorpen en steden diverse hotels, bed & breakfasts en vakantieparken gevestigd. Ook zijn er enkele campings in de buurt, waar men met een tent, caravan of camper kan overnachten. Voor een uitgebreider aanbod aan hotels en andere overnachtingsmogelijkheden kan men terecht in de grotere steden zoals Nijmegen, Arnhem en Utrecht.

Station Opheusden is een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio en biedt diverse voorzieningen zoals parkeergelegenheid, een fietsenstalling en nabijgelegen winkels en restaurants. Met de treinverbindingen naar zowel de Randstad als het oosten van het land is het station een ideale uitvalsbasis voor zowel woon-werkverkeer als recreatieve uitstapjes.

Plaats een reactie